Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απαγόρευση των απεργιών ζητά η τρόικα

Ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών ζητά η τρόικα

-Απαιτεί να αλλάξει ο εργασιακός και συνδικαλιστικός νόμος.-Μόνο με την ψήφο του 51% του συνόλου των εργαζομένων, θα είναι νόμιμη η απεργία.
Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η νέα απαίτηση της τρόικας, που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση αφού η ψήφισή της είναι ιδιαίτερα επισφαλής από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι τροϊκανοί και ιδιαίτερα ο επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενμπαχ έχουν επισημάνει τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα αλλά κυρίως έχουν τονίσει την ανάγκη να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και να περιοριστεί ο αριθμός των απεργιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην ψήφιση ενός νέου νόμου, σε δύο κατευθύνσεις:
- Στον περιορισμό του ρόλου και της δύναμης των συνδικαλιστών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συνδικαλιστικό κίνημα.
- Στον περιορισμό του αριθμού των απεργιών με διάταξη που θα προβλέπει ότι απεργία θα προκηρύσσεται μόνο αν συμφωνεί το 51% του συνόλου των εργαζομένων.
Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πλήρως από τις απαιτήσεις αυτές και αντέτεινε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν από τη Βουλή, ιδιαίτερα αυτή η διάταξη που θέτει το συγκεκριμένο περιορισμό του 51% για την κήρυξη απεργίας.
Είναι γεγονός όμως ότι η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος έχει δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μία θεσμική παρέμβαση στο θέμα των εκλογών στους εργασιακούς χώρους και στις συνδικαλιστικές ενώσεις.
Η θεσμική αυτή παρέμβαση είναι ανάλογη με αυτήν που θα επιχειρηθεί με το νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και θέλει να καταργήσει ουσιαστικά τη συμμετοχή συνδικαλιστικών παρατάξεων στις εκλογές. Οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Με αυτό τον τρόπο, στο Μαξίμου, θεωρούν ότι όχι μόνο θα ''σπάσουν'' οι κομματικές γραμμές και ο έλεγχος των συνδικαλιστικών ενώσεων από την Αριστερά αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πιστωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συνδέεται με την κομματική απεξάρτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί η δεύτερη απαίτηση της τρόικας, για τις απεργίες.
Δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με την τρόικα (...και όχι μόνο) σε νομοπαρασκευστικό επίπεδο, έχουν επεξεργαστεί διάταξη που προβλέπει ότι μία απεργία θα είναι νόμιμη, μόνο αν συγκεντρώνει τη θετική ψήφο του 51% του συνόλου, και όχι των παρόντων εργαζομένων σε γενική συνέλευση ή των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.
Με αυτή τη διάταξη είναι δεδομένο ότι καμία απεργία δεν θα μπορεί να γίνει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφού στις γενικές συνελεύσεις δεν συμμετέχει ποτέ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι τροϊκανοί δεν θα επιμείνουν και ότι θέτουν αυτή την απαίτηση για να διασφαλίσουν άλλα πράγματα.
Είναι όμως φανερό ότι υπάρχει μία εντεινόμενη πίεση που είναι πολύ δύσκολο να αφήσει ανεπηρέαστη την κυβερνητική συνοχή αλλά και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 98 % ΖΗΤΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ !!!! ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ !!!!!