Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Χανιά : Αυτούς τους τεχνητούς υφάλους θα ποντίσουν στο καταδυτικό πάρκο Αποκορώνου

Ένας τεχνητός κόσμος για θαλάσσιους οργανισμούς προετοιμάζεται στην Κρήτη με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κώστα Ντούνα.



Πρόκειται για τα δύο πρώτα υποβρύχια καταδυτικα πάρκα που θα δημιουργήσουν ένα ακόμα ελκυστικό προϊόν, που θα προστεθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, και θα απεικονίζει με πανομοιότυπο τρόπο το φυσικό περιβάλλον των ψαριών.

Πρόκειται για τη δημιουργία υφάλων ή, αλλιώς, φωλιών ψαριών, που θα ποντιστούν σε βάθος από 10 ως 22 μέτρα στον βυθό της θάλασσας. Σε πρώτη φάση οι δύο περιοχές για τις οποίες έχει υπάρξει χρηματοδότηση είναι η περιοχή της Σταλίδας, που στηρίζεται οικονομικά από το Επιμελητήριο και η περιοχή του δήμου Αποκόρωνα που καλύπτει από ίδιους πόρους τα έξοδα.

Οι ύφαλοι αυτοί έχουν δημιουργηθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα και μέσα έχουν σχηματιστεί οπές όλων των μεγεθών και των σχημάτων, προκειμένου εκεί να βρουν φωλιά κάθε είδους ψάρια και μάλιστα σε κάθε φάση της ζωής τους.


“Μελετήσαμε την παγκόσμια εμπειρία σε σχέση με το τι καταφύγια προτιμούν είδη ψαριών – στόχοι, δηλαδή είδη ψαριών που τραβούν το ενδιαφέρον των αυτοδυτών, όπως είναι ροφοί, οι στείρες, οι σαργοί κ.ά. και στη συνέχεια κάναμε πειράματα τοποθετώντας 60 τέτοιους υφάλους σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο 25 στρεμμάτων του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκεται στα ανοιχτά των εγκαταστάσεών του και αποτελεί το υποθαλάσσιο βιοτεχνολογικό πάρκο Κρήτης.

Εκεί είδαμε ότι μέσα σε μια εβδομάδα, οι ύφαλοι είχαν γεμίσει με ροφούς και στείρες που έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν καταφύγιο”, εξηγεί ο κ. Ντούνας. Ένα επιπλέον όφελος από την τοποθέτηση των φωλιών αυτών στο βυθό, θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Ντούνα, και η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στις περιοχές αυτές.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 84 ύφαλοι, δηλαδή φωλιές ψαριών, που φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε σταδιακά να μιμηθούν την υποθαλάσσια φύση και να δημιουργηθεί έτσι ένα φυσικό ενυδρείο στη θάλασσα.


Μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών από την ημέρα της πόντισης τους, οι ύφαλοι θα είναι κατάφυτοι από φύκια και αποικισμένοι από ροφούς, στείρες, σαργούς και πολλά άλλα ψάρια που δεν έχουνε φωλιές στη θαλασσα. Θα ζουν εκεί, θα ψάχνουν την τροφή τους και φυσικά θα αποτελούν θέαμα για τους οικοτουρίστες.

Στην Κρήτη πρόκειται να ποντιστούν 44 φωλιές ψαριών στον Δήμο Χερσονήσου, στο Ηράκλειο και 40 στον Δήμο Αποκόρωνα, στα Χανιά. Η δημιουργία αυτών των υφάλων αποτελεί πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη πατέντα από τον κ. Ντούνα εδώ και 9 χρόνια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η πόντιση όλων των υφάλων σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ πολλοί είναι οι δήμοι αλλά και οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται να ποντίσουν υφάλους σε θαλάσσιες περιοχές και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό.

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου