Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αναγνωρίζουν τους τζιχαντιστές ως «ευκαιρία για δημοκρατία»... - Δεκάδες βομβαρδισμοί από ΗΠΑ και Ισραήλ στη Συρία

Διεθνείς αντιδράσεις μετά την εισβολή των τζιχαντιστών στη Δαμασκό

Πηγή: Associated Press


Ασταμάτητα συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί των ευρωατλαντικών για την «ευκαιρία για τη δημοκρατία» που ανοίγει από την κατάληψη της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές. Άλλωστε οι τζιχαντιστές και οι διάφορες παρόμοιες ετερόκλητες ομάδες ήταν πάντα χρήσιμο «πολυεργαλείο» είτε ως δύναμη κρούσης είτε ως πρόσχημα για να προχωρούν τους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το μοίρασμα της λείας και την επαναχάραξη συνόρων στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία. 

Να θυμίσουμε ότι πριν καταγραφούν οι διάφοροι νέοι «ανθοί» των «δυτικών αξιών» να αποκεφαλίζουν ανθρώπους σε ζωντανή μετάδοση, να καταστρέφουν μνημεία ανυπολόγιστης αξίας για την ανθρωπότητα, να τους καταλογίζονται «τρομοκρατικές επιθέσεις» και σε χώρες της ΕΕ, που στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη Συρία είχαν στηριχθεί ποικιλοτρόπως από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους στις διεργασίες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», που άνοιξε μια μακρά περίοδο ολέθρου για τους λαούς της περιοχής. 

Όσον αφορά τα ευρωατλαντικά πανηγύρια από κάθε είδους «απόχρωσης» αστική πολιτική δύναμη (σοσιαλδημοκράτες, «φιλελεύθερους», «δεξιούς» κ.λπ) αργά χθες το βράδυ είχαμε και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «χαιρέτισε» την κατάληψη της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές αναμασώντας τις γνωστές αερολογίες περί «να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας». 

Με βάση την παραπάνω «υποστήριξη» αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ουσιαστικά ποτέ δεν «σήκωσε» την κριτική απέναντι στη ΝΑΤΟική «σύμμαχο» Τουρκία που κατέχει εδώ και χρόνια παράνομα συριακά εδάφη, έχει πραγματοποιήσει τρεις επιχειρήσεις εισβολής στη χώρα τα τελευταία χρόνια και καταγράφεται ότι με διάφορους τρόπους πρωτοστάτησε και στις τελευταίες εξελίξεις με την στήριξη παρακλαδιών της Αλ Κάιντα στη Συρία. 

Τέλος, η ανακοίνωση τονίζει ότι «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους». Είναι και το παραπάνω αν μη τι άλλο αποκαλυπτικό για το τι σημαίνει «δημοκρατία» και «ασφαλής χώρα» για την Ελλάδα και τη σωστή πλευρά της Ιστορίας των ιμπεριαλιστών. 

ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν τις στρατιωτικές τους επιδρομές στη Συρία 

Την ίδια στιγμή φυσικά ΗΠΑ και Ισραήλ δεν μένουν μόνο στα «λόγια» και τις ανακοινώσεις.

Από εχθές το Ισραήλ, το κράτος εισβολέας, κατακτητής εδαφών άλλων χωρών και σφαγιαστής του παλαιστινιακού λαού εντείνει τις επιδρομές του στη Συρία και προχωρά «βαθύτερα» στο Συριακό έδαφος. Έτσι, μόλις εχθές καταγράφηκαν περίπου 100 βομβαρδισμοί «στρατιωτικών στόχων» από το Ισραήλ σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Επιπρόσθετα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού - ύστερα και από επίσημο «αναγγελτικό» του Νετανιάχου - κατακτούν νέες θέσεις στα εδάφη πέρα από τα υψίπεδα του Γκολάν (που κατέχουν ούτως ή άλλως παράνομα).  

Χθες αργά το βράδυ, η CENTOM (Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε πάνω από 75 στόχους στη Συρία, χρησιμοποιώντας για τις επιθέσεις και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52. Να σημειωθεί ότι οι βομβαρδισμοί έρχονται σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του αμερικανικού Πενταγώνου ότι θα διασφαλίσει την παρουσία των ΗΠΑ στα ανατολικά της χώρας. Δηλαδή τις «θέσεις» που σε συνεργασία με τη στήριξη που παρέχει στις κουρδικές δυνάμεις του SDF, τους επιτρέπουν να κλέβουν τα συριακά πετρέλαια. 

Άλλωστε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αργά εχθές το βράδυ μίλησε και αυτός για «ιστορική ευκαιρία» και για «μια θεμελιώδη πράξη δικαιοσύνης» μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές. Πρόσθεσε πως «θα συνομιλήσουμε με όλες τις συριακές ομάδες» και ότι θα αξιολογήσει τους τζιχαντιστές «όχι μόνο από τα λόγια τους αλλά και τις ενέργειες τους».

Ρωσία και Ιράν που όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά από το 2015 και μετά είχαν στηρίξει, μετά από πρόσκληση της Συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ, τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, για να εδραιώσουν τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών τους, ουσιαστικά με τις ανακοινώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είχαν «εμπλοκή» στις αποφάσεις του Άσαντ το τελευταίο διάστημα.

Το Ιράν είπε πως «ο συριακός λαός πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν του ζητήθηκε να στηρίξει» τις επιχειρήσεις του Συριακού στρατού έναντι των τζιχαντιστών τις τελευταίες μέρες.

Η Ρωσία από τη μεριά της σημείωσε πως «δεν συμμετείχε» σε διαπραγματεύσεις του Άσαντ για «ομαλή μετάβαση εξουσίας» και ότι «θα συνεργαστεί» με τις ομάδες «της συριακής αντιπολίτευσης». Όσον αφορά τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις σε Ταρτούς (ναυτική) και Χμέιμιμ (αεροπορική) - πολύ κρίσιμες για την παρουσία του ρωσικού στόλου και συνολικά της στρατιωτικής της παρουσίας στη περιοχή - ισχυρίστηκε πως «είναι σε συναγερμό» αλλά δεν «διατρέχουν άμεση απειλή». 

Τέλος, να καταγραφεί πως αναμένεται σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία (λέγεται πως θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, στις 22:00 ώρα Ελλάδας). 


πηγή



Διεθνείς αντιδράσεις μετά την εισβολή των τζιχαντιστών στη Δαμασκό


Τα όσα συμβαίνουν στη Συρία καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν ξανά τη γη και τη λεία με μόνο σίγουρο ότι οι λαοί της περιοχής έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον όλεθρο. Είναι χαρακτηριστικές τόσο οι αναφορές των ΗΠΑ όσο και του alter ego τους στην περιοχή, κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, που ουσιαστικά, όπως θα καταγράψουμε αναλυτικά παρακάτω, αναγγέλλουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην πολύπαθη Συρία. 

Οι τζιχαντιστές μετά την είσοδο των δυνάμεων τους στη Συρία μετέδωσαν από το κρατικό κανάλι μήνυμα αναφέροντας πως «η μεγάλη Συριακή επανάσταση κέρδισε. Το καθεστώς Άσαντ έπεσε».

Λίγες ώρες μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακόμα και σε επίπεδο «προπαγάνδας», «καταγραφής των γεγονότων» και «αναλύσεων» το ζήτημα έχει περάσει «σε άλλη πίστα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ήδη αναπαράγονται «σενάρια» για το πιθανό μέλλον της Συρίας που ουσιαστικά «αναλύουν» τις πιθανότητες «διαμοιρασμού» της χώρας ανάλογα με το ποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με ποιες «συμμαχίες» και «συμβιβασμούς» θα πάρουν το πάνω χέρι. 

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι αναφορές στους τζιχαντιστές ως «αντιπολίτευση» και «αντάρτες» έχουν... ανέβει επίπεδο χυδαιότητας. Δημοσιεύτηκε κείμενο νωρίτερα σήμερα και στην Ελλάδα - στο ΑΠΕ - με τίτλο «Συρία: Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολανί, ένας πραγματιστής ριζοσπάστης»!

Ο συγκεκριμένος να θυμίσουμε είναι ο τζιχαντιστής, το πραγματικό του όνομα είναι Αχμεντ Χουσεΐν αλ-Σάρα, που εντάχθηκε στην «Αλ Κάιντα» και πέρασε τα σύνορα του Ιράκ το 2003, για να πολεμήσει ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις. Στα τέλη του 2004 συνελήφθη από τους Αμερικανούς και παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τις αρχές του 2010 στο Camp Bucca, ένα διαβόητο αμερικανικό στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Ιράκ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί η «γενέτειρα του Ισλαμικού Κράτους»... 

Πιο συγκεκριμένα ορισμένες πρώτες αντιδράσεις 

Το Ισραήλ που κατέχει παράνομα συριακά εδάφη στα υψίπεδα του Γκολάν, έχει βομβαρδίσει τη χώρα εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια και έχουν καταγραφεί οι σχέσεις του με τζιχαντιστες ουσιαστικά μιλά για «στρατηγική ευκαιρία» ώστε το κράτος-δολοφόνος να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα. 

Το πρωί, όπως μετάδωσε και η Jerusalem Post, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε «εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων του Άσαντ» (να θυμίσουμε πως με το πρόσχημα των «χημικών όπλων» είχε οργανωθεί στο παρελθόν η επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών στη Συρία). Ο ισραηλινός στρατός καθημερινά πλέον ανακοινώνει την ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στα υψίπεδα του Γκολάν, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι «δεν θα εμπλακεί στα εσωτερικά της Συρίας, υπό την προϋπόθεση ότι καμία δύναμη στη Συρία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ισραήλ»... Το πρωί, επίσης οι Times of Israel δημοσίευσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «εισέλθει στην πόλη Κουνέιρα» της ΝΔ Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ, Τσικλί, «προέτρεψε» το κράτος εισβολέα και κατακτητή εδαφών άλλων χωρών να «προχωρήσει» βαθύτερα στο έδαφος της Συρίας (στο ύψος του όρους Ερμώνα) μια «νέα γραμμή άμυνας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι «καλά νέα η ενίσχυση των Κούρδων (δυνάμεις των οποίων στηρίζονται από τις ΗΠΑ) και η επέκταση του ελέγχου τους στα βορειονατολικά της χώρας». Ταυτόχρονα, ο ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, Λαπίντ, μίλησε για «στρατηγική ευκαιρία» του Ισραήλ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία αλλά και με τα υπόλοιπα «έθνη των Συμφωνιών του Αβραάμ» (οι από τις ΗΠΑ υπό την προηγούμενη προεδρεία του Τράμπ συμφωνίες «αποκατάστασης των σχέσεων» του Ισραήλ με αραβικές χώρες).  

Ο Λευκός Οίκος τις πρώτες στιγμές είχε εκδώσει ανακοίνωσε, στην οποία έλεγε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του παρατηρούν προσεκτικά τα αξιοσημείωτα γεγονότα στη Συρία και είναι σε συνεχή επαφή με τους περιφερειακούς συνεργάτες». 

Ο υφυπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή των ΗΠΑ Ντάνιελ Σάπιρο, συγκεκριμένα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν έχει επιβεβαιωθεί η πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία, τότε «κανείς δεν θα έπρεπε να χύνει δάκρυα», ενώ κάλεσε όλα τα μέρη στη Συρία να «προστατέψουν τους πολίτες» και να εργαστούν προς μία «συνολική πολιτική συμφωνία». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν δυνάμεις στην ανατολική Συρία (ουσιαστικά αναφέρονται σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας που ελέγχουν οι ΗΠΑ με στρατιωτική τους παρουσία), με πρόσχημα την αποφυγή ενός νέου ISIS (το οποίο οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει) στην περιοχή, όμως «αυτό δεν έχει να κάνει με άλλες πλευρές της σύγκρουσης» εκεί. 

Παράλληλα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η Ρωσία και το Ιράν έχουν αυτή τη στιγμή αποδυναμωθεί, η μία εξαιτίας της Ουκρανίας και μιας κακής οικονομίας, το άλλο εξαιτίας του Ισραήλ και των επιτυχιών του στη μάχη», ενώ στάθηκε και στις αναφορές που γίνονται περί φυγής του Άσαντ από τη Συρία, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία σταμάτησε «να τον προστατεύει», ώστε να στρέψει την προσοχή της στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου «σχεδόν 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί, σε ένα πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ και που θα μπορούσε να διαρκέσει αιωνίως».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, που επίσης κατέχει παράνομα συριακά εδάφη και έχει καταγραφεί πως στηρίζει τζιχαντιστικές ομάδες που δρουν τώρα στη Συρία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «Το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε και (η εξουσία) στη χώρα άλλαξε χέρια». «Ασφαλώς, αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλα. Πάνε 13 χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που και η ΝΑΤΟική Τουρκία εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στην περιοχή. 

Ο Φιντάν, επίσης,τόνισε ότι «ο συριακός λαός δεν είναι σε θέση να ανοικοδομήσει μόνος του τη χώρα και ότι οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να δράσουν με σύνεση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», δίνοντας «σήμα» για τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά παζάρια που εντείνονται. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωση του ανέφερε πως «ο Πρόεδρος Άσαντ έχει φύγει από τη Συρία, δίνοντας εντολές για ειρηνική μετάβαση εξουσίας μετά από διαπραγματεύσεις με πολλούς συμμετέχοντες στη συριακή σύγκρουση». «Η Ρωσία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Η ανακοίνωση έκλεινε σχολιάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις κρίσιμες στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Ρωσία στη Συρία (Η ναυτική βάση στο Ταρτούς, εξασφαλίζει την πρόσβαση της στην Μεσόγειο Θάλασσα). Σημείωσαν συγκεκριμένα ότι «βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τους».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Γκίαρ Πέντερσεν δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να στηρίξουν τους Σύριους στο ταξίδι τους σε ένα συμπεριληπτικό μέλλον», ενώ την ίδια στιγμή προειδοποίησε τους «ένοπλους δράστες στο έδαφος» για τη διατήρηση της... «καλής διαγωγής τους, του νόμου και της τάξης» και τους κάλεσε να προστατέψουν τους πολίτες και να τους δημόσιους οργανισμούς. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από πλευράς τους, μέσω του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Anwar Gargash επισήμανε ότι «ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία» παραμένουν ένας κύριος προβληματισμός, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι τα «ΗΑΕ ελπίζουν πως οι Σύριοι θα εργαστούν μαζί, ότι δεν θα δούμε άλλο ένα επεισόδιο επικείμενου χάους». 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου