Ταξιδιωτικές εισπράξεις υψηλότερες από εκείνες του 2019 καταγράφηκαν τον Ιούνιο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας σταδιακά όσους μιλούσαν για εισπράξεις-ρεκόρ τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ολόκληρη τη φετινή χρονιά
Ταξιδιωτικές εισπράξεις υψηλότερες από εκείνες του 2019 καταγράφηκαν τον Ιούνιο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας σταδιακά όσους μιλούσαν για εισπράξεις-ρεκόρ τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ολόκληρη τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,62 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 2,56 δισεκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2019. Μάλιστα, οι εισπράξεις-ρεκόρ του Ιουνίου επετεύχθησαν με μικρότερο αριθμό ξένων ταξιδιωτών, αποκαλύπτοντας τη σημαντική αύξηση που σημειώνει η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι.
Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι ήταν αυξημένη κατά 15%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 241,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ οι σχετικές εισπράξεις κατά 224,5%. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89% εκείνων αλλά οι εισπράξεις ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο. Με βάση αυτά τα δεδομένα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι εμφανίζεται αυξημένη κατά 15%, περίπου, τον Ιούνιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγάλη και δεν εξηγείται μόνο από τον πληθωρισμό, αναφέρουν στην «Κ» εξειδικευμένοι στον τουρισμό οικονομολόγοι. Ανάλογη και μεγαλύτερη υπεραπόδοση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σχέση με αυτή του ’19 αναμένεται να καταγραφεί και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και αυτό διότι οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαμορφώθηκαν στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9% συγκριτικά με επίπεδα ρεκόρ τον ίδιο μήνα του 2019.
Οι πρώτες ενδείξεις από τον Αύγουστο δείχνουν πως η αύξηση αυτή του εισερχόμενου τουρισμού κλιμακώνεται: οι αφίξεις στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μετά αυτά τα στοιχεία, στην αγορά πλέον επικρατεί σχετική βεβαιότητα ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό μπορούν να αγγίξουν φέτος τα 20 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019. Με βάση πάντως τα στοιχεία της ΤτΕ για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αντιπροσωπεύουν το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Που σημαίνει πως μέχρι και τον Ιούνιο η χώρα δεν είχε ακόμη καλύψει την υστέρηση με το 2019 που προκάλεσαν οι πρώτοι κακοί φετινοί μήνες. Κάτι που εκτιμάται, ωστόσο, πως έχει γίνει στο επτάμηνο που περιλαμβάνει και τον Ιούλιο
Μαζί με τις αφίξεις και τις εισπράξεις αυξάνονται φέτος και οι τιμές διανυκτέρευσης στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Mabrian Travel Intelligence Platform στην Ελλάδα καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των βασικών μεσογειακών προορισμών. H άνοδος στις τιμές των ξενοδοχείων αυτό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Mabrian, αγγίζει το 134% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Για τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η αύξηση είναι της τάξης του 82% και για τα συγκροτήματα τριών αστέρων κοντά στο 30%.
πηγή
Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι ήταν αυξημένη κατά 15%.
1 σχόλιο:
Το δούλεμα πάει σύννεφο
Δημοσίευση σχολίου