Είναι το θέμα των ημερών. Περιορίζεται όμως μόνο σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.
Σαράντης Μιχαλόπουλος (Ιτέα)
Είναι η φράση των ημερών. Έχει γίνει παγκόσμιο σύνθημα. Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από τις αντιδράσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό. Και εμείς παρακολουθούμε άφωνοι και αγανακτισμένοι με όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή. Όμως, το θέμα της αστυνομικής βίας είναι παγκόσμιο. Και το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει. Είναι άραγε σύμφυτο "συστατικό" του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνιών ; Οφείλεται σε "λανθασμένη κατεύθυνση" ή σε "ελλιπή" εκπαίδευση των αρμοδίων οργάνων ; Ή, μήπως σχετίζεται μόνο με "τυχαία περιστατικά" ή με "ακραίες συμπεριφορές" κάποιων ατόμων ;
Η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα μπορεί να δοθεί μόνο αν απαντηθεί πρώτα ένα άλλο θεμελιώδες ερώτημα ; Ποιο είναι το κυρίαρχο και πρωταρχικό "δόγμα", δηλαδή η βασική αρχή, πάνω στην οποία δομείται η εκπαίδευση των αστυνομικών ; Ποια είναι η πρώτη φράση που ακούν όσοι για πρώτη φορά εισέρχονται στις αστυνομικές σχολές ; Είναι το "υπάρχετε για να προστατεύετε την τάξη" ; Είναι το "υπάρχετε για να πολεμάτε την ανομία και την εγκληματικότητα" ; Είναι το "υπάρχετε για να εξασφαλίζετε το να νοιώθει ο κάθε πολίτης ασφαλής" ; Ή, είναι το "υπάρχετε για να προασπίζεστε το δικαίωμα του κάθε ατόμου στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια" ;
Έχουν όμως διαφορά όλες αυτές οι εκφράσεις για τον σκοπό ύπαρξης των εντεταλμένων για την "προστασία του Πολίτη" οργάνων ; Τεράστια, θα απαντούσα εγώ. Διότι σε κάθε φράση υπάρχει διαφορετικό "κέντρο βάρους". Άλλο να μιλάς για "προστασία της ασφάλειας", αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι απειλούν αυτή την ασφάλεια και για τον λόγο αυτό η Πολιτεία πρέπει να κάνει "ό, τι χρειάζεται" γι' αυτό, και άλλο να μιλάς για "υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου", χωρίς να εξαιρείς κανέναν από αυτό το δικαίωμα.
Και βέβαια, αυτό το "δόγμα" που έχει (ή, πρέπει να έχει) σαν επίκεντρο το άτομο και γενικότερα τον άνθρωπο, δεν αναφέρεται μόνο στην «προστασία του πολίτη». Πρέπει να κυριαρχεί σε όλες τις μορφές υπηρεσιών της Πολιτείας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική πρόνοια, κλπ.
Έχω πάρα πολλές φορές μιλήσει για ένα "πολιτοκεντρικό" τρόπο οργάνωσης της Πολιτείας. Ένα τρόπο οργάνωσης που σε κάθε έκφρασή της θα κυριαρχεί ο πολίτης, διότι απλά ο πολίτης είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης του «Κράτους». Το Κράτος δεν είναι αυθύπαρκτη οντότητα. Δεν υπάρχει χωρίς τους πολίτες. Και γι’ αυτό κάθε λειτουργία πρέπει να αξιολογείται με ένα και μόνο κριτήριο : Εξυπηρετεί και σέβεται τον πολίτη ;
Και θα ήταν ενδιαφέρον αν ένας πολιτικός φορέας ή και μεμονωμένος πολιτικός έκανε μία πολύ απλή ερώτηση προς κάθε Υπουργό «Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε στον κάθε καινούργιο υπάλληλο της περιοχής ευθύνης σας ; Και ποιο είναι το πράγμα που επαναλαμβάνετε συνέχεια ως προς τον σκοπό ύπαρξης και επομένως τον ρόλο του κάθε υπαλλήλου σας ; Τι θα μας απαντούσε στο ίδιο ερώτημα ένας οποιοσδήποτε από αυτούς τους υπαλλήλους ; Εσείς σαν Υπουργείο ή σαν Κυβέρνηση, έχετε ποτέ αναρωτηθεί γι’ αυτό ; Έχετε ποτέ κάνει μία έρευνα ανάμεσα στους υπαλλήλους, και του στενού, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ;».
Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει απάντηση σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα. Όπως, είμαι επίσης βέβαιος ότι ο δικός μου προβληματισμός, με τον τρόπο που τον εξέθεσα, απασχολεί μικρό μέρος των πολιτών. Και το λέω αυτό διότι ευαισθητοποιούμαστε μόνο κάθε φορά που συμβαίνει ένα "παρατράγουδο", από το πιο μικρό (βία εναντίον διαδηλωτών) μέχρι το ποιο μεγάλο (δολοφονία πολιτών). Και δεν προχωράμε σε ένα επόμενο βήμα που είναι να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν ενεργούμε μία φορά "προληπτικά", δηλαδή να δούμε μήπως είμαστε εμείς οι ίδιοι που εκτρέφουμε "τέρατα" μέσα σε αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε Κράτος. Απλώς αρκούμαστε να δώσουμε εύκολες απαντήσεις για «αυταρχικό κράτος», για «φασιστικές νοοτροπίες» και άλλα παρόμοια.
Αντί λοιπόν να σηκώνουμε το σύνθημα I can’t breath και μ’ αυτό να νοιώθουμε ότι είμαστε «ευαίσθητοι» ή «ανθρωπιστές» ή «δημοκράτες», ας απαιτήσουμε εδώ και τώρα να παρουσιαστούν δημόσια όλα τα στοιχεία που δείχνουν τι μηνύματα δίνουμε στους λειτουργούς του Κράτους, εδώ στο δικό μας Κράτος. Και κυρίως, να ζητήσουμε να παρουσιαστεί το (ανύπαρκτο, κατ’ εμέ) σχέδιο εφαρμογής μίας κουλτούρας πολιτοκεντρικής σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Υστερόγραφο : Αν κάποιοι αγνοούν το τι σημαίνει ένα πρόγραμμα «αλλαγής κουλτούρας», ας ανατρέξουν σε τέτοια προγράμματα που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
4 σχόλια:
Δυστυχώς την κουλτούρα της δικής μας χώρας εκφράζουν τα οργανωμένα πολιτικά κόμματα.
Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι στα ΜΜΕ προβάλλονται καθημερινά ανούσιοι προσκεκλημένοι , πολιτικοί , βουλευτές κλπ που έχουν άποψη επί παντός επιστητού...
Προσφάτως αντιμετωπίσαμε μάλιστα την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελεύθερη έκφραση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη που συγκίνησε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Νοιώσαμε ρίγη συγκίνησης από την λειτουργία της δικαιοσύνης.
Σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εισχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η πολιτική στην κοινωνική ζωή.
Σε καμία άλλη χώρα δεν περιμένουν να ανοίξουν τα μάτια τους οι πολίτες για να δουν στην τηλεόραση τι θα πει ο Βρούτσης , ο Μητσοτάκης , ο Τσίπρας κλπ κλπ
Όσο οι πολιτικοί έχουν το πάνω χέρι , η κουλτούρα της χώρας μας θάναι ανάλογη.
Δυστυχώς και πάλι η πνευματική ελληνική κοινωνία κωφεύει. Δεν παίρνει καμία θέση στα τρέχοντα ζητήματα της χώρας .
Δεν χρειάζεται νάσαι πολιτικός για να επηρεάζεις την τύχη της χώρας σου.
Βγείτε μιλήστε συγκρουστείτε κύριοι της επιστημονικής κοινότητας . Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε το στίγμα σας στην ρότα της ελληνικής κοινωνίας. Σηκωθείτε απ τους καναπέδες. Αφήστε τη διαπλοκή με τα πολιτικά γραφεία των κομμάτων.
Με παρρησία , σύνεση και ιστορική γνώση βοηθήστε τον εκμαυλισμένο και ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό .
Έχετε χρέος απέναντι στην ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ή ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ .
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ "ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"
ΑΥΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ(ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
GOD SAVE AMERICA
Οι δυτικές " χούντοδημοκρατίες" (δημοκρατία γιατί δεν βλέπεις τανκς στους δρόμους, χουντο γιατί η επιβολή μέσω πλύσης εγκεφάλου στα ΜΜΕ είναι κύριο συστατικό της χούντας), όταν "ζορισουν" τα πράγματα γι' αυτές, τελικά δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο και βγάζουν και τα τανκς στους δρόμους !!! (βλ. Εθνοφρουρά και τεθωρακισμένα τώρα στις ΗΠΑ).
Εμείς ασχολούμαστε με το τι εκπαίδευση έχουν δώσει στους πραιτοριανούς !!!
Προφανώς ΟΧΙ την καλύτερη για εμάς.
Πραγματική δημοκρατία είναι εκείνη που ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ, Δ Ε Ν χρειάζεται να κατεβάσει εθνοφρουρά και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους. Ή έστω χημικά που έριχναν οι "δικοί" μας στους αγανακτισμένους το '12-'13 αλλά και το ξύλο που τρώνε και σήμερα όσοι δεν δέχονται πχ ανεμογεννήτριες, μετανάστες κλπ κλπ.
Μην ανησυχείτε κε Μιχαλόπουλε, οι πραιτωριανοί έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ την εκπαίδευση που χρειάζονται. Για αυτούς που προστατεύουν βεβαίως βεβαίως......
Μιλάτε για αστυνόμευση αλλά το πρόβλημα είναι άλλο κ αυτό έχει ήδη δρομολόγηση τον θάνατο της αμερικανικής κοινωνίας.
Άντε κ στα δικά σας κοθωνια,λάτρεις της πολυπολιτισμικότητας...
Οι νόμοι της φύσης δεν λυπήθηκαν ποτέ κανεναν.
Δημοσίευση σχολίου