Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Σκουλήκια από την Κένυα βοηθούν τον πλανήτη μέσα από διαδικασία που εντυπωσιάζει την επιστήμη

Το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας ανακάλυψε ότι είδος προνύμφης καταναλώνει πολυστυρένιο και το βιοδιασπά



Η ανακάλυψη για τις λειτουργίες ενός νέου είδους σκουληκιού στην Κένυα, δίνει ελπίδες στον αγώνα κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Ευρήματα από τη μελέτη που διεξήχθη, δείχνουν ότι προνύμφες του σκώρου του λιναριού, έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν πολυστυρένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως για συσκευασίες τροφίμων, ηλεκτρονικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Πρόκειται για ανακάλυψη ιδιάζουσας σημασίας, καθώς τα πλαστικά υλικά όπως το πολυστυρένιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και δύσκολα στην αποικοδόμηση.

Όσο οι παραδοσιακές μέθοδοι ανακύκλωσης αποβαίνουν αρκετά δαπανηρές και ρυπογόνες, επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν τη λύση σε βιολογικές μεθόδους, όπως η αξιοποίηση εντόμων, που προσφέρουν μια πιο οικολογική και οικονομική λύση.




Η ομάδα από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE) ανακάλυψε ότι οι προνύμφες του λιναριού από την Κένυα, γνωστές και ως μικρότεροι λιναριόσκωροι, είναι ικανές να καταναλώνουν πολυστυρένιο, το οποίο αποικοδομείται στα έντερα τους με τη βοήθεια ειδικών βακτηρίων.

Η διαδικασία εντυπωσιάζει, πρώτον λόγω της φυσικής ικανότητας των εντόμων να «τρώγουν» το πλαστικό, αλλά και γιατί υποδεικνύει πως τα βακτήρια στα έντερα τους μπορούν να αποικοδομούν το υλικό.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης αποτελεί φάρο ελπίδας σε περιοχές όπως η Αφρική, που πλήττονται σημαντικά από τη ρύπανση των πλαστικών που βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα και οι παραδοσιακές μέθοδοι ανακύκλωσης είναι περιορισμένες.

Οι προνύμφες του λιναριού και τα βακτήρια τους μπορούν να αποτελέσουν μια καινοτόμο προσέγγιση για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων. Μέσω περαιτέρω ερευνών, σκοπεύουμε να απομονώσουμε τα συγκεκριμένα βακτήρια και τα ένζυμα που παράγουν, ώστε να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες για την ανακύκλωση του πολυστυρένιου και άλλων πλαστικών. Οι προοπτικές για τη δημιουργία εργοστασίων που θα χρησιμοποιούν τα μικρόβια και τα ένζυμα αυτά για την αποικοδόμηση των πλαστικών είναι πολλά υποσχόμενες, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.




Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα για τα ευρήματα

«Πραγματοποιήσαμε μια δοκιμή, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα μήνα. Οι προνύμφες τρέφονταν είτε μόνο με πολυστυρένιο, είτε μόνο με πίτουρο (τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά), είτε με συνδυασμό πολυστυρενίου και πίτουρου.

Διαπιστώσαμε ότι οι αλευρώδεις με τη δίαιτα πολυστυρενίου-πίτουρου επέζησαν σε υψηλότερα ποσοστά από εκείνους που τρέφονταν μόνο με πολυστυρένιο. Διαπιστώσαμε επίσης ότι κατανάλωναν πολυστυρένιο πιο αποτελεσματικά από εκείνα που έτρωγαν μόνο πολυστυρένιο. Αυτό αναδεικνύει τα οφέλη της διασφάλισης ότι τα έντομα εξακολουθούσαν να έχουν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Ενώ η διατροφή μόνο με πολυστυρένιο υποστήριζε την επιβίωση των αλευρόσκονων, δεν είχαν αρκετή θρέψη ώστε να καταστούν αποτελεσματικά στη διάσπαση του πολυστυρενίου. Το εύρημα αυτό ενίσχυσε τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για τα έντομα ώστε να καταναλώνουν και να αποικοδομούν βέλτιστα το πλαστικό. Τα έντομα θα μπορούσαν να τρώνε το πολυστυρένιο επειδή αποτελείται κυρίως από άνθρακα και υδρογόνο, τα οποία μπορεί να τους παρέχουν μια πηγή ενέργειας».

Με πληροφορίες από Conversation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου