του Νίκου Βοσδογάνη
Μορφή « τσουναμι» παίρνουν πλέον οι αυξήσεις των δημοτικών τελών στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Αυξήσεις που κατά μέσο όρο κινούνται στο 30% και πολλές φορές φτάνουν και στο 40%.
Η επιβάρυνση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δήμαρχοι συμπληρώνουν σε λίγες ημέρες ένα χρόνο θητείας, οι περισσότεροι βρίσκονται απέναντι στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Φταίνε όμως οι δήμαρχοι ; Η απάντηση δεν είναι απλή.
Σε κάθε περίπτωση ισχύει το «δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» γιατί πριν προχωρήσουν σε προεκλογικές εξαγγελίες θα έπρεπε να γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί. Και αυτο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και μετακυλύει τις ευθύνες και τα κόστη στους αιρετούς, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις παγερά αδιάφορη.
Ας δούμε που οφείλονται οι αυξήσεις:
- Από το έτος 2023 το κόστος μισθοδοσίας, λόγω αυξήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων, αυξήθηκε. Το κόστος αυτό μετακυλήθηκε στους δήμους
-Αυξήθηκε σε τρομακτικό βαθμό το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων. Το κόστος είναι δυσβάστακτο. Πολλοί δήμοι βρίσκονται με χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και γι αυτό συγκροτημένα έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ
-Αυξημένο ενεργειακό κόστος από το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
-Μειωμένες κρατικές ενισχύσεις
Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αποτυπώθηκε και στο ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί, μεταξύ άλλων :
· Την γενναία αύξηση των πόρων που θα αποδοθούν στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ, το 2025, τουλάχιστον κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με το 2024
· Την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και την κατάργηση όλων των μνημονιακών περιορισμών στην Τ.Α., που θεσπίστηκαν για λόγους που σήμερα δεν υφίστανται.
· Την κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, του υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους στους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα, και τις ΔΕΥΑ, ώστε να μην χρειαστεί να μεταφερθεί αυτό στους δημότες. Στόχος , η ενεργειακή αυτονομία των ΟΤΑ.
· Τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος λειτουργίας.
· Τη σταδιακή αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
· Την επαναφορά τελών που αφαιρέθηκαν από τους δήμους
· Την ανάγκη ενεργοποίησης του προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Υποστήριξης Δικαιούχων, στους τομείς διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ& Δήμοι), τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και του πόσιμου Νερού (ΔΕΥΑ & Δήμοι) και την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Στρατηγικών (Χωρικές Αρχές – Δήμοι).
· Την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων από το Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) και τη διαχείριση των ποσίμου νερού και των λυμάτων από τα Περιφερειακά Προγράμματα.
· Την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από το ΠΔΕ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
· Τη στήριξη για υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για τους μικρούς ή τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
ΟΛΑ ΖΑΧΑΡΗ....
ΑπάντησηΔιαγραφή