Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Αυτές είναι οι χώρες που δεν αποπλήρωσαν το ΔΝΤ και η ιστορία τους




Ο κατάλογος των κρατών που καθυστέρησαν να αποπληρώσουν δάνεια που είχαν λάβει από το ΔΝΤ δεν είναι πολύ μεγάλος. Περιλαμβάνει ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Έτσι ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ (334 εκατ. δολάρια) και συνολικά 1,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου θα την κατατάξει δίπλα σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία, όπως γράφει  η “Καθημερινή”.
Άλλωστε, το να βρεθεί η Ελλάδα δίπλα σε αυτές τις χώρες, μάλλον θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που θα προκαλούσε στη χώρα ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία και έξοδός της από το ευρώ.
Το Σουδάν
Το Σουδάν είναι από τους παλιότερους οφειλέτες του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «Silent Revolution» του Τζέιμς Μπούτον, ιστορικού του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Σουδάν σταμάτησε να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ το 1984, δηλαδή εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη και υπέφερε από έντονη ξηρασία.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου το Σουδάν χρώσταγε στο ΔΝΤ σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκλειστεί από την παροχή δανείων από το 1986.
Η Σομαλία
Η γειτονική Σομαλία και αυτή χρωστάει χρήματα στο ΔΝΤ (327 εκατ. δολάρια) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από εμφύλιες διαμάχες και από τρομοκρατικές επιθέσεις (Αλ Κάιντα).
Η Ζιμπάμπουε
Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ελαφρώς διαφορετική. Αρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε (φωτ.) ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάσχεσης γης από λευκούς καλλιεργητές και διανομής της σε μαύρους αγρότες.
Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη μείωση των εξαγωγών καπνού και άλλων προϊόντων. Η Ζιμπάμπουε χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 111 εκατ. δολάρια.
Η Καμπότζη
Η Καμπότζη είναι μια ακόμη χώρα που οφείλει χρήματα στο ΔΝΤ. Η διακοπή των πληρωμών ξεκίνησε την περίοδο που ανέβηκαν στην εξουσία οι διαβόητοι Ερυθροί Χμερ εξαπολύοντας γενικευμένη τρομοκρατία που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κυβέρνηση Πολ Ποτ άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της το 1975. Την οφειλή διευθέτησε τελικά η πρώτη εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση το 1993.
Στην κατάλογο με τις χώρες που δεν αποπλήρωσαν οφειλές τους προς το ΔΝΤ περιλαμβάνονται ακόμη χώρες όπως η Ονδούρα, το Κονγκό, ο Παναμάς, το Περού και το Βιετνάμ.
Δηλαδή χώρες των οποίων πολλοί πολίτες ζουν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας και των οποίων η ιστορία βρίθει από πραξικοπήματα, εμφυλίους και ανθρωπιστικές καταστροφές.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΚΙΖΑΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΡΕΜΑΓΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ (ΠΗΤ) ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΝΕΤΕ ΓΗ ΥΔΩΡ ΚΑΙ Κ@Λ@ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Πολυ χρησιμη αναρτηση αλλα ξεχάσατε την πολυ σημαντικη παρατηρηση κινδυνεύοντας να βγει το λαθος συμπερασμα στο οποιο μας σπρωχνει η Καθημερινη που το έγραψε.

Η ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ:

--ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΖΟΥΣΑΝ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΝΤ.
- ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΔΕ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕ Η ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ, ΕΖΗΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΤΟ ΔΝΤ.
-ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΣΩΤΗΡΙΑ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ, ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΟΛΕΣ ΒΙΩΣΑΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

Αντι αυτής της παρατήρησης σαν συμπλήρωμα των ιστορικων πληροφοριών, ο συγγραφέας γράφει :

«Έτσι ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ (334 εκατ. δολάρια) και συνολικά 1,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου θα την κατατάξει δίπλα σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία.
Άλλωστε, το να βρεθεί η Ελλάδα δίπλα σε αυτές τις χώρες, μάλλον θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που θα προκαλούσε στη χώρα ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία και έξοδός της από το ευρώ.»

Δηλαδη μεροκαμιατιαρη τρελαμένε Ελληνακο που δεν μπορεις να σηκώσεις το κεφαλι να δεις μια φορα την μερα τον ήλιο ή τα παιδια σου και να παρεις μια ανασα, εσυ που δεν μπορεις να επεξεργαστεις ψυχραιμα την οποια πληροφορια και ξεπέφτεις θες δεν θες στα ετοιμα συμερασματα και εντυπωσεις δηθεν σοβαρων εφημερίδων, αφου σου δημιουργήσω αυθορμητο υποσυνείδητο τρομο εξομοιώνοντας την πιθανοτητα διακοπης πληρωμων του ΔΝΤ (που αποτελεί ένα νευραλγικό στοιχείο στην Ελληνική φαρέτρα για την διαπραγμάτευση) με την εξαθλίωση των χωρων αυτών, κλείνει και με νόημα που θέλει λιγο επεξεργασια και συμπέρασμα ότι αυτός ο τρόμος ανθρωπάκο δεν θα είναι τίποτα σε αυτό που θα πάθεις αν πτωχεύσεις και βγεις από το ευρώ (το δεύτερο σοβαρό βέλος στην Ελληνική φαρέτρα για την διαπραγμάτευση).
Δηλαδή; Αφαιρώντας το την περίπτωση να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μονοι μας τον εαυτό μας αν για να τα βρούμε με αυτούς πρεπει να γινουμε σκλαβοι τους, τι να παμε να διαπραγματευτούμε; Τι έχουμε που θέλουν αυτοί για να κανουμε την συναλλαγή;
Ά ρε Επώνυμε και Ανώνυμε Ήρωα, που έδωσες την ζωή σου πολεμώντας αυτούς που οι «μυαλωμένοι» προσκύναγαν, πόσο χέσιμο τρώει ο τάφος σου σε κάθε Εθνική Εορτή που όλοι οι «μυαλωμένοι» έρχονται και σου καταθέτουν στεφάνια !!!!

Και όταν το ΔΝΤ και οι εγχώριοι λακέδες του χέζουν στους τάφους αυτών που πέθαναν για την ελευθερία μας, μονο η δικακοπή καθε σχεσης μαζι του μας προσφερει καποια ελπίδα. Έτσι, γιατί εμείς μπορύμε να ζήσουμε τον εαυτό μας, ζούμε στον πιο ευλογημένο τοπο του κοσμου, αυτοί εχουν προβλημα που στην γη τους φυτρωνει μονο πατατες αν δεν ξοδεψουν ενα σκασμο λεφτα σε θερμανση ή ψυξη.

Ανώνυμος είπε...

Παπαγαλε θες καφε;