Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΙΤΕΑ… «ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ» – ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥΣ



Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, πλεούμενο, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση


Αθηνά Σ.: [Παναγία - Athina S., Panagia, Joyeuse]
Ατμοπλοΐα Παρνασσίδος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ: 23.04.1941

To ΑΘΗΝΑ Σ. είχε ναυπηγηθη το 1898 στα Day Summers & Co, Northam ως θαλαμηγός JOYEUSE.
Το 1920 το αγόρασαν κάποιοι Κυμιώτες και μετανομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ. Το 1931 πουλήθηκε στην Ατμοπλοϊα Παρνασίδος και μετανομάστηκε ΑΘΗΝΑ Σ.
Βυθίστηκε στον Ψαθόπυργο Πατρών το 1941 από την Γερμανική αεροπορία.

Ναυσικά [Παναγής - Christine, Corycia, Panaghis, Nafsica]
Ατμοπλοΐα Παρνασσίδος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ: 27.05.1941

Κατασκευάστηκε το 1896 ως θαλαμηγός στα βρετανικά ναυπηγεία David J. Dunlop & Co., Glasgow. Αρχικό όνομα CHRISTINE, βρετανική σημαία. Αργότερα περιήλθε στην James Dredging Towage & Transport Co. Ltd. και μετονομάστηκε CORYCIA. Το 1920 αγοράστηκε από τους Ελευθέριο Βελλιώτη και Παναγή Ζαρίφη, μετονομάστηκε ΠΑΝΑΓΗΣ και ύψωσε ελληνική σημαία. Το 1923 πουλήθηκε στον Αλέξανδρο Γ. Γιαννουλάτο και μετονομάστηκε ΝΑΥΣΙΚΑ, ενώ το 1929 περιήλθε στην Ατμοπλοΐα Παρνασσίδος του Ευθυμίου Θ. Στοφόρου. Βυθίστηκε από γερμανική αεροπορική επιδρομή στη Σούδα τον Απρίλη του 1941.Φαίνεται οτι το πλοίο ανελκύστηκε από τη Σούδα και χρησίμευσε(;) στις μεταφορές των δυνάμεων κατοχής. Αυτοί το βυθίσανε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1944 κατά την τελική υποχώρηση τους από την ηπειρωτική χώρα προκειμένου να το αχρηστεύσουν αλλά και να παρεμποδίσουν με το ναυάγιο του την πρόσβαση στις αποβάθρες της πόλης.
Το πλοίο όμως ανελκύστηκε για δεύτερη φορά και επισκευάστηκε από τους προπολεμικούς ιδιοκτήτες του επιστρέφοντας στα δρομολόγια.Το πλοίο οδηγήθηκε για διάλυση τον Οκτώβριο του 1952 στα Αμπελάκια..

από Γιώργος Κουκουσούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου