Τι ψάχνει στην Αίγυπτο ο μεγιστάνας της Coca-Cola HBC - Tο super deal, η μεγάλη επένδυση του 1 δισ. ευρώ και η νέα στρατηγική στη χώρα των Φαραώ
Λένε πως ο Αλεξανδρινός ουρανός είναι ο ομορφότερος του κόσμου. Ότι οι νύχτες του Καΐρου είναι μαγικές. Αυτή τη μαγεία, το μυστήριο της Αιγύπτου που σε κάνει να μη θέλεις να φύγεις ποτέ από αυτή φαίνεται πως έχει δει και ο Αναστάσης Δαυίδ, ο οποίος ετοιμάζεται να επενδύσει (ακόμα πιο) δυνατά στη χώρα των Φαραώ. Και να διευρύνει το αποτύπωμά του στη Μαύρη Ήπειρο, εκεί όπου ο διεθνούς βεληνεκούς με “ελληνική καρδιά” (όπως έχει πει ο ίδιος ο Α. Δαυίδ) κολοσσός Coca-Cola HBC που “τρέχει” ο ίδιος, έχει παραδοσιακή παρουσία…
Στη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του πλανήτη, την αγορά του Ελ Χαλίλι, το παζάρι είναι σχεδόν… υποχρεωτικό. Είναι στην κουλτούρα των Αιγυπτίων να παζαρεύουν οποιαδήποτε δοσοληψία πριν δώσουν τα χέρια. Με αυτό τον τρόπο “βασάνισαν” και τον Αναστάση Δαυίδ επί περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι να καταλήξει στο super deal της εξαγοράς, έναντι 427 εκατ. ευρώ, της Coca-Cola Bottling Company of Egypt. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και τυπικά στις αρχές του 2022.
Ο Δαυίδ και ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, είχαν περίπου… απωθημένο την αιγυπτιακή εταιρεία με τα πέντε εργοστάσια εμφιάλωσης και την “χρυσή” προϊοντική γκάμα (Coca-Cola, Sprite, Fanta, Schweppes, Schweppes gold, Crush και νερό Dasani), με τον όγκο πωλήσεων περίπου 275 εκατομμυρίων κιβωτίων κατ’ έτος και καθαρά έσοδα από πωλήσεις 7,4 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών. Γιατί ήταν αυτό που χρειαζόταν η Coca-Cola HBC για να ενισχύσει κι άλλο την παρουσία της στην Αφρική, στην οποία βρίσκεται επί δεκαετίες τώρα, με “βάση” τη Νιγηρία. Γιατί ήξεραν ότι η πελατειακή βάση της εταιρείας που στόχευαν ήταν και είναι κυρίως νέοι, όλο και περισσότεροι νέοι.
Το “μέγεθος” του Δαυίδ και της πολυεθνικής που διοικεί το γνώριζε πολύ καλά ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouli, όταν τον συνάντησε, στα τέλη Νοεμβρίου, ακούγοντας την υπόσχεση του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία για επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων, όπως μετέδωσαν με διθυράμβους τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Και γι’ αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην προθυμία της Κυβέρνησης του να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του βασικού του ρόλου στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης του κράτους, όπως είπε.
Rewind
Απαραίτητο rewind στη δεκαετία του ’50. Η εμβληματική προσωπικότητα του Aναστάσιου Γ. Λεβέντη εκείνη που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού «Γολιάθ» των αναψυκτικών. Ο θείος του σημερινού προέδρου της Coca Cola HBC σύναψε από πολύ νωρίς συνεργασία franchise με την αμερικανική πολυεθνική της Coca-Cola στην Γκάνα μετά το B Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν όμως, η εταιρία εμφιάλωσής του εθνικοποιήθηκε, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, ο Aναστάσιος Λεβέντης μετέφερε την επιχείρησή του στη Nιγηρία. Εκεί, ο Γιώργος Δαυίδ, πατέρας του Αναστάση, ξεκίνησε ως απλός εργαζόμενος στην εταιρεία, φτάνοντας να τη διοικήσει κάποτε.
Το τετράπτυχο Ελλάδα- Κύπρος- Λονδίνο- Αφρική ήταν πάντα στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής του κολοσσού που σήμερα δραστηριοποιείται σε 29 αγορές και είναι εισηγμένος στο LSE. Αυτό το τετράπτυχο υποσχέθηκε στον πατέρα του, Γιώργο, να το κρατήσει άθικτο ο Αναστάσης Δαυίδ, όταν ο “πατριάρχης” της οικογένειας τον επέλεξε για να του δώσει τα ηνία της Coca-Cola HBC.
Ήταν μια δύσκολη εποχή -το 2016- όταν ο Αναστάσης Δαυίδ πήρε το τιμόνι του Ομίλου. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμα βγει από την κρίση, αλλά επειδή η Coca-Cola HBC είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για τις περικοπές προσωπικού, τα κλεισίματα εργοστασίων στην Ελλάδα και τη μεταφορά της έδρας στην Eλβετία. Ο Αναστάσης Δαυίδ είχε εμπειρία μεν στο πλευρό του πατέρα του (ο οποίος τον μύησε στα επιχειρηματικά μυστικά) και κατά μόνας, ως αντιπρόεδρος της εταιρείας και από τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά το ταλέντο του στη χάραξη στρατηγικής και το dealmaking επισκίαζε αυτό του playboy.
Όχι για πάρα πολύ. Από τότε που γνώρισε στο Ίδρυμα Λεβέντη την Aλεξάνδρα Tηλιγάδα, απόφοιτο της Φιλοσοφικής με καταγωγή από μεσοαστική οικογένεια του Aιγίου, έγινε υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιχειρηματία. Παντρεύτηκαν το 2013, κάνοντας μια λαμπερή γαμήλια δεξίωση στον Aστέρα, παρουσία της «αφρόκρεμας» του επιχειρείν, απέκτησαν ένα κοριτσάκι και έχουν μια ήρεμη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στο τιμόνι του Ομίλου
Στο μεταξύ ο Δαυίδ δεν έμεινε “μόνιμο ταλέντο”, αλλά συνέχισε σε βάθος την καριέρα του. Το επενδυτικό και διοικητικό δαιμόνιο που είχε δείξει σπουδάζοντας στο διάσημο Πανεπιστήμιο Tufts και στην «προϋπηρεσία» του στην Coca Cola Bottling Systems στις HΠA, στην AXA ασφαλιστική και στην Aegean (με συμμετοχή στα ΔΣ των εταιρειών, ενώ μέχρι σήμερα είναι συνοδοιπόρος του Θ. Βασιλάκη) το απέδειξε στα χρόνια που ακολούθησαν την ανάληψη της διοίκησης του ομίλου.
Ανοίχτηκε στη ρωσική αγορά, ξεπέρασε κρίσεις -όπως αυτή της πανδημίας- αναπτύσσεται στις αγορές που δραστηριοποιείτο ήδη, επενδύει και μπαίνει σε μεγαλύτερες αγορές, γιγαντώνοντας μεγέθη και πελατειακή βάση. Διόλου εύκολο δεν είναι άλλωστε, να διοικήσει κανείς αυτόν τον πολυεθνικό κολοσσό με το “βαρύ” όνομα. Ούτε και να αποδεικνύει αυτό που είπε και λέει ο Αναστάσης Δαυίδ για την “ελληνική καρδιά” του Ομίλου.
Τον Όμιλο που είναι σταθερά ένας από τους 5 σταθερούς πυλώνες του XA, με κορυφαία χρηματιστηριακή αξία, με αποτίμηση που διαμορφώνεται κοντά στα 8 δισ. ευρώ. H Coca-Cola HBC, είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος σε επίπεδο κύκλου εργασιών, λόγω της πολυεθνικής παρουσίας και δραστηριότητάς του, είναι ο όμιλος που έχει ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης το Σίτι, είναι δηλαδή ένα διεθνές χαρτί. Τον όμιλο που αποτελεί σταθερά από τους βασικούς αιμοδότες όσον αφορά φορολογικές εισφορές κ.α. προς το Δημόσιο, από τους βασικούς χρηματοδότες μετόχων και επενδυτών όσον αφορά μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου.
Μόνο η coca cola άντεξε. Όποια εταιρία έχει πάρει στα χέρια του την έχει διαλύσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή