Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΦΟΥΣΕΚΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ) - ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ (ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΕΛΦΩΝ) “ΥΠΑΓΩΓΗ “ ΣΤΗΝ… ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ;


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ   ΣΤΟΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΧΩΡΟ  ΔΕΛΦΩΝ.  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ  -  ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ :  “ΥΠΑΓΩΓΗ “ ΣΤΗΝ… ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ;        
Σοβαρές Αμφιβολίες για τη πορεία της υπόθεσης παραπομπής ή μη του Δημάρχου Δελφών κ. Νικολάου Φουσέκη από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
Τον πολιτικό σεισμό που αρχικά προκάλεσε η εισήγηση της Αντεισαγγελέως του Εφετείου Λαμίας η οποία πρότεινε τη παραπομπή του Δημάρχου Δελφών κ. Νικολάου Φουσέκη και των λοιπών ενεχομένων στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας, διαδέχθηκε η Α μ φ ι β ο λ ί α…..!
Και τούτο, διότι στη περίπτωση κατά την οποία το βούλευμα καταστεί αμετάκλητο, αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα και τη καθαίρεση του Δημάρχου από το αξίωμά του. Το γεγονός αυτό, συνδεόμενο με το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί, ενισχύει τις υπάρχουσες επιφυλάξεις.
Λαμβανομένων δε υπόψη και των μέχρι τώρα καθυστερήσεων,για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2007 , αλλά πόσο χρόνο ακόμη αυτή θα παρέμενε α κ ι ν η τ ο π ο ι η μ έ ν η αν δεν υποβαλλόταν από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και Γιάννη Σταθά η σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, θεωρείται δικαιολογημένη η όποια επιφύλαξη.
Αλλά και οι πολίτες της Φωκίδας είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι . Όχι μόνο γιατί βομβαρδίζονται καθημερινά από τα ΜΜΕ για τη μεγάλη διαφθορά , τις μίζες και κυρίως για τη συγκάλυψη που επικρατεί στον Δημόσιο βίο της χώρας, σε βαθμό που διαρρηγνύουν τη σχέση Κράτους - Πολίτη, αλλά και γιατί και εδώ στη Φωκίδα, γνωρίζουν τις επιρροές που υπάρχουν ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ώστε να θεωρούν εφικτή τη παροχή μίας ιδιότυπης α σ υ λ ί α ς σε ορισμένα πρόσωπα…..
Από την συνεκτίμηση ενδεχομένως όλων αυτών των παραμέτρων και λόγω της αθωωτικής απόφασης επί άλλης συναφούς υποθέσεως , τοπικά δημοσιογραφικά όργανα (Ώρα Φωκίδος 28-12-2013 σελ. 3 ),έφεραν τον κ. Φουσέκη να πιστεύει , ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραπομπής του !
Ο κ. Φουσέκης , μπορεί βέβαια να πιστεύει ότι θα αποφύγει τα χειρότερα , ή και τα ακόμη χειρότερα , που ενδεχομένως να ακολουθήσουν με ένα γενικευμένο έλεγχο στο Δήμο Δελφών και στη πρώην Νομαρχία , αν όχι και στον πρώην Δήμο Άμφισσας , με τα ελλείμματα που άφησε πίσω του, ως αποτέλεσμα μιας…….’’υποδειγματικής’’ κακοδιοίκησης……
Παραμένοντας όμως στη διοίκηση της τ. Νομαρχίας Φωκίδας και στη συνέχεια στο Δήμο Δελφών , ιδιαίτερα κατά το διάστημα από το 2007 οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο με τα « Τουμπανάρια - Αλαφόκαστρο » μέχρι και σήμερα, ο κ. Φουσέκης, ως πολιτικός προϊστάμενος υπηρεσιών με σχετικές ως προς την κρινόμενη υπόθεση αρμοδιότητες , άφησε περιθώρια προς διερεύνηση και ερωτηματικά :
Παρέλειψε ; ο κ. Φουσέκης να δώσει εντολή για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων ; Επηρέασε ; Χειραγώγησε ; τις ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών και ιδιαίτερα της Πολεοδομίας κατά τρόπον ώστε να επιφέρουν αποδυνάμωση ή και άρση των πραγματικών διαστάσεων των αποδιδομένων σε αυτόν Κακουργημάτων;
Η υπόθεση ξεκίνησε - τον Οκτώβριο του 2003 - , από τα περιβόητα Τοπογραφικά Σχέδια , όταν , ο τότε Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής , μεταβίβασε στη θυγατέρα του οικόπεδο στη περιοχή « Κορομηλιά - Τουμπανάρια » του Παρνασσού , ως γονική παροχή, με Συμβόλαιο που συνέταξε ο Συμβολαιογράφος Ιτέας και πρώην Δήμαρχος Ιτέας κ. Αριστείδης Παπαλάϊος με το συνοδεύον Τοπογραφικό Διάγραμμα να εμφανίζει το οικόπεδο μέσα στη Β΄ Ζώνη του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών, χωρίς αυτό να συνορεύει με δρόμο.
Τον Δεκέμβριο του 2003, προσκομίζεται στον ίδιο Συμβολαιογράφο νέο Τοπογραφικό Διάγραμμα του Πολιτικού Μηχανικού κ. Νικολάου Φουσέκη πρώην Δημάρχου Άμφισσας και Νομάρχη Φωκίδας και νυν Δημάρχου Δελφών , εμφανίζον το οικόπεδο ( εκτός ελαχίστου τμήματος ) εκτός της Ζώνης Β΄ προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών και να συνορεύει με αγροτικούς δρόμους περίπου 80 μέτρων. Με πρόσωπο σε δρόμους ήταν πλέον δυνατή η κατάτμηση του οικοπέδου και η με υψηλότερη αξία πώλησή του.
Όμως , το 2007 έγιναν καταγγελίες για τα ανεγειρόμενα κτίρια και από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσίαζαν τα Τοπογραφικά Διαγράμματα.
Οι ανεγειρόμενες στο εν λόγω οικόπεδο κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας της εταιρείας « Δάβαρης– Αράχωβα ΕΠΕ » και του κ. Γ. Ζωγραφάκη δεν είχαν τοποθετηθεί έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, όπως εμφάνιζαν στα σχέδια τα οποία κοινώς αποδέχθηκαν οι τρείς Δήμαρχοι ομόρων Δήμων και της αυτής πολιτικής τοποθέτησης ( δύο πρώην και ο ένας νυν ) , ο ένας ως ιδιοκτήτης , ο άλλος ως Συμβολαιογράφος και ο τρίτος ως Μηχανικός, αλλά εξ ολοκλήρου μέσα στη Ζώνη Β΄ προστασίας του μείζονος σημασίας Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου !
Λόγω της ευρείας δημοσιοποίησης του θέματος η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού , ήτοι, η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου, πραγματοποίησε επανειλημμένους επιτόπιους ελέγχους και με διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού , με τελική κατάληξη και συμπέρασμα , ότι , τα κτιριακά συγκροτήματα της περιοχής « Τουμπανάρια - Αλαφόκαστρο » του Παρνασσού ευρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός της Ζώνης Β΄ του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών , με θεσμοθετημένα ζεύγη συντεταγμένων και δεν αμφισβητείται από κανέναν!
Τότε , το έτος 2008 , το Υπουργείο Πολιτισμού ( Ι΄ ΕΠΚΑ ) ανακάλεσε τις εσφαλμένα εκδοθείσες εγκρίσεις οικοδομικών αιτημάτων, από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, προς την εταιρεία « Δάβαρης – Αράχωβα ΕΠΕ » και ενημέρωσε ότι και οι οικοδομές Γ.Ζωγραφάκη είναι και αυτές εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του Δελφικού Τοπίου .
Με την ανάκληση των ως άνω εγκρίσεων της Αρχαιολογίας οι οικοδομικές άδειες έπαψαν να ισχύουν και η Πολεοδομία Φωκίδος ανακάλεσε τις πέντε οικοδομικές άδειες που είχε χορηγήσει στην εταιρεία ΄΄Δάβαρη΄΄ αφού οι κατασκευές αυτές, χωρίς οικοδομικές άδειες , ήσαν αυθαίρετες και η Πολεοδομία στη συνέχεια ήταν υποχρεωμένη να συντάξει τα πρωτόκολλα αυθαιρέτων και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα που ίσχυαν τότε ( ΚΥΑ 9732/2004 ), ως και τις Ποινικές και Διοικητικές κυρώσεις, αφού απορρίφθηκαν τα ένδικα μέσα στα οποία προσέφυγε η ανωτέρω εταιρεία με την έκδοση της υπ΄ αριθ. 3473/2013 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειωτέον ότι , σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ το πρόστιμο ανέγερσης επί το εμβαδόν των επιφανειών των αυθαιρέτων κτισμάτων , πολλαπλασιαζόμενο επί τη τιμή ζώνης , επί δύο , γιατί διπλασιάζεται όταν τα κτίρια ευρίσκονται σε Αρχαιολογικό χώρο ή Δάσος και προσαυξάνεται με το πρόστιμο διατήρησης για τα πέντε χρόνια που δεν έχουν κατεδαφισθεί τα κτίρια. Τα πρόστιμα μέχρι το 2013 συνολικά θα είχαν φθάσει περίπου σε είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ ( 23.000.000, 00 € ), τα οποία δεν εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο.
Η Πολεοδομία Φωκίδας και νυν Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δελφών καθυστέρησε χωρίς να υπάρχει δικαιολογία, αφού τα πρωτόκολλα των αυθαιρέτων , μετά την εκδίκαση των τυχόν ενστάσεων που υποβάλλονται 30 ημέρες από την επίδοσή τους , είναι αμέσως εκτελεστά , εκτός εάν, αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο δώσει αναστολή εκτελέσεως , που όπως αναφέρεται ανωτέρω, αναστολή εκτελέσεως δεν χορηγήθηκε.
Λόγω αναζωπύρωσης του θέματος μέσα στο 2013 , η Πολεοδομία αναγκάστηκε να συντάξει πρωτόκολλα αυθαιρέτων με τον νέο νόμο 4178/2013 , με τις ευεργετικές διατάξεις του οποίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πρόστιμα μειώνονται και φθάνουν περίπου στο ποσό του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.200.000 € ) , με προφανή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου η οποία προέκυψε από παραλείψεις οφειλομένων πράξεων των εντεταλμένων Υπηρεσιών του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσκόμισε στη Βουλή των Ελλήνων, επι σχετικής Ερώτησης Βουλευτών, ότι η Πολεοδομία Φωκίδας δεν ενημέρωσε ούτε το Υπουργείο, ούτε τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του για τις αυθαίρετες κατασκευές στη περιοχή «Τουμπανάρια – Αλαφόκαστρο» . Ήτοι, η Πολεοδομία του Δήμου Δελφών, η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο Πολεοδομικών παραβάσεων, για μία τόσο σοβαρή υπόθεση με αυθαίρετα κτιριακά συγκροτήματα μεγάλης κλίμακας μέσα σε Αρχαιολογικό Χώρο, δεν ενημέρωσε ούτε τη Προϊσταμένη της Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ούτε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η οποία είναι αρμόδια να διενεργήσει τις κατεδαφίσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις της. Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός ότι η Πολεοδομία δεν απέστειλε στην Υπηρεσία αυτή ούτε τις δύο αποφάσεις κατεδάφισης για τα αυθαίρετα κτίρια της ιδιοκτησίας Γ. Ζωγραφάκη που παρέμεναν ανενεργά από τον Μάρτιο του 2013 ( 737/12-3-2013 και 8108/20-3-2013 ).
Και όλα αυτά συνεβαινανπαρότι η Πολεοδομία γνώριζε, ότι , τα Τοπογραφικά σχέδια και τα Συμβόλαια των οικοπέδων έδειχναν παραπλανητικά τις ιδιοκτησίες και τα οικοδομικά συγκροτήματα, ότι δηλαδή αυτά ευρίσκοντο εκτός του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών, ενώ , αυτά ευρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του Δελφικού Τοπίου και πως το γεγονός αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση . Εν τούτοις , για τα αυθαίρετα και παράνομα αυτά κτίρια ακόμη δεν έχουν περαιωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες….. !
Πέραν αυτών, η Πολεοδομία πριν καταθέσει την εισήγησή της προς το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ( ΣΥΠΟΘΑ ) Νομού Φωκίδας , όργανο αρμόδιο να ελέγξει τις ενστάσεις του « Δάβαρη », έπρεπε να ζητήσει οπωσδήποτε την άποψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού ( Κ.Α.Σ. ) , επειδή τα αυθαίρετα κτίρια ευρίσκονται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και δεν χωρεί νομιμοποίηση των κτιρίων αυτών , γιατί τα αυθαίρετα κτίρια τα οποία ευρίσκονται μέσα σε Αρχαιολογικό Χώρο δ ε ν ν ο μ ι μ ο π ο ι ο ύ ν τ α ι με το νόμο (ούτε με τον Ν. 4014/2011 που καταργήθηκε, ούτε με τον ισχύοντα Ν. 4178/2013 ) .
Περίεργες όμως είναι οι διατυπώσεις και του θεματικού Αντιδημάρχου κ. Ταγκαλή, ο οποίος , αν και Πολιτικός Μηχανικός , σε απάντησή του στον τοπικό τύπο για το πασίγνωστο αυτό θέμα που ταλανίζει τη περιοχή, αντί να περιγράψει τη θέση των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών σε συνάρτηση με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίρια όπως έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες, περιγράφει αορίστως τη συνολική περιοχή « Τουμπανάρια » και την προσδιορίζει ως ευρισκόμενη εν μέρει ( δηλ. ολίγον ;) μέσα και εν μέρει ( δηλ. ολίγον ;) έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο, επιτείνοντας τη σύγχυση περί την κρινομένη υπόθεση , νομίζοντας ενδεχομένως ότι αυτό διευκολύνει τον Δήμαρχο στις Δικαστικές του υποθέσεις.
Στο έντυπο της χορηγηθείσας από τη Πολεοδομία υπ΄ αριθ. 235 / 25-07-2002 Άδειας Οικοδομής για την ανέγερση συγκροτήματος τεσσάρων νέων διώροφων εξοχικών κατοικιών ( Μεζονετών) με υπόγειο και στέγη στη περιοχή Τουμπανάρια από τον κ. Γεώργιο Κων. Ζωγραφάκη, συντάκτης της Αρχιτεκτονικής Μελέτης αυτών των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ο κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. , ο οποίος σε δηλώσεις του αναφορικά με τις πέντε Κακουργηματικές πράξεις που είχε κατηγορηθεί από τον κ. Εισαγγελέα Άμφισσας , όχι μόνο δεν αποδέχεται την εμπλοκή του, αλλά ισχυρίζεται ότι…. ουδεμία σχέση έχει επί της ουσίας , λόγω ή έργω , με την υπόθεση αυτή , η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και όλως περιέργως , διαβεβαιώνει, ότι θα είναι εκεί για αρκετό καιρό ακόμα…..! ! !
Βέβαια , στην αρχική του κατάθεσηο κ. Φουσέκης αποδέχθηκε ότι αυτός συνέταξε και υπέγραψε τα Τοπογραφικά Διαγράμματα των ιδιοκτησιών αυτών, αλλά αργότερα άλλαξε τη κατάθεσή του λέγοντας ότι ο συνεργάτης του Ιωάννης Νασόπουλος , υιός του Αθανασίου Νασόπουλουτεχνικού υπαλλήλου ( εργοδηγού) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δελφών κατά το κρίσιμο διάστημα, χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα του και πλαστογράφησε την υπογραφή του , πράγμα για το οποίο αντέδρασε αρχικά έντονα ο Ι. Νασόπουλος, αλλά στη συνέχεια και αυτός ….χαλάρωσε !!
Τι άλλο θα δούμε…..
Άμφισσα 31-01-2013

Νίκος Δρόλαπας
Πολιτικός Μηχανικός

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕΣ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ .
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ......

ΗΛ. ΠΟΛΥΖΩΗΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑ ΖΩΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

νικολακη, ξεριες να μας πεις τι θεωρειται αρχαιολογικος χωρος????

Νίκος Δρόλαπας είπε...

Για να έχει κάποιος γνώμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γνώση.
Αυτό ισχύει για τον ανώνυμο 1:32 ο οποίος δεν μπήκε στο κόπο να μας εξηγήσει τι θέλει να πει.
Ο φίλτατος ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ δεν έχει απλά ενημέρωση.
Εγώ τις απόψεις μου τις στηρίζω απόλυτα σε επίσημα έγγραφα Υπουργείων και Δημόσιων Υπηρεσιών.
Όλες οι απαντήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και οι προηγούμενες και η πρόσφατη που απαντάει στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη διατύπωση των συμπερασμάτων τους προσδιορίζουν ρητά ότι τα κτιριακά συγκροτήματα ευρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών.
Όταν ο κ. Ν. Φουσέκης αποφεύγει να αναλάβει τις σχετικές ευθύνες , τις αναλαμβάνεις εσύ γι΄ αυτόν ;
ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΛΑΠΑΣ