Σάρκα και οστά πήρε η "γαλάζια" αποτυχία των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας το 2015 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Η ΝΔ διεκδικεί πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ από την περιβόητη Infosolution.
Το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας το 2015, οι οποίες είχε ακυρωθεί ανήμερα της διαδικασίας, προκαλώντας αναταραχή στο κόμμα, με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες της Infosolution, αναβίωσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Η εταιρία που στοχοποιήθηκε ως υπαίτια της ντροπιαστικής κατάρρευσης του συστήματος, μπήκε στην αντεπίθεση -με τη ΝΔ να ζητά αποζημίωση άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ- αποδίδοντας όλη την ευθύνη στο νυν κυβερνητικό κόμμα. «Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν συνεπής απέναντί μας. Τα οικονομικά της προβλήματα έφεραν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις απέναντί μας» είπε συνεργάτης της Infosolution, που κατέθεσε ως μάρτυρας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφερθεί σε απειλές που δέχθηκαν από τους αρμόδιους για να επιστραφεί την προκαταβολή.
«Το έργο δεν μπήκε σε λειτουργία με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, όχι γιατί δεν ήταν λειτουργικό. Πήραν την απόφαση αυτή την Κυριακή του πρωί (σ.σ. Ανήμερα των εκλογών) και μας είπαν να σταματήσουμε, ενώ στις 6 το πρωί, με καθυστέρηση ημερών, μας είχαν στείλει τις λίστες των υπευθύνων στα κατά τόπους τμήματα, και έτσι δεν υπήρχε χρόνος να γίνουν δοκιμές» υποστήριξε ο τεχνικός κατά τη σχεδίαση και υλοποίηση της εφαρμογής, Νικ. Κεκκές, τονίζοντας: «Αν είχαν αφήσει την εφαρμογή να δουλέψει, θα δούλευε. Σταμάτησε λόγω των καθυστερήσεων της ΝΔ».
Ο μάρτυρας, παρουσία του Θαν. Κλωνάρη, του επιχειρηματία που μαζί με την πρώην σύντροφό του χαρακτηρίστηκαν ως «το δίδυμο που τίναξε στον αέρα τη ΝΔ», επεσήμανε ότι η εταιρία μέχρι σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί, αφού κανένα πελάτης δεν έφυγε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για «εταιρία - φάντασμα». Όπως είπε, «ο κ. Κλωνάρης είναι στην Πληροφορική από το 1994, έχοντας εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες και έργα».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του αναφέρθηκε στην προχειρότητα αλλά και στην οικονομική αδυναμία του κόμματος να ακολουθήσει τη σύμβαση που είχαν υπογράψει. Μάλιστα, έδωσε σωρεία παραδειγμάτων αναφέροντας ότι δεν έδωσαν στους τεχνικούς τον εξοπλισμό που είχε συμφωνήσει, εκλογικοί κατάλογοι και λίστες δόθηκαν με καθυστέρηση ημερών, ενώ ακόμη και δύο γραμμές για γρήγορο Ίντερνετ που ζητήθηκε, δεν χορηγήθηκαν τελικά «λόγω του οικονομικού κωλύματος της ΝΔ», με αποτέλεσμα εργασίες λεπτών να γίνονται σε ώρες.
«Ακόμα και η παραλαβή των tablets από τις νομαρχιακές οργανώσεις ήταν λάθος. Υπήρχαν οργανώσεις που δεν ήξεραν τί έπαιρναν, ακόμα και αυτό μας προκάλεσε καθυστέρηση. Ο κ. Κλωνάρη σ φυσικά ενημέρωσε προφορικά τις αρμόδιες επιτροπές. Τους είχε πει ότι σαφώς υπήρχε θέμα καθυστέρησης για την ομαλή λειτουργία» ανέφερε ο Νικ. Κεκές και πρόσθεσε πως καταβλήθηκε υπερβάλλων ζήλος, αφού «υπήρχε η δυνατότητα να γίνει η δοκιμή, αρκεί να είχαμε τις τελικές λίστες για τις οποίες ήταν υπεύθυνη η ΝΔ».
Εισηγήτρια: Σας. Προσέφεραν αυτά που ζητήσατε;
Μάρτυρας: Υπήρχε διάθεση συνεργασίας. Λεκτικά μας έλεγαν να το προχωρήσουμε αλλά πρακτικά τίποτα. Συνεχίσαμε γιατί ουσιαστικά το έργο χρειαζόταν μόνο τα τελευταία κομμάτια από τη ΝΔ για να λειτουργήσει.
Εισηγήτρια: Μάθατε αν υπέστη βλάβη η ΝΔ; Αν θίχτηκε η τιμή αι η υπόληψή της;
Μάρτυρας: Έκανε τις εκλογές ένα μήνα μετά. Προφανώς ως πολιτικό κόμμα έγινε αναφορά. Αλλά αν υπήξε βλάβη, εξαρτάται από ποια εφημερίδα τα διαβάζεις...
Ο πανζουρλισμός και οι απειλές
Ο Νικ. Κεκκές αναφέρθηκε ακόμα και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Θαν. Κλωνάρης επέστρεψε μέρος της προκαταβολής που είχε λάβει, λέγοντας ότι εκφοβήθηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.
«Όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνουν εκλογές, γινόταν πανζουρλισμός. Ερχόμενος πίσω, ο κ. Κλωνάρης μου είπε ότι πρακτικά του ζήτησαν να υπογράψει ένα χαρτί ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος και να επιστρέψει τα χρήματα αλλιώς «δεν θα βγει από το δωμάτιο». Μετά από διαπραγματεύσεις έδωσε ο ποσρό που είχε απομείνει και για αυτό τον άφησαν.
Δικηγόρος ΝΔ: Ένα λεπτό, εδώ λέτε ότι απειλήθηκε η ζωή του...
Μάρτυρας: Μου μετέφερε ότι του είπαν «δεν θα βγεις από την αίθουσα».
Δικηγόρος ΝΔ : Αφού λέτε ότι έγιναν έντονες προσπάθειες από την εταιρία, γιατί ο κ. Κλωνάρς επέστραψα μέσα σε μόλις μία ώρα 20.000 ευρώ, χωρίς να πει την οποιαδήποτε κουβέντα; Αν θθπήρχε ψυχολογική πίεση, γιατί δεν αντέδρασε;
Μάρτυρας: Είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο με υψηλά στελέχη της ΝΔ, απ’ έξω γίνεται χαμός από δημοσιογράφους, και μου λέτε γιατί δεν έδωσε ό,τι μπορούσε για να βγει έξω από εκείνο το δωμάτιο;
Αναφορικά δε με το γιατί δεν υπήρξαν έγγραφες οχλήσεις προς τις αρμόδιες επιτροπές ότι οι καθυστερήσεις της ΝΔ, εγκυμονούν κινδύνους για το έργο, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι όλα γίνονταν προφορικά, ενώ ο Θ. Κλωνάρης είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον τότε γραμματέα της ΝΔ, Ανδρ. Παπαμιμίκο, ο οποίος ωστόσο δεν τον δέχθηκε. «Βρισκόμασταν συνεχώς στο χώρο της ΝΔ και υπήρχε ένταση. Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να ανταλλάξουμε mail, γιατί κοιτούσαμε το έργο. Άλλωστε, η επικοινωνία γινόταν προφορικά στην επιτροπή, ενώ κατά δεύτερον οι δυσκολίες παρουσιάστηκαν σταδιακά. Δεν μας είπαν από την αρχή ότι θα γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές, ώστε να αρνηθούμε και να αποχωρήσουμε».
Οι «συνέπειες στην εικόνα και στην αξιοπιστία» της ΝΔ
Να σημειωθεί ότι με την αγωγή της η Νέα Δημοκρατία, που δεν πρότεινε δικό της μάρτυρα κατά τη συζήτηση, διεκδικεί περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, αλλά και την καταβολή 100.000 ευρώ ως ενεργοποίηση της σχετικής ποινικής ρήτρας που φέρεται να υπήρχε στη σύμβαση µε την εταιρεία Infosolutions.
Η ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας του νέου προέδρου είχε «σοβαρότατες συνέπειες στην εικόνα και στην αξιοπιστία ενός μεγάλου και ιστορικού πολιτικού κόμματος, καθώς και στην ομαλή λειτουργία µας ως συντεταγμένου πολιτικού οργανισμού» με αποτέλεσμα το κόμμα να στραφεί κατά της εταιρείας και των δύο εταίρων της προσωπικά. Οπως υποστηρίζει, η αποτυχία αυτή «οδήγησε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον µας από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ότι αποτύχαμε να εκλέξουµε νέο πρόεδρο του κόμματός µας».
Υπενθυμίζεται ότι ως αμοιβή της εταιρείας για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είχε ορισθεί το ποσό των 144.456 ευρώ, εφόσον δεν υπήρχε επαναληπτική εκλογή, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνταν δεύτερος γύρος στις 29 Νοεμβρίου 2015 -όπως είχε οριστεί στη σύμβαση- η Infosolutions θα λάμβανε επιπλέον 20.910 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου