Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΦΩΚΙΔΑ. μήπως σαν το GUSSING; (του Χ.Βανδώρου)



…Όλα ξεκίνησαν από ένα σωρό σαπισμένα ξύλα….
Ο μηχανικός Reinhold Koch,  ξεδιπλώνει την πορεία μέσα από την οποία η απομονωμένη έως τα χθες περιοχή του Gussing στην Ανατολική Αυστρία κοντά στα ουγγρικά σύνορα, μεταμορφώθηκε σε μια προνομιούχα περιφέρεια.
Η περιοχή  ήταν φτωχή και παραμελημένη από κάθε πλευρά, ακόμη και συγκοινωνιακά απομονωμένη αν και η Αυστρία φημίζεται για τις σιδηροδρομικές και γενικότερα οδικές υποδομές της.
…Στη 10ετία του 90 ήμασταν φτωχοί, αναπολεί ο κ Koch.
 Ξοδεύαμε πολύ χρήμα για αγορά ορυκτών καυσίμων… Πάνω από 8 εκατομ ευρώ τα οποία έλλειπαν από την τοπική αγορά.
Η ανεργία κάλπαζε. Το 70% των27.000 κατοίκων μετακινήθηκαν για εργασία στην Βιέννη.    
  Το GUSSING ΠΕΘΑΙΝΕ.
Υπήρχε όμως κάτι  η χρήση του οποίου αντέστρεψε την πορεία παρακμής.
Τα δάση ήταν σε αφθονία καθώς και τα υπολείμματα ξυλείας από τις εταιρείες υλοτόμησης και επεξεργασίας.
…Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας, συνεχίζει ο κ Κοχ, . Μπορούσαμε να παράγουμε την δική μας ενέργεια και άρα να κρατάμε τα χρήματα που δαπανούσαμε για αγορά ορυκτών καυσίμων αναζωογονώντας την τοπική κοινότητα.
Χρειαζόταν κάτι ακόμη.
Ο δήμαρχος Peter Vadasz πίστεψε  τον μηχανικό και προχώρησαν στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου πράσινης μετάβασης.
Τα δημόσια κτίρια αναβαθμίστηκαν ενεργειακά. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις βοήθησαν ώστε να κατασκευαστούν μονάδες θέρμανσης με καύση ξύλου και για παραγωγή  ενέργειας. Η πρώτη απόπειρα απευθυνόταν για θέρμανση έξη μόνο σπιτιών, αλλά  Το 1996 το σύστημα θέρμανσης επεκτάθηκε σε όλη την πόλη.
Το 2001 το ενεργειακό σχέδιο πέρασε στο ανώτερο επίπεδο.
Το εργοστάσιο βιομάζας, έγινε το πρώτο παγκόσμια που κατάκτησε την αεροποίηση . Την μετατροπή του ξύλου σε αέριο ώστε να μειώνονται δραστικά και οι εκπομπές co2.
 H περιοχή γίνεται η Μέκκα της πράσινης ενέργειας και ο οδηγός για κάθε πόλη που θέλει να ξεφύγει από τον στενό κορσέ της ακριβής ενέργειας. Το Gussing με αισιοδοξία διεκδικεί την συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου  των κατοίκων του.

60 νέες επιχειρήσεις 1500 θέσεις εργασίας, ετήσια έσοδα 17 εκατ ευρώ, από πώληση ενέργειας, πάνω από 30 μονάδες παραγωγής ενέργειας και επιπλέον ένας κατασκευαστής ηλιακών ενεργειακών συνόλων, με πάνω από 140 εργαζόμενους, και εργοστάσιο μετατροπής του κραμβέλαιου σε βιοντίζελ.
ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΞΕΝΑ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ.
Το 2007 οι N.Y. Times ανάφεραν το Gussing σαν την πρώτη περιοχή στην Ευρώπη στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (90%).
 Όλα αυτά ήταν αναγκαία και ικανά ώστε να δημιουργήσουν μια ροή επιστημόνων και οικολογούντων τουριστών στην περιοχή. Τα τεχνολογικά πανεπιστημιακά ιδρύματα Βιέννης και Gratz αξιοποιούν την όλη κατάσταση και προωθούν την έρευνα με βάση τις κατακτήσεις της περιοχής.
Το παράδειγμα της περιοχής αντιγράφουν τώρα και άλλες 15 περιφέρειες.
Ας το ξαναδούμε. Μοντέλο Gussing σημαίνει Αποκεντρωμένη και τοπική παραγωγή ενέργειας βασισμένη σε όλους τους διαθέσιμους ανανεώσιμους πόρους της περιοχής.
ΦΩΚΙΔΑ. μήπως σαν το GUSSING?


7 σχόλια:

  1. Πράγματι ο κάθε τόπος έχει τα δικά του προσόντα. Για την Φωκίδα π.χ. δεν είναι μοναδικό προσόν να φτιάξει βιομηχανίες να ανταγωνιστεί την Κίνα που έχει γονατίσει την Αμερική και την Ευρώπη στον ανταγωνισμό. Δεν είναι η θάλασσα για να φτιάξει ιχθυοκαλλιέργειες έξω έξω. Θάλασσα έχουν όλες οι παραθαλάσσιες χώρες. Ναι, σοβαρολογώ. Αν δεν μπορείτε να πάτε ταξίδια, δείτε στο χάρτη. Ούτε καν ο βωξίτης που μόλις το διπλανό μας εργοστάσιο στην Αντίκυρα αγοράζει με πολύ ανταγωνιστικές τιμές από διάφορα σημεία του κόσμου. Και βέβαια δεν είναι ο αέρας για τα αιολικά. Ξέρετε, μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψη πολλών που δεν ταξιδεύουν ή όταν ταξιδεύουν το μυαλό τους ….…, έστω ότι ξεκουράζεται, αλλά αέρας φυσάει παντού στον κόσμο! Ναι!!! Σοβαρολογώ. Ποια μοναδικά χαρακτηριστικά έχει η Φωκίδα;;;;; Άντε να βοηθήσω, με επίκεντρο τον πεδιάδα και τον κόλπο της Άμφισσας, ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει η Φωκίδα σε πολύ ψηλή ποιότητα σε επίπεδο Ελλάδας που η Ελλάδα με την σειρά της φημίζεται ότι είναι κορυφή παγκοσμίως σε αυτά;;;;;; Ναι, αυτά είναι. Αυτά που προσπαθούν να κρύψουν ο Τσίπρας ο Σταθάκης ο Φάμελλος ο ΣΥΡΙΖΑ και η συμμορία τους. Συνεχίζοντας και ολοκληρώντοντας με τον πιο αισχρό τρόπο το έργο των προηγούμενωνωτων πονηρών που έστησαν την βρωμιά και άφησαν τους λιγδολιγούρηδες να βάλουν απο κάτω ονόματα και υπογραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για κάθε ενδιαφερόμενο. Η ενέργεια απο τα αιολικά πάρκα, τουλάχιστον όπως τα φτιάχνουμε εδώ στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια από βιομάζα. Επιπλέον υπάρχουν πολλά δεδομένα που λένε ότι κατα την διάρκεια της ζωής τους δεν παράγουν ωφέλιμη ενέργεια περισσότερη απο αυτή που χρειάστηκαν για να φτιαχτούν και να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, εάν δεν περιλαμβάνουν σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν όταν δεν την χρειαζόμαστε. Ικανοποιητική απόδειξη για όποιον έχει ανοιχτά τα μάτια του και όχι άλλα πράγματα είναι πως δεν υπάρχει μία έστω αναλυτική μελέτη που με βάση την πολύχρονη πλέον εμπειρία από την χρήση αιολικών πάρκων που να λέει το αντίθετο. Πόση ενέργεια χρειάζεται να φτιαχτούν προκύπτει αθροίζοντας την ενέργεια των επιμέρους υλικών και εργασιών για να φτάσει μια ανεμογεννήτρια να στηθεί στο βουνό που την ξέρουνε. Πόση ενέργεια παράγει στην διάρκεια της ζωή της και πόση απο αυτή πάει χαμένη επίσης το ξέρουν. Αν τα πράγματα ήταν ρόδινα και όχι μια μεγάλη κομπίνα για να τα τσεπώνουν οι πολυεθνικές χοντρά και να πετάνε και κανένα κοκαλάκι στα κατα τόπους σκυλιά τους, δεν θα έτριβαν τα στοιχεία αυτά στην μούρη όσων αντιδρούν; Γάβ γάβ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν υπήρχαν οι Δελφοί , θάχε γίνει από πριν Λάρυμνα..
    και κατ άλλους ...Μανίλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΨΑΞΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΛΙΚΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΊ ΚΑΝΕΊΣ. ΔΕΝ ΒΡΙΖΕΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΝΕΒΆΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΥΝ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΎ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΟΣΗ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΎΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ, ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ ΠΡΆΣΙΝΑ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ. ΌΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΑΙΟΛΙΚΟΛΑΓΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΛΑΔΩΜΕΝΟΥΣ Ή ΑΣΧΕΤΟΥΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΒΡΗΚΑΝ ΕΔΩ ΑΓΡΜΑΜΜΑΤΟΥΣ, ΑΜΌΡΦΩΤΟΥΣ, ΠΗΓΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΡΕΧΑΛΑ, ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΗΣΑΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΡΕΧΕΙ Η ''ΑΝΑΠΤΥΞΗ'' ΑΠ΄ΤΑ ΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ ,ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΠΕΡΔΙΚΛΩΘΟΥΜΕ.ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΠΑΝ ΨΗΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά: Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους , που βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο, που κοιτάνε στο μέλλον και δεν παραμένουν στο παρελθόν.Η πόλη του παραδείγματος είχε πολιτικούς που σκοπό είχαν την καλυτέρευση της ποιότητας και του βιωτικού επιπέδου των πολιτών .
    Υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ και δεκαετίες στο νομό της Φωκίδας;
    Πηγές εκμετάλλευσης - αξιοιποίησης στον νομό υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Όταν η λύρα του Θεού Απόλλωνα θα τραγουδήσει ξανά στα χέρια ενός θνητού , όταν στο Τέλος του Χρόνου το Αρχαίο Φίδι επιστρέψει από το μονοπάτι των αστεριών. Εκεί στην πατρίδα των θεών , στο δρόμο των λεόντων η Ουράνια Μουσική θα ελευθερώσει το Άσβεστο Πυρ..
    Τότε θα πάψει και το όραμα των πολιτικών του Νομού Φωκίδας να έχει το χρώμα της σκουριάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή