Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο Γιουν Σουκ Γιολ, ο άνθρωπος πίσω από την πολιτική κρίση

 Μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ν.Κορέα..

Η θητεία του προέδρου της Νότιας Κορέας έχει αμαυρωθεί από δυσλειτουργία, με αποκορύφωμα την κακή απόφαση για επιβολή στρατιωτικού νόμου


Ο Γιούν Σουκ-Γιολ υποσχέθηκε ότι ως πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα «ανοικοδομήσει αυτή τη σπουδαία χώρα» σε μία «που να ανήκει πραγματικά στον λαό» όταν εκφώνησε την ομιλία με την οποία ουσιαστικά εγκαινίασε τη θητεία του τον Μάιο του 2022.

Αντίθετα, η θητεία του προέδρου της Νότιας Κορέας του χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενη αντιδημοφιλία και πολιτική δυσλειτουργία, με αποκορύφωμα την Τρίτη με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στη χώρα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες. Ο Γιουν αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την αρχή της θητείας του, μπαίνοντας στην εξουσία με χαμηλό ποσοστό αποδοχής και ένα κοινοβούλιο που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση.

Ο 63χρονος πρώην εισαγγελέας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επιτυχείς διώξεις των πρώην προέδρων Παρκ Γκέουν-χιε και Λι Μιούνγκ-μπακ, δεν είχε ποτέ πολιτικό ρόλο πριν ανακοινώσει την προεδρική του υποψηφιότητα το 2021.

Ποιος είναι ο πρόεδρος τη Νότας Κορέας Γιούν Σουκ-Γέολ

Το 2019, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας από τον προκάτοχό του ως πρόεδρος, τον φιλελεύθερο Μουν Τζε-ιν - αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε όταν ο Γιουν ξεκίνησε έρευνα για τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μουν, αυξάνοντας σημαντικά τη δημόσια προβολή του Γιουν. Μετά την παραίτησή του τον Μάρτιο του 2021, ο Γιουν εξασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα του συντηρητικού κόμματος People Power.

Στις εκλογές του επόμενου έτους πέτυχε μια νίκη εναντίον του φιλελεύθερου αντιπάλου του με μόλις 0,73% - τη μικρότερη διαφορά σε οποιαδήποτε προεδρική αναμέτρηση της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν γνώρισε από νωρίς την πρόκληση που θα αντιμετώπιζε από το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση όταν πάλευε να κερδίσει την έγκριση για τους υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου που προτιμούσε, τέσσερις από τους οποίους αναγκάστηκαν να αποσυρθούν εν μέσω ισχυρισμών για κατάχρηση εξοσίας. Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν καθώς ο Γιουν προσπάθησε να περάσει νομοθεσία. Από τον Ιανουάριο του 2024, είχε ψηφιστεί μόνο το 29% των νομοσχεδίων που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο από την κυβέρνησή του. Ο Γιουν απάντησε ασκώντας το προεδρικό βέτο για να καταρρίψει τη νομοθεσία που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, ασκώντας βέτο σε περισσότερους νόμους από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του από το τέλος της στρατιωτικής διακυβέρνησης το 1987.

Στις αρχές της θητείας του, σκέφτηκε να λαμβάνει ανεπίσημα ερωτήσεις από δημοσιογράφους καθώς έφτασε στη δουλειά. Αλλά η σχέση του με τα μέσα ενημέρωσης επιδεινώθηκε καθώς στόχευε επικριτικά ρεπορτάζ, με την αστυνομία και τους εισαγγελείς να αναπτύσσονται επανειλημμένα εναντίον υποτιθέμενων εκδοτών «ψευδών ειδήσεων». Μια άλλη αποτυχία στις δημόσιες σχέσεις ήρθε όταν ο Γιουν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του γραφείου του από το ιστορικό παλάτι «Μπλε Σπίτι» στο κέντρο της Σεούλ σε ένα συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας. Ο Γιουν ήλπιζε ότι το πιο προσγειωμένο περιβάλλον εργασίας του θα τον έκανε να φαίνεται περισσότερο σε επαφή με το ευρύ κοινό, αλλά αντιμετώπισε μια κατακραυγή για το κόστος εφαρμογής του σχεδίου. Άλλες μάχες έχουν έρθει για κρίσιμους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης - ο Γιουν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα σχέδιο για να ξεκινήσουν τα παιδιά το σχολείο ένα χρόνο νωρίτερα - και την υγεία, με τους γιατρούς να αναλαμβάνουν μια μακροχρόνια απεργία για τους μισθούς και τους όρους.

Η αντιδημοφιλία του υπογραμμίστηκε από τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, οι οποίες παρείχαν άλλη μια μεγάλη πλειοψηφία για το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πιέζουν έκτοτε για διεξαγωγή έρευνας εναντίον του Γιουν και της συζύγου του σχετικά με κατηγορίες, τις οποίες ο Γιουν αρνήθηκε κατηγορηματικά, για ανάρμοστες συναλλαγές με έναν ιδιοκτήτη πρακτορείου δημοσκοπήσεων.

Ο Γιουν μερικές φορές βρήκε θερμότερη υποδοχή στο εξωτερικό - ιδίως κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν ενθουσίασε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με μια διασκευή του τραγουδιού American Pie της δεκαετίας του 1970. Ο Γιουν έγινε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που παρευρέθηκε σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ και παρείχε σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς εμβάθυνε τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αυτό προκάλεσε κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγόρησε ότι ανταγωνίζεται την Κίνα, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μουν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, ο Γιουν υιοθέτησε σκληρότερη στάση απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία απάντησε με περισσότερες δοκιμές πυραύλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Καθώς η κοινοβουλευτική αντίσταση συνεχίζεται, ο Γιουν απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο - ιδιαίτερα για τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να κατηγορήσει εξέχοντα μέλη της κυβέρνησής του και την άρνησή της να εγκρίνει τον προτεινόμενο ετήσιο προϋπολογισμό του. Η αντιπολίτευση αντέδρασε με ένα μικρότερο πακέτο, το οποίο είπε ο Γιουν θα σήμαινε απαράδεκτες περικοπές σε τομείς όπως η ετοιμότητα για καταστροφές και η υποστήριξη της παιδικής φροντίδας.

«Η νομοθετική δικτατορία του Δημοκρατικού κόμματος... χρησιμοποιεί ακόμη και τον προϋπολογισμό ως μέσο πολιτικού αγώνα», είπε ο Γιουν την Τρίτη στην ομιλία του ανακοινώνοντας τον στρατιωτικό νόμο. Ώρες αργότερα είπε ότι σκόπευε να άρει το μέτρο «έκτακτης ανάγκης» αφού οι νομοθέτες το καταψήφισαν στο κοινοβούλιο - αφήνοντας τη δική του θέση πιο αβέβαιη εν μέσω μιας από τις πιο σοβαρές συνταγματικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Νότιας Κορέας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου