28 ελληνικά φυσικά μνημεία ζητούν προστασία
Της Τανιας ΓεωργιοπουλουΧρειάζονται αιώνες για να δημιουργηθούν από τη φύση και μόνο λίγοι μήνες ή και μέρες για να καταστραφούν από τους ανθρώπους. Ο λόγος για τα «φυσικά μνημεία», όλα εκείνα τα θαυμαστά τοπία της φύσης, όπως τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα μορφώματα δηλαδή που προέκυψαν από τη διάλυση ασβεστολιθικών πετρωμάτων από το νερό, δημιουργώντας τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είκοσι οκτώ τέτοια φυσικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα προτείνονται από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας να ενταχθούν στο ανάλογο Πρόγραμμα της UNESCO, ώστε να προφυλαχθούν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόκειται για πρόγραμμα προστασίας των καρστικών γεωμορφών, που προκύπτουν από τη διάλυση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και αποτελούν Μνημεία της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, κ. Γεώργιο Στουρνάρα, «τα ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν το 40% της επιφάνειας του εδάφους στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια τα μορφώματα που προκύπτουν από την επίδραση του νερού σε αυτά είναι πολλά ανά την ελληνική επικράτεια». Ωστόσο δεν χρειάζονται όλα προστασία. Για παράδειγμα, και ο βράχος της Ακρόπολης αποτελεί ασβεστολιθικό πέτρωμα, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι ανάγκη να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι φέρει την Ακρόπολη έχει «κερδίσει» την προστασία της πολιτείας διά.... άλλης οδού. Εφόσον οι συγκεκριμένες θέσεις ή μέρος αυτών κηρυχθούν φυσικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατευτούν από την ελληνική πολιτεία. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες» τονίζει στην «Κ» ο κ. Στουρνάρας. Συγκεκριμένα προτείνονται:
Κεντρική Ελλάδα
Ολυμπος. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, (ύψος 2.917 μέτρα) και όπως είναι γνωστό ήταν η κατοικία των θεών. Τα δύο υψηλότερα σημεία ονομάζονται Θρόνος του Δία και Πάνθεον.Η κοιλάδα των Τεμπών. Χωρίζει τα βουνά Ολυμπος και Οσσα. Διασχίζεται από τον ποταμό Πηνειό και έχει μήκος 8 χιλιομέτρων. Καρστ στον Παρνασσό. Πρόκειται για σειρά καρστικών σχηματισμών στον Παρνασσό. Το Κωρύκειον Αντρον. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού κοντά στους Δελφούς. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη σπηλιά επικοινωνούσε με τον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Οι Φαιδριάδες Πέτρες και η Κασταλία Πηγή. Πρόκειται για δύο τεράστιους βράχους που φτιάχνουν μια στενή κοιλάδα, όπου η Κασταλία, η ιερή πηγή των Δελφών, ανάβλυζε. Η πεδιάδα της Κωπαΐδας. Βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, έχει μέγεθος 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει προκύψει από αποστράγγιση. Η καρστική λίμνη της Βουλιαγμένης. Αυτή η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση της οροφής μιας σπηλιάς και το νερό της προέρχεται από υπόγεια νερά και τη θάλασσα. ... |
Ακρα του ταφου σιωπη στον site βασιλευει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ; ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΕ ΕΛΕΓΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΟΠΟΤΕ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η Σ&β ΚΑΙ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ. ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΕΛΦΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή