Μια χώρα που βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις φτωχότερες του κόσμου
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται το Σουδάν, μία χώρα που μετρά πάνω από 10 μήνες πολέμου με τον πληθυσμό της να υποσιτίζεται.
Μόνο το 5% των κατοίκων του Σουδάν έχει τη δυνατότητα να τρώει ένα πλήρες γεύμα την ημέρα, όπως υποστηρίζει ο Έντι Ρόου, διευθυντής του τοπικού παρατήματος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM). Κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου του 2023 μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του πρώην αναπληρωτή του, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, του αρχηγού των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR), έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Παράλληλα έχουν εκτοπιστεί περίπου έξι εκατομμύρια την ώρα που ήδη τρία εκατομμύρια άτομα είχαν την ίδια πορεία σε προηγούμενες συγκρούσεις στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι μετακινήσεις πληθυσμών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καλλιεργητική περίοδος διακόπηκε ή δεν ξεκίνησε ποτέ, οδηγούν στον λιμό τη χώρα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις φτωχότερες του κόσμου. «Είναι ένα θανατηφόρο μίγμα που μπορεί να βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο Έντι Ρόου κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Τουλάχιστον 18 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν βιώνουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και μετά βίας μπορούν να στηριχθούν από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους και, επιπλέον, δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση. «Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι στο χείλος της καταστροφής», στο τελευταίο στάδιο πριν από τον λιμό», σημειώνει παράλληλα ο Έντι Ρόου.
Όπως επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής του PAM, δεν είναι εφικτό να συλλεχθούν στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αν η χώρα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του λιμού, καθώς σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπάρχει πρόσβαση. Το PAM έχει τη δυνατότητα να φροντίζει μόνο το 10% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Τον Δεκέμβριο, όταν ο πόλεμος έφτασε στην Πολιτεία Αλ Τζαζίρα, στα νότια του Χαρτούμ, η χώρα έχασε τον σιτοβολώνα της. «Χιλιάδες μικρές καλλιέργειες αλλά και μεγάλα αγροκτήματα εγκαταλείφθηκαν», κατέληξε ο Έντι Ρόου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP
διαβάστηκε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου