Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Ζεσταίνουν... κάλπες τα κόμματα μέσα στο 2014!

Ζεσταίνουν... κάλπες τα κόμματα μέσα στο 2014!


Έτος πολιτικών εξελίξεων θεωρούν τα κόμματα της Αριστεράς το 2014 με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει να αντέξει την πίεση δανειστώ και κοινωνία, εκτιμώντας ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2014
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς πιστεύει πια στην θεωρία του “ώριμου φρούτου”, καθώς ουσιαστικά δεν είναι στο χέρι της αντιπολίτευσης η πτώση μιας κυβέρνησης και έτσι θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση υπό το βάρος κυρίως της εσωτερικής αμφισβήτησης, των κοινωνικών αντιδράσεων και το αδιέξοδο του προγράμματος προσαρμογής θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Μέχρι τότε η Κουμουνδούρου θα συγκεντρώσει τα πυρά της προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, καλλιεργώντας παράλληλα το κλίμα...”αποστασίας” στην κυβερνητική πλειοψηφία από τη στιγμή μάλιστα που αριθμεί μόλις 153 βουλευτές.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα οι απόψεις σχετικά με τις προθέσεις Σαμαρά διϊστανται, ωστόσο εκτιμούν ότι η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας εξαντλείται και ανά πάσα ώρα μπορεί να συμβεί το “ατύχημα” και γι' αυτό το λόγο βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο των εκλογών εντός του 2014.
Πάντως στην περίπτωση που η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τις ευρωεκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδίως στις ευρωεκλογές,
Από την πλευρά του το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο πολιτικά από τις αναλύσεις του για τις εξελίξεις και ιδίως για την πορεία της Ε.Ε. με βάση το Μάαστριχτ και θεωρεί ότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει καμμία σημασία αφού και η επόμενη κυβέρνηση ακόμη αν έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει το δρόμο των μονοπωλίων και των μνημονίων.
Ως εκ τούτου ο Περισσός εστιάζει την προσοχή στο να κεφαλαιοποιήσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής αντίδρασης καθώς οι προσεχείς εκλογές κάλλιστα μπορεί να θεωρηθούν σταθμός στην πορεία του κόμματος, αν δεν καταφέρει μάλιστα ποσοστά καλύτερα από του 2012 που ήταν τα χαμηλότερα στην μεταπολιτευτική ιστορία του.
Η Δημοκρατική Αριστερά τέλος παρά τις δηλώσεις περί αυτόνομης καθόδου και δημιουργία ενός “τρίτου πόλου” μακριά από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, γνωρίζει ότι σχοινοβατεί πάνω στο 3% και ως εκ τούτου θα δώσει αγώνα επιβίωσης.
Ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στη δυσχερή θέση να προσαρμόσει τη στρατηγική του ενόψει των εκλογών ακολουθώντας πολιτική “ανοιχτών θυρών” τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις αντιμαχόμενες δυνάμεις του κόμματος, με τον σοβαρό κίνδυνο βέβαια αυτή του η στάση να τον ρίξει στα βράχια, όταν μάλιστα θα έχει στηθεί σκηνικό οξείας πόλωσης στο πλαίσιο του νεο-δικομματισμού.
Σχετικά μρ τον χρόνο των εκλογών η Αγίου Κωνσταντίνου θα ήθελε σίγουρα να καθυστερήσουν προκειμένου να έχει τον χρόνο να οργανωθεί καλύτερα το κόμμα μετά και το 2ο Συνέδριο που επαναβεβαίωσε την κυριαρχία Κουβέλη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι ευρωεκλογές εν κατακλείδι και για τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, αλλά και οι Περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν κράσ-τέστ για τις πολιτικές εξελίξεις, εκτός και αν ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδιάσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου