ΥΠΕΝ: Φουλ καύση απορριμμάτων με τη συνδρομή ιδιωτών για να μειωθεί η ταφή στο 10%
Στο παιχνίδι και η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο - Άνοιξε παράθυρο για καύση και σύμμεικτων αποβλήτων η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού - Στoπ από το υπουργείο στην κατασκευή νέων μονάδων
Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, αλλά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, όταν λέγαμε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων οφείλονται στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και το μοίρασμα της πίτας ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου. Ποια Κυκλική Οικονομία, ποια Διαλογή στην Πηγή και Ανακύκλωση, ποια Πράσινα Σημεία και πράσινα άλογα... Ποια δημόσια χρηματοδότηση για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)...
Θυμάμαι, στις συζητήσεις που γίνονταν για τις ΜΕΑ στη Στερεά και για το ΠΕΣΔΑ, γέμιζε το στόμα των αρμοδίων του ΦΟΔΣΑ και των δημάρχων όταν τόνιζαν και επέμειναν στη "ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ". Κι εγώ έλεγα και έγραφα ότι θα γίνουν με ΣΔΙΤ και θα είναι ντάλα μεσημέρι!. Μα, φαινόταν πού πήγαινε το πράμα.
Δεν μπορώ να μην πω για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στα πέντε χρόνια που ήταν κυβέρνηση. Νομίζω ότι υπέκυψε στις πιέσεις των συμφερόντων και του λόμπι των εταιρειών και δεν έκανε τίποτα να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.
Διαβάστε εδώ τα δυσάρεστα νέα https://www.newmoney.gr/.../
ΚΑΥΣΗ, ΚΑΥΣΗ και πάλι ΚΑΥΣΗ.
«Στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρει το μπαλάκι για την καύση απορριμμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον των ιδιωτών θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας χωρίς να χρειαστεί το ίδιο να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις και να συγκρουστεί με τις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη, για το πρότζεκτ της καύσης φαίνεται να εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο. Τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων περιέγραψε χθες στο εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Όπως δήλωσε, η Πολιτεία έχει βάλει σοβαρά στο δημόσιο διάλογο την ενεργειακή αξιοποίηση λαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για αυτό καθώς προβάλλει και ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να περιοριστεί η ταφή στο 10% έως το 2030. «Δεν είναι στόχος μας να φτιάξουμε εμείς μονάδες. Μόνο αν η αγορά δεν μπορεί να το «σηκώσει» θα προχωρήσουμε σε έργα, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα» διευκρίνισε ο κ. Γραφάκος. Στο πλαίσιο αυτό αναθεωρήθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Η νέα στρατηγική στην διαχείριση απορριμμάτων καθιστά πιο ελαστική την πολιτική της ενεργειακής αξιοποίησης καθώς έχει συμπεριλάβει και διάταξη η οποία προβλέπει την καύση όχι μόνο δευτερογενών καυσίμων (RDF ή SRF) αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή ότι περιλαμβάνει ο πράσινος κάδος. Πρόκειται όπως αναφέρεται για μία πρόβλεψη που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της διαχείρισης που υπάρχει στην αγορά μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται ανά περιφέρεια. «Μεταβατικά, έως την ολοκλήρωση του συνόλου του δικτύου των ΜΕΑ/ΜΑΑ που προβλέπονται, είναι επιτρεπτή η θερμική επεξεργασία και υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων» αναφέρει η επίμαχη προσθήκη της διάταξης.
Ο κ. Γραφάκος δήλωσε χθες ότι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενεργειακής αξιοποίησης μπορεί να αποτελέσει η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είπε από την μονάδα της Κοζάνης πηγαίνει για ταφή σήμερα ένα ποσοστό 45% των αποβλήτων που επεξεργάζεται. Αν το υλικό αυτό μετατραπεί σε SRF μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και την τηλεθέρμανση από την μονάδα του Αμύνταιου της ΔΕΤΕΠΑ.
Για την τσιμεντοβιομηχανία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον μοναδικό αποδέκτη του δευτερογενούς καυσίμου SRF και είναι από τους κλάδους που υποστηρίζουν την καύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση.
Ο λόγος είναι ότι το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι τα τσιμεντάδικα πρέπει να μηδενίσουν τις απαιτήσεις τους για τα απορρίμματα που λαμβάνουν και για τα οποία σήμερα αμείβονται για να καίνε. Ο κ. Γραφάκος επισήμανε χθες ότι με τα σημερινά δεδομένα ο πολίτης καλείται να καλύψει όλο το κόστος της διαχείρισης. Ο ίδιος έκανε παράλληλα και τον επίλογο στον προγραμματισμό των δημοπρατήσεων για νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ανά την χώρα.
Όπως δήλωσε με τη δημοπράτηση των μονάδων Βόλου, Λάρισας, ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Νάξου στις αρχές του 2023 ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος. Κατόπιν τούτων στην συνέχεια οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει είτε να κατασκευάσουν έργα μέσω σύμπραξης με ιδιώτες ή να τα κατασκευάσουν αποκλειστικά με δικούς τους πόρους. Σε ότι αφορά το τέλος ταφής είπε, ότι θα εισπραχθεί κανονικά για το 2022 καθώς είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση πόρων για τη χώρα μας αλλά ότι θα υπάρξει διευκόλυνση των δήμων στην αποπληρωμή του.»
Στέφανος Σταμέλλος
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου