Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕ. Πλασματικές, ψευδείς και ακριβές οι αιολικές "ηλεκτροδοτήσεις".

Εμείς οι Πολίτες στο Προσκήνιο, μέσα στα πλαίσια των έως τώρα παρεμβάσεών μας, ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης με μια σειρά θεμάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την περιοχή μας και όχι μόνο.

Σκοπός αυτής της κίνησης πέραν της απλής ενημέρωσης είναι η εγρήγορση , ο προβληματισμός της κοινωνίας και η ανάδειξη πτυχών που πιθανόν να μην είναι ευρέως γνωστές.
Οι ΑΠΕ ( Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και γενικότερα το θέμα της ενέργειας είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα και θα χρειαζόταν πολύ χαρτί και μελάνι για να αναπτυχθεί. Για τον λόγο αυτό θα περιοριστώ στις Ανεμογεννήτριες που θεωρούνται και η «φθηνότερη» εναλλακτική ενεργειακή λύση, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των κυβερνώντων.

 Είναι όμως έτσι;
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες παγκοσμίως και φυσικά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Εκ των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της λειτουργίας τους, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κράτη (Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Νορβηγία, ΗΠΑ- Καλιφόρνια κλπ.), σταματούν τις χρηματοδοτήσεις προς ΑΠΕ και επιστρέφουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να μας προβληματίσει σοβαρά.

 Είναι πλέον βεβαιωμένο ότι όπου έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις, εγκαταλείφθηκαν ή χρεοκόπησαν και οι αιολικοί σταθμοί. Γεγονός που σημαίνει ότι οι βλέψεις των κατασκευαστών ήταν πρωτίστως οι χρηματοδοτήσεις. Τρανταχτό το παράδειγμα του διευθυντή της PROKOM, μιας εταιρίας που ανέπτυξε αιολικούς σταθμούς στην Βόρεια Γερμανία, που έλεγε καταχειροκροτούμενος από τους εργαζόμενους, ότι η εταιρία είναι βιώσιμη. Οι επενδυτές όμως που του είχαν δώσει 1,4 δις € ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ και ζήτησαν ή τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί ή τα λεφτά τους πίσω. Αποτέλεσμα η εταιρία κήρυξε πτώχευση.

Ανακοινώσεις σαν κι αυτή του Πρίγκηπα Φίλιππου της Αγγλίας που χαρακτηρίζει τις ανεμογεννήτριες “absolutely useless” ( παντελώς άχρηστες) και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD), που θεωρεί ότι η ενέργεια από τις ΑΠΕ είναι πολύ ακριβή και απειλεί την Γερμανική βιομηχανία, μαζί με τις «τρελές» αυξήσεις που παρατηρούνται στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ένα άλλο δείγμα που επιβεβαιώνει ότι τα θύματα τελικά είναι και πάλι οι καταναλωτές.

 Το παράδειγμα της Καλιφόρνιας αποτέλεσε το δίδαγμα που πήρε όλος ο κόσμος (εκτός από εμάς), ότι όταν «απελευθερώσεις» την ηλεκτρική ενέργεια, το αγαθό με την μοναδική ιδιαιτερότητα να μην αποθηκεύεται, καταλήγεις με «γδαρμένους» καταναλωτές και ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών.
Τέλος στο παράδειγμα της Ισπανίας έχουμε το όνειρο των ΑΠΕ που κατέληξε σε εφιάλτη. Σήμερα η Ισπανία έχει ένα τεράστιο έλλειμα ύψους 25,5 δις € (τέλος 2012) στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ και το κράτος αναγκάστηκε να αρχίσει να σβήνει τις υπογραφές του από τις παλιές συμβάσεις με τις εξωφρενικές ταρίφες.

 Στην Ελλάδα τώρα χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει είναι η στατιστική (HWEA wind Energy statistics 2013), που λέει ότι το 96% των αιολικών που εγκαταστάθηκαν εδώ μέχρι το 2013 τα είχαν 5 εταιρείες: Η Δανέζικη Βέστας, τρείς Γερμανικές Ζήμενς – Ενεργκον – Νόρτεξ και η Ισπανική Γκαμέσα.
Λέτε να ωφεληθεί και κανείς άλλος απ’ τα πολλά αιολικά που σκοπεύουν να βάλουν ανά την Επικράτεια, μη εξαιρουμένης και της Φωκίδας (κορυφογραμμές Γκιώνας και Οίτης – Τυχιούνι-Κοκκινάρι-Πρ. Ηλίας);

 Οι αντιδράσεις σε περιοχές που ήδη έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης με νέο ρεκόρ προσφυγών στο ΣτΕ. (1275 πολίτες απ’ όλη την Κρήτη. 10 Δημοτικά συμβούλια. 2 Πανελλήνιοι φορείς. 4 Παγκρήτιοι φορείς. 78 Επαγγελματικοί, περιβαντολογικοί και πολιτιστικοί φορείς).Φυσικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αντιδράσεις και οι προσφυγές δεν είναι λιγότερες. Προσθέστε και τις ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, όπως αυτές περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια στο «Μανιφέστο του DARMSTADT για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία» και θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ΑΠΕ.

 Εύλογα λοιπόν τα όποια ερωτηματικά προκύπτουν. Πρέπει λοιπόν να θεωρείτε δεδομένη, πρίν από κάθε απόφαση εγκατάστασης τέτοιων «πάρκων», η συμμετοχή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της τοπικής κοινωνίας. Σοβαρή μελέτη των ειδικών συνθηκών της κάθε περιοχής, με εξαίρεση όλων των περιοχών NATURA, μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς κλπ. Εποπτεία και σοβαρός έλεγχος από τους κατά τόπους Δήμους και την ΔΕΗ.

 Δεν πρέπει για κανένα λόγο να επιτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και να στερήσουμε απ’ τις επόμενες γενιές το «φυσικό κεφάλαιο» που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε. 

ΒΕΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ στο Προσκήνιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τις ανεμογεννήτριες της Ανάβρας Μαγνησίας έχετε κανένα στοιχείο; Αυτές τις βάλανε πριν αρκετά χρόνια και ουσιαστικά ο δήμος κάλεσε μια εταιρεία για να τις εγκαταστήσει.