Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Θετικά αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ


-Αναβαθμίζεται η χώρα, έρχονται επενδύσεις λέει το 45%. -Μόλις το 25% έχει αρνητική γνώμη. 
-Θετική βρίσκει τη συμφωνία για τα F-16 το 46%. 
-Επτά στους δέκα πολίτες υπέρ της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με αξιοσημείωτη ωριμότητα και ψυχραιμία – ίσως μεγαλύτερη από το πολιτικό σύστημα της χώρας - φαίνεται να αντιμετωπίζει και να αποτιμά η κοινή γνώμη τα αποτελέσματα από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Αυτό αναδεικνύει η έρευνα της ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΘΝΟΥΣ, σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού.
Τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά της στοιχεία δείχνουν πώς οι πολίτες κρίνουν την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ με βασικό κριτήριο καταρχήν την ελληνική οικονομία αλλά και τα συμφέροντα της χώρας. Έτσι – παρά το γεγονός ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύπλοκα - το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να δημιουργεί θετικές προσδοκίες σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Αντίστοιχα μόλις 1 στους 4 πολίτες έχει ξεκάθαρα αρνητική γνώμη.  Αυτά  ενώ την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών συγκεντρώνουν πολιτικές κριτικές του είδους ... «τα έδωσε όλα».

Δημιουργήθηκαν προσδοκίες

Το 64% της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού - σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας - το 39% εκτιμά πως θα επηρεάσει θετικά τα ελληνικά συμφέροντα και το 25% πως δεν θα επέλθει μεταβολή. Αρνητικά τοποθετείται το 25%.
Μάλιστα το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μετά τις επαφές Τσίπρα-Τράμπ θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή ενώ το 42% θεωρεί πως «δεν θα υπάρξει αλλαγή». Επίσης το 45% θεωρεί ότι τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου θα οδηγήσουν στην έλευση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα. Θέση τη οποία αντιμετωπίζει όμως απαισιόδοξα το 40%.
Σημαντικό στοιχείο της έρευνας το υψηλό ποσοστό αποδοχής – και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης - που φαίνεται να αποσπά η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. Ιδίως από την στιγμή που έγινε ευρύτατα γνωστό λόγω της συνέντευξης Ντ.Τράμπ-Αλ.Τσίπρα, το οικονομικό κόστος των 2,4 δις. Το 46% πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή είναι σωστή, το 31% λανθασμένη ενώ δεν απαντά το 23%.

Όχι στην καταστροφολογία

Ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι ή ψυχρότατη υποδοχή της κοινής γνώμης στην οξεία κριτική και στις απολυτότητες με τις οποίες εκφράστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Έτσι ένα καθοριστικό ποσοστό, 49%, θεωρεί λανθασμένη τη αποτίμηση της Ν.Δ σύμφωνα με την οποία «ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα πάντα, αλλά δεν πήρε τίποτε». Το 26% δεν απαντά στο ερώτημα και μόνον το 25% βρίσκει σωστή αυτή την προσέγγιση.
Μάλιστα ή ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στο ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 όπου η θέση της Ν.Δ για «κακούς χειρισμούς» της κυβέρνηση στο θέμα αυτό, θεωρείται σωστή μόλις από το 28% των ερωτηθέντων, από το 40% θεωρείται λανθασμένη και το 32% λέει ότι αδυνατεί ή δεν θέλει να απαντήσει στο ερώτημα.

Ξέρουν τι θέλουν

Αν στα θέματα της επικαιρότητας και τακτικής στην εξωτερική πολιτική, δεν διαμορφώνεται μία απόλυτα πλειοψηφική τάση της κοινής γνώμης δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά την στρατηγική. Την κατεύθυνση δηλαδή της διαχείρισης του διεθνούς ρόλου της χώρας. Εδώ η θέση της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρη: Επιθυμεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με κριτήριο κυρίως την ενίσχυση της οικονομίας.
Αυτό καταδεικνύει το εμφατικό 68% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι στηρίζει «το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και την αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ε.Ε, την Ρωσία καθώς και την Κίνα.
Στην ίδια κατηγορία μπορεί να προστεθεί το ακόμη πιο σαφές 72% όσων ρωτήθηκαν που σημειώνει ότι συμφωνεί με τον κυβερνητικό στόχο ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει «σημαντικό κόμβο μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών». Επιπρόσθετα το 55% λέει «ναι» στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την σύσταση μόνιμης επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα οικονομίας.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της ALCO διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και κώδικες δεοντολογίας. Βασίζεται σε δείγμα τηλεφωνικών συνεντεύξεων, 1000 ατόμων από όλη την Ελλάδα, με στρωματοποιημένη, τυχαία επιλογή. Οι σταθμίσεις της έρευνας βασίζονται στο φύλο, την ηλικία και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι πιθανότητες στατιστικού σφάλματος βρίσκονται στο 3,1%.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μετα ξυπνησανε !!!! Τους ρωτανε συνεχεια να μας πουν εστω μια επενδυση κι αυτοι ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΙΩΠΗ !!! Το μονο που εχουν καταφερει ειναι να πανε τους μισθους στα 398 περιπου ευρω !!!!