Αποχωρούν και από την πρεσβεία του Η.Β. Ο Μπορέλ δηλώνει πως το προσωπικό της ΕΕ δεν εγκαταλείπει το Κίεβο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διέταξε τα μέλη των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών που εργάζονται στην πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων στην Ανατολική Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων.
Η εντολή, η οποία επιτρέπει επίσης στους διπλωμάτες των ΗΠΑ που στάθμευαν στην πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα να φύγουν οικειοθελώς, ήταν ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μέχρι τώρα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια επιθετική ρωσική κίνηση στην περιοχή.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι «δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσουν Αμερικανούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα», πρόσθεσε η πρεσβεία, δίνοντας σήμα αποχώρησης από την Ουκρανία και των αμερικανών πολιτών.
Σημειώνεται πως η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης είχε προγραμματιστεί για σήμερα ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε επίσης να να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο και υπήρχαν διαρροές για ανάλογα σχέδια και για τις οικογένειες γερμανών διπλωματών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της ΕΕ στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τη χώρα. Όπως είπε,«Όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και συνεχίζονται, δεν πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε από την Ουκρανία, αλλά ίσως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντόνι Μπλίνκεν θα μας εξηγήσει» σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ.
Παράλληλα οι Ουάσιγκτον καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και«αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».
Οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνονται εδώ και μήνες αφότου το Κρεμλίνο συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, και η Δύση εκτιμά ότι προετοιμάζεται για πόλεμο για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μια ημέρα αφότου οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί να τοποθετήσει στην ηγεσία της Ουκρανίας έναν φιλορώσο ηγέτη, πρώην βουλευτή. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «κλιμάκωση της έντασης» σχετικά με την Ουκρανία.
Στρατεύματα και κυρώσεις
Ο Μπάιντεν έχει αρχίσει να εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά από συνάντηση με συνεργάτες του σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Καμπ Ντέιβιντ το Σάββατο.
Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται να στείλει 1.000 έως 5.000 στρατιώτες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με πιθανότητα αύξησης του αριθμού σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς την Κυριακή, αλλά είπε ότι «αναπτύσσουμε σχέδια και συζητάμε με τους συμμάχους για να καθορίσουμε τις επιλογές μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει αμερικανικό προσωπικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, λέγοντας την Κυριακή ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ικανότητα της Δύσης να αποτρέψει πιθανή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.
Καθώς συζητιέται η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες εάν αυτή κινηθεί πιο επιθετικά έναντι της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιούσαν τον Κανόνα Ξένων Άμεσων Προϊόντων για να περιορίσουν την εξαγωγή στη Ρωσία προϊόντων που ενσωματώνουν μικροηλεκτρονικά βασισμένα σε εξοπλισμό, λογισμικό ή τεχνολογία των ΗΠΑ. Η Βρετανία έχει επίσης υποσχεθεί αυστηρές κυρώσεις, με τον βρετανό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Dominic Raab να λέει στο βρετανικό Sky News ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση για να προσπαθήσει να εισβάλει». Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση εξέταζε τον πρώην Ουκρανό βουλευτή Yevhen Murayev ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί μιας φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου