Πολλές γυναίκες που δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό, βιώνουν αίσθημα ανεπάρκειας, ντροπή, ενοχές και άγχος, που με τη σειρά τους συντηρούν το πρόβλημα (Birnbaum, 2003).
Η άποψη αυτή ενισχύεται από μελέτες που υποστηρίζουν ότι η επίτευξη οργασμού αποτελεί σεξουαλικό κίνητρο περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες (Meston, 2007).
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η επίτευξη οργασμού είναι σημαντική για τις γυναίκες. Οι γυναίκες που ένιωθαν ότι μπορούν να έρθουν σε οργασμό ένιωθαν και περισσότερο ολοκληρωμένες σεξουαλικά (Fugl - Meyer, 2006). Μια πρόσφατη μελέτη υπό δημοσίευση κατέληξε στο ότι οι γυναίκες που συχνά έρχονταν σε οργασμό θεωρούσαν την εμπειρία αυτή ως πιο σημαντική από ό,τι οι γυναίκες που τη βίωναν σπάνια (Anthony et al., υπό δημοσίευση).
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο οργασμός είναι σημαντικός για τη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών και ότι η εναπόθεση μικρής σημασίας στην εμπειρία του οργασμού συνδέεται με δυσκολίες επίτευξής του.
Ποιος ο ρόλος της σεξουαλικής αυτονομίας;
Μια υπόθεση που συνδέει όλες τις παραπάνω μελέτες είναι ότι το να δίνουν οι γυναίκες έμφαση στις προσδοκίες και στην ικανοποίηση του συντρόφου κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών συνδέεται με δυσκολίες επίτευξης οργασμού. Ενας παράγοντας που φαίνεται να αποτελεί συνδετικό κρίκο είναι η σεξουαλική αυτονομία της γυναίκας. Οι γυναίκες που είναι περισσότερο αυτόνομες σεξουαλικά ευχαριστιούνται περισσότερο (Sanchez, 2006). Επίσης, συγκριτικά με τις γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική αυτονομία, εκείνες με υψηλή αυτονομία εμπλέκονται σε περισσότερες και πιο ποικίλες σεξουαλικές πρακτικές πριν από τη διείσδυση και επίσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρχονται σε οργασμό είτε με είτε χωρίς τον ερεθισμό της κλειτορίδας. Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να συνεχίζουν να διεγείρουν τον εαυτό τους (μόνες ή με τον σύντροφο) μετά τον οργασμό του συντρόφου. Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τις σεξουαλικές πρακτικές από τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν ευχαρίστηση (Laan, 2011).
Πηγή: αναδημοσίευση από τη σελίδα της Εύης Κυράνα-Ψυχολόγου ειδικευμένης σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων- Θεσσαλονίκη (www.kyrana.gr)
http://www.ourologos.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου