Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ε.Ξ. Δελφών: Το 80% των ξενοδοχείων απειλείται με χρεοκοπία- Λήψη άμεσων μέτρων

Ε.Ξ. Δελφών: Το 80% των ξενοδοχείων απειλείται με χρεοκοπία- Λήψη άμεσων μέτρων

Oι δραματικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 έχουν οδηγήσει σε κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας του 80% των ξενοδοχείων των Δελφών, όπως τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων της περιοχής.


Ενδεικτικά, η Ε.Ξ. Δελφών αναφέρει πως για τούς μήνες Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 100% και η πτώση του κύκλου εργασιών για το 2020 υπολογίζεται στο 80%-90%. Ακόμη, η οριστική ακύρωση παγκοσμίων συνεδρίων όπως του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, λίγες μέρες μόνο πριν την έναρξη του, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Η Ένωση ζητεί από τους αρμόδιους φορείς την λήψη των απαραίτητων μέτρων, που πρότεινε πρόσφατα το ΞΕΕ, προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμη μέτρων, που πρότεινε το ΞΕΕ, είναι τα ακόλουθα:
Εργασιακά

- Ρυθμίσεις ΕΦΚΑ
Αναστολή  των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους  στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
Αντίστοιχη πρόβλεψη  για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021.

- Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν
Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι 04/2021.
Δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με την ζήτηση.  Απαραίτητες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

- Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν:
 Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι 04/2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας. 
- Φορολογικά
– Άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια).
- Κατάργηση Συμπληρωματικού

 ΕΝΦΙΑ
- Αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 50 δόσεις.

- Τραπεζικές Ρυθμίσεις
Είναι ξεκάθαρό πως το τοπίο έχει αλλάξει και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις ξενοδόχων και τραπεζών. Πρέπει να βρεθεί η  χρυσή τομή ώστε από τη μια  να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων και από την άλλη να ικανοποιηθεί η αδήριτη ανάγκη, όπως προκύπτει και από την έρευνα,  για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ξενοδοχείων.

-  Χορήγηση κεφαλαίων  κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και  χαμηλό επιτόκιο.
 Δικαιούχοι πρέπει να είναι οι εταιρίες οι οποίες ήταν  ενήμερες 31/12/19 (με λιγότερο από 180 ημέρες καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους).- Δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων. Η φετινή ζημιά την οποία θα μεταφράσουν οι ξενοδόχοι σε δάνειο, θα πρέπει να αποπληρωθεί κατά προτεραιότητα μέσα στην επόμενη πενταετία.
 Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συνδυαστεί με τις αποπληρωμές των λοιπών δανείων, σε ένα άγνωστο αλλά σίγουρα δύσκολο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας αναστολής των αποπληρωμών κεφαλαίου για ισόποσο διάστημα και μακροχρόνια ρύθμιση των δανείων. Τα δάνεια είναι κατά κανόνα εγγυημένα από τις αξίες των ίδιων των ξενοδοχείων. Συνολικά ο ορίζοντας πρέπει να είναι 20 έτη.

- Επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100%  και δυνατότητα παράτασης του μέτρου το 2021 στο 50%.

- Επιμέρους στοχεύσεις
Στην τελευταία 5η κατηγορία της προτεινόμενης δέσμης περιλαμβάνονται μέτρα που μπορούν μέσα από διαφορετικές στοχεύσεις να συνεισφέρουν θετικά στη θετική υπέρβαση της κατάστασης. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Ευνοικές ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ.
 - Παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχειακών μονάδων  για τρία χρόνια.
- Πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης στον τουρισμό.
- Οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου για τα ξενοδοχεία στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά.
- Κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι επιχειρήσεις αυτές θησαύρισαν την προηγούμενη 5ετία.Ως εκ τούτου, τα προβλήματα θα πρέπει να τ αντιμετωπίσουν με δικά τους μέσα,από αυτά που μάζεψαν τα προηγούμενα χρόνια ("άσπρη" &"μαύρη" οικονομία).Άλλωστε το ίδιο κάνει &ο λαός σε ανάλογες περιπτώσεις,όπου όχι μόνο δεν του χαρίζεται κάτι αλλά του σφίγγουν περισσότερο το ζωνάρι.Και αν υπάρχουν πόροι στο κράτος,αυτοί θα πρέπει να διατεθούν σε άλλες ανάγκες,αυτές της προστασίας της δημόσιας υγείας & ενίσχυσης των κοινωνικών αναγκών,στην υποστήριξη δομών & υποδομών υγείας, ώστε να μπορέσουν να σωθούν ζωές αύριο που θα αντιμετωπίσουμε ανάλογο θέμα με κάποιον ιό. Και όχι να τα σκορπάμε σε επιχειρήσεις που περιμένουν το... κράτος για να παραστήσουν τις "βιώσιμες". Όσοι δεν αντέχουν, να κλείσουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο κυριος/α που ομιλει απο πάνω με το σχολιο να κλείσουν οι επιχειρήσεις θα του πω απλά οτι αν κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις τότε το ελληνικό κράτος θα χάσεις λεφτά απο φπα κλπ, καθώς επίσης η φωκίδα θα γίνει γκράβαρα διότι απ τις τουριστικές επιχειρήσεις των Δελφών και το μουσείο δελφών συντηρείτε μεγάλη μερίδα της Φωκίδας εργασιακά. Μαγαζία, ξενοδοχεία, μουσείο κλπ δίνουν χρήματα στην αγορά και στο κράτος και μιλάμε για τους Δελφούς που εχουν τουρισμό 8-9 μήνες το χρόνο και οχι τουρισμό χριστουγέννων όπως η Αράχωβα. Καταλαβαίνετε λοιπόν οτι τα κρατικά ταμεία θα χάσουν φόρους 8-9 μηνών αλλά και κόσμος θα μείνει άνεργος και τότε να δω που θα απασχοληθούν στην πολύπαθη Φωκίδα. Αφήστε λοιπόν τις χαζές δηλώσεις να ζήσουν με τα έτοιμα λεφτά προηγούμενων ετών γιατί ζήτω που καήκαμε σαν Νομός αν πέσει η σεζόν.

Ανώνυμος είπε...

Άνθρωπε μου,Γκραβαρρα είμαστε εδώ κ πολλά χρόνια...γιατί ως γνωστόν στα γκραβαρροχωρια ενα επάγγελμα είχαν προς βιοπορισμό,την επαιτεία,κ αυτη την τέχνη εξασκεί εδώ κ τουλάχιστον σαρανταπέντε χρόνια η μπακαλοταβερνα που την λένε Ελλάς.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1.41 μμ: Πάμε πάλι. Χαζές δηλώσεις κάνετε οι του κλάδου. Αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, θα δούμε ότι ο ξενοδοχειακός είναι ο πλέον ευνοημένος κλάδος. Έχει "απορροφήσει" αμύθητα ποσά, από παντού: Από τα 5ετή, τα Περιφερειακά, τα ειδικά κονδύλια, τις δημόσιες επενδύσεις, την ειδική φολρολόφηση, τις άλλες φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις επιτοκίου, τα δανεικά και αγύριστα, τα άλλα με την εγγύηση του κράτους που δεν τα πληρώνανε ποτέ και τα φορτωνόταν το κράτος, με τις ειδικές μεταχειρίσεις, με την φοροκλεψιά (από τις 5 διανυκτερεύσεις δηλώνουμε τη μία, από τους 10 εργαζόμενους δηλώνουμε τους 5, από 8ωρους δηλώνουμε 4ωρους κλπ, τα ξέρετε εσείς τα "μυστικά" καλύτερα) με τούτο με το άλλο. ...500 κρατικούς προϋπολογισμούς έχει απορροφήσει! Και αν προσθέσουμε και τα ευρωπαϊκά, χάνεται ο λογαρισμός! Κιαν δούμε και τα έμμεσα (π.χ. από την εκπαίδευση που παρέχει το κράτος στο ειδικευμένο προσωπικό που το βρίσκετε εύκολα και πάνφθηνα, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που έφτιαξε το κράτος και λειτουργούν ως θετικές οικονομίες κλίμακας για σας, από τη διαφήμιση του ΕΟΤ, κλπ. χάνεται ο λογαριασμός διπλά και τριπλά! Ο κλάδος αυτός έχει ευνοηθεί απέραντα και έχει αποδώσει μόνο μέρος του κεφαλάιου που του έχει χαρίσει το δημόσιο, δηλαδή ο λαός (από την τσέπη του). Τα τελευταία 5 χρόνια δε, μάζεψε παρά με τα τσουβάλια! Τι τα έχει κάνει; Γιατί αν έρχεστε τώρα και μου λέτε "δεν βγαίνουμε, δεν μπορούμε, δεν εχουμε", τότε μας δίνετε το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι "ανεπ΄ροκοποι" (να το πω κομψά) οπότε καλύτερα να παραμερίσουν αυτοί που δεν έχουν και δεν βγαίνουν και δεν μπορούν μπας και έρθει κανένας άλλος που θα μπορεί. Εκτός αν φαντάζεστε ότι το δημόσιο έχει τοσα λεφτά που μπορεί να τα δώσει στον οποιονδήποτε χύσει το περισσότερο δάκρυ. Όχι, κύριε! Τα λεφτά να δοθούν για τις κοινωνικές ανάγκες του κοσμάκη και για την ενίσχυσει δομών και υποδομών υγείας και για το προσωπικό τους γιατί αυτό που προέχει δεν είναι τα μαγαζάκια σας (επιχειρηματίας με τα λεφτά αλλουνού και ειδικά του κράτους ξέρει να γίνει ο καθένας), αλλά οι ζωές των ανθρώπων. Και μπορεί να φαίνεται ότι τώρα την γλιτώνουμε, απο Σεπτέμβρη όμως κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα ενσκήψει ο ίδιος ή άλλος τρομερότερος ιός. Αυτά, και "αφήστε λοιπόν τις χαζομάρες".