Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ενιαία χωροταξία, Διοίκηση και Δράσεις για τον Κορινθιακό. Αλλά ο Δήμος Δελφών πάντα... ΑΠΩΝ!


ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ.
Κύριοι/ες μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Σ.Π.Ο.Α.Κ

Η Ομοσπονδία μας με γνώμονα πάντα την προώθηση – επίλυση των μεγάλων θεμάτων που αφορούν τις στεριανές και θαλάσσιες περιοχές του Κ.Κ, την ειλικρινή και φερέγγυα συνεργασία των φορέων , την υλοποίηση στην πράξη ενωτικών θέσεων και δράσεων, θέτει σήμερα κείμενο θέσεων – προτάσεων της για κοινή προώθηση με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ. της.
Κατ’ αρχήν εκτίμησή μας είναι ότι ο ΣΠΟΑΚ μπορεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό…
πολιτικό παράγοντα για το βιώσιμο μέλλον της κοινής μας γεωγραφικής περιοχής, αρκεί να επιδιώξει και να το κατακτήσει στις κοινωνίες των πολιτών και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, όσο και τα ειδικά χωροταξικά που έχουν γίνει νόμοι του κράτους βλέπουν την γεωγραφική μας περιοχή κατακερματισμένα, αποσπασματικά και πολλές φορές προτάσσουν , εκ των αποτελεσμάτων τους, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων ενάντια στο βιώσιμο μέλλον των πολιτών.
Τα περιφερειακά χωροταξικά που είναι τώρα σε επεξεργασία δεν βλέπουν μέχρι σήμερα τις περιοχές του Κ.Κ. ως ενιαία χωροταξική ενότητα , δεν προάγουν την περιφερειακή συνεργασία , τις κοινές κατευθύνσεις και αλληλοσυμπληρώσεις.
Δεν σχεδιάζουν τίποτα για τις θαλάσσιες περιοχές του κόλπου σαν να μην αποτελούν αυτές γεωγραφική ενότητα. Τις βλέπουν μόνο για αποθήκες αποβλήτων βιομηχανικών, αστικών κλπ.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις μας σας προτείνουμε.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

-Να επεξεργαστούμε θέσεις – προτάσεις για τα περιφερειακά χωροταξικά.
Η ΑΛΚΥΩΝ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία αυτή.
-Να επεξεργασθούμε κείμενο θέσεων για την Διοικητική δομή που προτάσσει το συμφέρον των πολιτών σε επίπεδο Περιφερειών στην κατεύθυνση περιορισμού των Περιφερειών που έχουν μέτωπο στον Κ.Κ. και το οποίο να επιδοθεί στην κεντρική Διοίκηση. π.χ. Δύο Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. – ΑΝΤΙΚΥΡΑ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ

Ολοι γνωρίζουμε ότι η Α. τ. Ε συνεχίζει από 01/01/2012 να ρίχνει το διήθημα των αποβλήτων της κόκκινης λάσπης στην θάλασσα δια μέσου του υπάρχοντος αγωγού.
Επειδή όλες οι υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν προβεί σε έρευνα – μελέτη όσον
αφορά την σύνθεση, την ποσότητα την διασπορά του στο θαλάσσιο οικοσύστημα κλπ,
παρά μόνο ότι αναφέρεται στην Μ.Π.Ε. της εταιρείας, προτείνουμε να προκαλέσουμε άμεσα την έρευνα αυτή από την πολιτεία.

Με βάση την μελέτη – έρευνα που συνέταξε το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του
Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ με θέμα:
«ΑΝΙΧΝΕΥΘΕΙΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΕΡΣΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΟΡΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.
το 2009 αποτυπώνεται μετά από επί τόπου μετρήσεις η περιβαλλοντική επιβάρυνση τόσο των εδαφών της ευρύτερης περιοχής όσο και των ιζημάτων του βυθού του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας από την πολύχρονη λειτουργία της βιομηχανίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.

Στην παραπάνω μελέτη οι αρμόδιοι επιστήμονες του ΕΚΛΕΘΕ διαπίστωσαν με μετρήσεις σε εδάφη και θαλάσσιαιζήματα σοβαρή επιβάρυνση σε φθόριο, θείο, μόλυβδο, αλλά εξαιρετικά μεγάλη ρύπανση σε καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες ΠΑΥ με συνολικές συγκεντρώσεις που σε κάποια σημεία ξεπερνούν και τις 500.000ng/g κατατάσσοντας την περιοχή του κόλπου της Αντίκυρας ως μια από τις περισσότερο ρυπασμένες της χώρας. (σελ. 35-41).

Σας προτείνουμε να καλέσουμε να παρέμβει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία
- Για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
- Να αξιολογηθούν τα επιστημονικά δεδομένα και να παρθούν μέτρα σε βάθος χρόνου
για την υγιεινή του περιβάλλοντος της περιοχής.
- Να σταματήσουν οι εκπομπές ρύπων από την βιομηχανία που επιβαρύνουν
περαιτέρω την κατάσταση.
-Να γίνει επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή.

ΘΙΣΒΗ

Το εκκολαπτόμενο μέγα θέμα για την βιωσιμότητα του Κ.Κ. είναι στην Θίσβη.
Στην περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της Εθνικής οδού που συνδέει την ΒΙΠΕ Θίσβης με την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας.
Εχουν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής παράλληλα της Εθν. οδού.
Οι τοπικές κοινωνίες παρ΄όλες τις παρεμβάσεις της ΑΛΚΥΩΝ και του ΣΠΟΑΚ αδυνατούν να παρέμβουν αποφασιστικά στις εξελίξεις και να προστατεύσουν τον Κ.Κ.
Οι λόγοι είναι ότι ο πληθυσμός της περιοχής είναι μεγάλης ηλικίας και αριθμητικά πολύ λίγος.

Αν δεν εμπλακεί αποφασιστικά στις εξελίξεις ο ΣΠΟΑΚ τότε θα έχουμε πολύ άσχημα αποτελέσματα. Η παρέμβασή μας στο Περιφερειακό χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας και των υπολοίπων Περιφερειών, είναι επιβεβλημένη.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου Στασινόπουλου, που υιοθετεί η πολιτεία και υλοποιεί με έργα υποδομής , είναι η μεταφορά των ρυπογόνων μονάδων της από τα Οινόφυτα στην Θίσβη. Ταυτόχρονα θέλουν το λιμάνι της Θίσβης να εξελιχθεί σε εμπορευματικό λιμάνι για εξαγωγές και εισαγωγές εμπορευμάτων και προϊόντων της κεντρικής Ελλάδας.
Ο Κ.Κ. τους δίνει την δυνατότητα για ναυτιλιακές μεταφορές από και προς την Μεσόγειο θάλασσα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ

Στον τομέα αυτό μπορούμε να έχουμε γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.
Η εμπειρία μας λέει ότι σε όποια λεκάνη απορροής των υδάτων βάλαμε συγκεκριμένο στόχο βελτίωσης της ποιότητάς των είχαμε γρήγορα αποτελέσματα και μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι Δήμοι μέλη του ΣΠΟΑΚ σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους αφού καταγράψουν τις εστίες ρύπανσης κατά μήκος των ποταμών και των ακτών να ιεραρχήσουν τις παρεμβάσεις τους κατά ρυπαντή , και να αναδεικνύουν το πρόβλημα με ημερίδες – εκδηλώσεις.
Η εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. και των νόμων του Ελληνικού κράτους για την προστασία – βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων πόρων της χώρας ως το έτος 2015, .εχει ξεκινήσει με την δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ - κατά υδατικό σύστημα σε επίπεδο περιφερειών.

Επίσης με βάση το νόμο 4014/2011 και 4042/2012 έχουμε καινούργιο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την απαγόρευση ρίψης αποβλήτων σε όλα τα υδατικά συστήματα και συγκεκριμένο καθεστώς αδειοδότησης έργων.
Για μας το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο αποτελεί κατάκτηση.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Συνεχίζεται η υστέρηση των απαιτούμενων φερτών υλών, δια μέσου των ποταμών και των χειμάρρων, για το κτίσιμο των παραλιών μας.
Αιτίες είναι οι παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια και η έλειψη οργανωμένων λατομικών ζωνών παραγωγής αδρανών υλικών για τα τεχνικά έργα.
Κάποιοι Δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα μεταφοράς φερτών υλικών από την ενδοχώρα των ποταμών – χειμάρρων και τα εναποθέτουν στις εκβολές τους έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα για τις ακτές. Ειδικότερα στην περιοχές που έχουμε εγκιβωτισμό τους.
Για να αποφύγουμε την κατασκευή φαραωνικών έργων προστασίας από την διάβρωση των ακτών όπως προβόλους από μπετόν και ογκόλιθους, προβλήτες κάθετους στον άξονα της ακτογραμμής κλπ με αποτελέσματα μηδαμινά και ολοσχερή αλλοίωση της μορφολογίας των ακτών μας, είναι ανάγκη να γίνουν ημερίδες με επιστημονική υποστήριξη για έργα μακράς πνοής και ήπιας παρέμβασης.
Υιοθετούμε την θέση ότι εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας της γης θα ανεβάσει την επιφάνεια της θάλασσας άρα θα ενταθεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μας, μακρόπνοα η πιο οικονομική, περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι η σταδιακή μετεγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν άμεσο πρόβλημα σε περιοχές της ενδοχώρας με κίνητρα αρωγής όπως γίνεται όταν έχουμε φυσικές καταστροφές.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Υιοθετούμε την εμπειρία επιστημόνων ότι ο φωτισμός των θαλάσσιων γεφυρών ανακόπτει το πέρασμα των θαλάσσιων ειδών και λειτουργεί ως φράκτης.
Τα αποτελέσματα διαφαίνονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Ο φωτισμός που προκαλεί η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ είναι υπερβολικός και πρέπει να μειωθεί δραστικά. Επίσης να τοποθετήθούν σκίαστρα σε κάθε μονάδα φωτισμού προς την μεριά της θάλασσας

Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
( σημ: Amfissaface: Στον Σ.Π.Ο.Α.Κ.-Σύνδεσμος Προστασίας κι Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού- ο Δήμος Δελφών είναι ο μοναδικός από τους δήμους που σχετίζονται γεωγραφικά με τον Κορινθιακό Κόλπο που ΔΕΝ συμμετέχει στις δράσεις του. Χωρίς ποτέ να έχει εξηγήσει επαρκώς και πειστικά την επιλογή του αυτή. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά)
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ { ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΤΙ Η ΙΔΙΑ } ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗΠΩΣ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΦΩΣ , ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

1.ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΠΟΥ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ), ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟΣ,ΜΕ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΑ "ΚΑΘΑΡΟΣ"(ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΕΥΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΙΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ

2.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΩΣ ΑΞΙΟ, ΚΑΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.