Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στη Λαμία θα πηγαίνουν τα μισά σκουπίδια του Δήμου Δελφών

Στη Λαμία θα πηγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα μισά σκουπίδια του Δήμου Δελφών, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας.


Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με έντονες αντιδράσεις όμως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του lamiafm1.gr
Την ώρα που ο Δήμος Λαμιέων προσφεύγει για την εξάλειψη προστίμου για κακή λειτουργία στον ΧΥΤΑ, βάση ΚΥΑ είναι υποχρεωμένος να δέχεται απορρίμματα από Δήμους ακόμη και άλλων περιφερειακών ενοτήτων.Τελευταία περίπτωση το αίτημα του Δήμου Δελφών . Με αφορμή την σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ενημέρωσε πως επίκειται συνάντηση με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος προκειμένου αφενός να ζητήσει την ανάκληση του προστίμου των 230 χιλιάδων ευρώ και αφετέρου να διεκδικήσει πόρους που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ.
Ο εθνικός σχεδιασμός και η σχετική ΚΥΑ υποχρεώνουν την Λαμία να δεχτεί απορρίμματα από πολλούς άλλους Δήμους, προκειμένου η χώρα να αποφύγει βαριά πρόστιμα. Μεταφέρουμε τα απορρίμματα από περιοχή σε περιοχή και κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σχολίασε ο κος Σταυρογιάννης ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θετική απόφαση και να δεχτούν το 50% των απορριμμάτων του Δήμου Δελφών στον ΧΥΤΑ της Λαμίας. Ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος που παραβρέθηκε υποστήριξε πως ο ίδιος θα υποστηρίξει το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση της Λαμίας ώστε να γίνουν έργα βελτίωσης του ΧΥΤΑ αλλά και για εξάλειψη του υπάρχοντος προστίμου.
Ισχυρή αντίρρηση στο θέμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

  • Σε ότι αφορά τις εξελίξεις από την πλευρά του Δήμου Δελφών, το θέμα συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο.

Τα πρόστιμα στο Δήμο Δελφών
Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να πέφτουν πρόστιμα στο Δήμο Δελφών, για την περίπτωση της Κερατόραχης. To πρώτο πρόστιμο ανέρχεται στο "ελαφρύ" ποσό των 4.000€ και αφορά σε:
1. Ανεξέλεγκτη απόρριψη και ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση των άρθρων 4 και 10 της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909/Β2003), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει µε το Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/2012) και σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 4042/2012.
2. Ατµοσφαιρική ρύπανση και υποβάθµιση του περιβάλλοντος από την καύση των στερεών αποβλήτων στον Χώρο Ανεξέλεγκτης ∆ιάθεσης Απορριµµάτων (ΧΑ∆Α) στη θέση «Κερατόραχη» ∆ήµου ∆ελφών. ∆ιαπιστώθηκαν διάσπαρτες εστίες ανάφλεξης στο χώρο του ΧΑ∆Α, ανάδυση καπνού από διάφορα σηµεία του και έντονη οσµή από την καύση των στερεών αποβλήτων. 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην απόφαση «κατά την αυτοψία του Κ.Ε.Π.ΠΕ Π.Ε. Φωκίδας στη διάρκεια της οποίας η καύση βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν πραγµατοποιούνταν εργασίες κατάσβεσης και ο χώρος δεν φυλασσόταν για εποπτεία και έλεγχο του ΧΑ∆Α, προκειµένου να αποκλειστεί η πιθανότητα εξάπλωσης φωτιάς. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη αρκετές ηµέρες και δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα µέτρα για την έγκαιρη κατάσβεσή της».
Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ: ΑΔΑ: 78Σ47ΛΗ-ΕΑ5

Η Κερατόραχη σε παλαιότερη φωτογραφία

amfissaPress

Δεν υπάρχουν σχόλια: