Άκαρπες είναι οι μέχρι τώρα προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία λύση για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην παραλία ΜΑΙΑΜΙ της Ιτέας.
της Μάριον Κοντογιάννη
Η συγκεκριμένη παραλία πήρε φέτος «γαλάζια σημαία», μία διάκριση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες ιδιαίτερα αυστηρούς (όπως επισημαίνεται στο επίσημο site της εταιρίας http://www.eepf.gr/blueflag).
Σύμφωνα με τον κανονισμό προβλέπεται : «Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες» κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Επίσης, στο WC που είναι για τα ΑμεΑ, η πόρτα ανοίγει με ανάποδη φορά με αποτέλεσμα κάποιος που κάθεται σε καρότσι και θ΄ ανοίξει την πόρτα, θα βρει στο πρόσωπό του.
Το ντους δε, από το WC είναι μακριά φτιαγμένα το ένα από το άλλο με αποτέλεσμα να έχουν ιδιαίτερη δυσκολία τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών τους.
Άλλος κανονισμός για την απόκτηση γαλάζιας σημαίας, είναι και ο εξής : «Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή».
Υπάρχει όμως στη διάθεσή μας φωτογραφικό υλικό δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με μαρτυρία της Προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Αθήνας Βάσω Μαράκας, η επικοινωνία της με τις αρμόδιες Δημοτικές αρχές στο Δήμο Δελφών που ανήκει η Ιτέα, με εκπρόσωπο του Λιμενικού Ταμείου που έχει επίσης ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και με αρμόδιο εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία της Φύσης, από την Άνοιξη μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.
Σε υλικό που και πάλι υπάρχει στη διάθεσή μας υπάρχει κάποιος αγωγός που βγαίνει στη θάλασσα. Μετά από τηλεφωνική διαβεβαίωση ότι θα γίνει στο σημείο εκείνο δειγματοληπτικός έλεγχος για να επιβεβαιωθεί πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν υπήρξε κάποια απάντηση γιατί τα γραφεία της εταιρίας είναι κλειστά λόγω διακοπών.
Στους κανονισμούς για την απόκτηση γαλάζιας σημαίας αναφέρεται επίσης πως πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που ν΄ ασχολείται ΜΟΝΟ με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», ώστε διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της παραλίας.
Μόνο που το γραφείο του αρμόδιου ατόμου για τη συγκεκριμένη εργασία βρίσκεται στου Δημαρχείο των Δελφών!
Πώς είναι δυνατόν να γίνεται επιτήρηση για τη σωστή λειτουργία και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, όπως ορίζονται από την αρμόδια για την Ελλάδα εταιρία προστασίας της φύσης, όταν ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται εκεί;
Ποιος είναι ο υπεύθυνος που κατά τη διάρκεια κατάθεσης του φακέλου για την απόκτηση της γαλάζιας σημαίας έκρινε πως η παραλία αυτή, πληροί όλους τους όρους έτσι όπως ορίζονται από τη Διεθνή Εταιρία για τις «Γαλάζιες Σημαίες»;
Διευκρινιστικά αναφέρεται πως η κατάθεση των φακέλων για τη βράβευση, γίνεται το χειμώνα.
Αναφέρεται ρητά δε, πως : «Προκειμένου να διατηρήσει μια ακτή τη "Γαλάζια Σημαία" καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ακτή αξιολογείται για την οργάνωσή της και τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια από επιθεωρητές του Εθνικού Χειριστή κάθε χώρας αλλά και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστή».
Εκτός από τη συγκεκριμένη παραλία υπάρχουν άλλες 392 που έχουν βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία» και θα δέχονται ξαφνικές επιθεωρήσεις από τους Συντονιστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι δημοτικές αρχές έχουν επικαλεστεί οικονομική δυσχέρεια και άκαρπους διαγωνισμούς για την αγορά και τοποθέτηση ράμπας για ΑμεΑ (κριτήριο που έπρεπε να καλυφθεί από το χειμώνα).
Διανύουμε την πιο τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης σε ένα τόσο σημαντικό τόπο όπως είναι η Ιτέα και οι Δελφοί. Ανάμεσά τους και άτομα με κινητικά προβλήματα.
Όλα αυτά την ώρα που γίνεται αισιόδοξη και θερμή συζήτηση για τον ιατρικό τουρισμό….
Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια για τη βράβευση παραλιών με γαλάζια σημαία και στην παραλία που βρίσκεστε δείτε κατά πόσο καλύπτονται (http://www.eepf.gr/blueflag).
Κριτήρια για την απονομή της "Γαλάζιας Σημαίας"
Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο.
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής.Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή.Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Ποιότητα νερών κολύμβησης
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις
Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή
Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία
Περιβαλλοντική Διαχείριση
Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης
Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή
Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου