Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ 15 δισ. ευρώ


 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, από τον Ιούλιο του 2019 ενεργοποιήθηκαν 165 υποπρογράμματα για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων. Από αυτά χρηματοδοτούνται τα 135, τα 46 εκτελούνται πλέον στο απόλυτο, και... «έπεται συνέχεια»

Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, γίνονται εξοπλιστικά προγράμματα που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ουδείς δίνει λογαριασμό ούτε στη Βουλή, ούτε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Ο, δε, υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει να κάνει συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Άμυνας και να δώσει απαντήσεις εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.

Ουδείς πληροφορεί τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εθνική άμυνα, εάν υπάρχουν συμφωνίες, έχουν υπογραφεί συμβάσεις, ποιοι είναι οι όροι που προβλέπονται, τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της αγοράς του κάθε οπλικού συστήματος, πολλά εκ των οποίων είναι πανάκριβα, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα της παράδοσής τους, ποια επιπλέον νέα οπλικά συστήματα σκοπεύει να αγοράσει η χώρα μας (οι ΗΠΑ πιέζουν για τα F-35), κ.ο.κ. Μόνο λόγια στη Βουλή υπάρχουν από τους υπουργούς, τα οποία συχνά δεν επιβεβαιώνονται.

Κατά τα λοιπά, «μη γελιέστε, σχέδιο συνολικό Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η μεγάλη προσπάθεια για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», όπως είπε χτες, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022, ο Ν.Παναγιωτόπουλος.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτική της αδιαφάνειας είναι η πρόσφατη εμπλοκή με τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για το «νέο πλοίο» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η αμερικανική πρόταση προκάλεσε πανικό στη Γαλλία, η οποία ήδη έχει «καπαρώσει» την πώληση των φρεγατών της, Belh@rra στην Ελλάδα.

Μέχρι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταμεσονύκτια, το περασμένο Σάββατο προς Κυριακή, όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, έφτασε στο σημείο να στέλνει SMS στον Εμμανουέλ Μακρόν, για να τον καθησυχάσει ότι η Ελλάδα δεν θα «ψωνίσει» από τις ΗΠΑ, αλλά από τη Γαλλία.

Εξίσου εντυπωσιακή, για την οποία ουδεμία διευκρίνιση έκανε η κυβέρνηση, ήταν η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ισχυριζόταν ότι πρόσφατα μονογράφτηκε η συμφωνία για τις Belh@rra. Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, με ανακοίνωσή του, την ίδια ημέρα (προηγούμενο Σάββατο) υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τελικά, ποιος λέει την αλήθεια; Η Αθήνα ή το Παρίσι; Η, δε, αντιπολίτευση περί άλλα τυρβάζει. Ούτε καν μια τυπική ερώτηση για το θέμα δεν υπέβαλε στην κυβέρνηση. Μπορεί, βέβαια, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, να ενημερώνεται κατά τα γεύματά του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το... εξοπλιστικό πάρτι των δισεκατομμυρίων. Δεν τα λένε, όμως, και στον λαουτζίκο, να ξέρει τι πληρώνει;

Χρονοδιαγράμματα - Άλλα αντί άλλων

Αλλά και στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Ελλάδα, οι «αρμόδιοι» δηλώνουν άλλα αντί άλλων.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale, για τα οποία το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πρώτα θα βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη το καλοκαίρι του 2021.

Τώρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Ν.Παναγιωτόπουλος λέγει ότι θα έλθουν τον Ιανουάριο του 2022. Λίγους μήνες, πριν, φέτος τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «τα πρώτα Rafale θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους».

Τουλάχιστον, οι «αρμόδιοι» ας φροντίσουν να πληροφορούν ορθά τον πρωθυπουργό για να μην τον εκθέτουν.

Μικρό το κακό, θα πει κανείς, η καθυστέρηση 5-6 μηνών. Όπως και να' χει, επιβεβλημένο είναι οι «αρμόδιοι» να είναι ακριβείς. Να λέγουν εξαρχής την αλήθεια στους πολίτες, και να μην τους παραμυθιάζουν μόνο και μόνο για να τσιμπήσουν μερικές ψήφους.

Οι τιμές ανεβαίνουν

Εξάλλου, μένει να φανεί κατά πόσον θα τηρήσουν οι Γάλλοι τις «υποσχέσεις» τους τόσο στους χρόνους παράδοσης των Rafale όσο και των τριών Belh@rra. Κάτι, για το οποίο υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρές αμφιβολίες. Όπως εξίσου σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν για τους οπλισμούς που θα φέρουν οι φρεγάτες, όπως και για το τελικό κόστος τους.

Να σημειωθεί ότι, αρχικώς, είχε αναφερθεί ότι το κόστος των Belh@rra θα είναι 2,5 δισ. Στη συνέχεια, στις 7-10-2021, στη Βουλή, ο Ν.Παναγιωτόπουλος έλεγε ότι «2,9 δεσμεύονται για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών», και τώρα λέγεται ότι το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 3,05. Ελπίζουμε ότι θα μείνει εκεί και δεν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Ενδιαφέρον είναι ότι, όπως έχει παραδεχτεί η κυβέρνηση, η Αθήνα δεν προχωρούσε σε συμφωνία με τους Γάλλους για τις Belh@rra τα προηγούμενα χρόνια, επειδή το Παρίσι τις πουλούσε σε πολύ τσουχτερή τιμή.

Προ τετραμήνου, εξαιτίας του AUKUS και της ακύρωσης της συμφωνίας από την Αυστραλία για να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια έναντι 50 δισ. (!), υποτίθεται ότι η Γαλλία έριξε τις τιμές.

Μένει να φανεί κατά πόσο τις έριξε. Κάτι, βέβαια, που είναι συνάρτηση των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν οι φρεγάτες. Ας καταθέσει, επιτέλους, όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας.

Ο ίδιος, πάντως, είπε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι, «βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, δύο φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025, άντε η δεύτερη αρχές του ’26, και η επόμενη εντός του 2026».

Ανέφερε ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι, τόσο η διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων κορβετών, όσο και αυτή για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO που θα συμπληρώσουν τελικά το πρόγραμμα των 5 δισ. για το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή είναι η οροφή και θα την πιάσουμε στο απόλυτο».

Τα αεροσκάφη

Τώρα, επίσης, ο υπουργός δηλώνει ότι «τα έξι πρώτα Rafale θα έρθουν στις 19 Ιανουαρίου στην Τανάγρα. Τα υπόλοιπα έξι μέσα στο 2022 και η τρίτη εξάδα που συμπληρώνει τα 18 μέσα στο 2023».

Όσον αφορά τα «νέα έξι που θα προμηθευτούμε θα φέρουμε τη σχετική σύμβαση πρώτα για ενημέρωση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, μετά για ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και μετά στην Ολομέλεια προφανώς θα δούμε εκεί ένα άλλο χρονοδιάγραμμα».

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, επίσης, ανέφερε ότι «έχει ξεμπλοκάρει» και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, σε Viper. Πρόγραμμα ύψους περί το 1,2 δισ., που είχε εγκριθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί προεδρίας στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Το εννοεί, άραγε ο υπουργός, «έχει ξεμπλοκάρει»; Εξ' όσων είναι γνωστό, ουδείς «αρμόδιος» είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα δεν «τρέχει». Και όσες φορές υπήρχαν δημοσιεύματα περί καθυστερήσεών του, άπαντες σιωπούσαν.

«Έχει ξεμπλοκάρει και υλοποιείται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 στην εκδοχή Viper», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή οκτώ αεροσκάφη βρίσκονται στα υπόστεγα, στις υποδομές της ΕΑΒ. Αποσυναρμολογούνται και προχωρά η αναβάθμισή τους».

Ερωτηματικά

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά Παναγιωτόπουλου ότι «ακολουθεί και δρομολογείται το επόμενο βήμα. Η αναβάθμιση των F16 Block50. Η οποία, όμως, για λόγους διαφάνειας, και το έχουμε πει αυτό στην αρμόδια Επιτροπή, θα έρθει ενώπιον του Σώματος προς έγκριση με νέα σύμβαση, για να μην υπάρχει καμία σκιά».

Άραγε, ισχύει η φημολογία και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, όταν ο Ν.Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να «περάσει» προ μηνών το σχετικό θέμα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, του το «μπλόκαραν», επειδή το ύψος του προγράμματος που πρότεινε ανερχόταν στα 700 εκ.ευρώ, ενώ του υπενθύμισαν ότι παλαιότερο ντηλ το ανέβαζε στα 220 εκατομμύρια; Μένει να φανεί τώρα τι πρόγραμμα θα κατεβάσει στη Βουλή και ποιο θα είναι το κόστος του.

Επιπλέον, ο υπουργός χαρακτήρισε τα «όσα ακούστηκαν για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, υπερβολικά». Το κέντρο εκπαίδευσης το παίρνει Ισραηλινή εταιρεία, ενώ έχει καταγγελθεί ότι τα κόστη του ανέβηκαν, από 1,3 δισ. σε1,8.

Ο ίδιος, επίσης, είπε ότι «υπάρχει πλέον το πεδίο για να έρθουν επενδύσεις και κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, σας το λέω, θα γίνουν και στο χώρο της Άμυνας». Ουδεμία περαιτέρω διευκρίνιση έδωσε, αν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με κάθε ευκαιρία κάνει λόγο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ.

Μεταναστευτικό

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας «ενισχύθηκε για το τρέχον οικονομικό έτος με πιστώσεις περίπου 104.000.000 στο πλαίσιο συνδρομής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών για δράσεις και έργα σχετικά με δομές φιλοξενίας και τον ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί επί σειρά ετών για τις υπερωρίες και τα νυκτερινά όσοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό.

Εξίσου μεγάλες είναι γενικότερα οι διαμαρτυρίες για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μεταναστευτικό, κάτι που, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί, αποσπά νευραλγικής σημασίας δυνάμεις από την άμυνα της χώρας.

Προϋπολογισμός

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός έκανε λόγο για «αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας, από τα 3,35 δισ. για την Άμυνα για το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021, και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό 2022 στα 6,39 δισ. για το επόμενο έτος».

Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι θα αυξηθεί κι' άλλο. «Με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», όπως είπε.

Πρόκειται, συμπλήρωσε, «για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5% και επαναφέρει συνολικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου για πρώτη φορά στο ύψος των προ κρίσης προϋπολογισμών του, σε επίπεδα 2009».

Ειδικότερα, πρόσθεσε, «ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, 636%, εξαπλάσιος και πλέον. Αυξημένος σε σχέση με τον προ διετίας προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνεται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Βέβαια, πέραν των δαπανών για το 2022, ουδείς διευκρινίζει σε ποιο βάθος χρόνου θα κινηθούν οι δαπάνες για τις εξοπλιστικές αγορές, ανά έτος. Δηλαδή, τι θα πληρώνει κάθε έτος ο Έλληνας πολίτης, και σε ποιο βάθος χρόνου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου