Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

5 Απριλίου 1952: Τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία με ένταση, ψιθύρους και… Μητσοτάκη!



Πολλά χρόνια πριν η τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ και αργότερα το STAR ανακαλύψουν τη… γοητεία των καλλιστείων υπήρχαν οι εφημερίδες που τα διοργάνωναν. Το 1952 όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να βρει το… δρόμο της μετά τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, η εφημερίδα «Έθνος» διοργάνωσε τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία.

Η εκδήλωση ήταν λαμπρή. Δόθηκε το βράδυ της 5ης Απριλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και το παρόν έδωσε όλη η αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας. Κι όχι μόνο.

Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος στο κέντρο με τα γυαλιά παρακολουθεί τα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Ελλάς»

Στις μέρες μας δεν είναι συνηθισμένο να παρίστανται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Σοφοκλής Βνιζέλος), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο συνήθως αυστηρός Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πιουροφόι που «έλυνε κι έδενε» εκείνη την εποχή, ούτε ο Ναύαρχος του 6ου στόλου που ναυλοχούσε στον Πειραιά.

Ούτε είναι συνηθισμένο να βρίσκεται στο κοινό ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Χιούστον στον οποίο απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην ελλανόδικο επιτροπή!

Κι ακόμη κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι την παρουσίαση θα την έκανε η Μελίνα Μερκούρη με τον Μίμη Φωτόπουλο, η θα τραγουδούςσε η Σοφία Βέμπο!

Κι όμως όλα αυτά έγιναν εκείνα έγιναν εκείνο το βράδυ.

Αυτό που μένει ίδιο με τα σημερινά καλλιστεία είναι ο φανατισμός, το πάθος και τα… παρατράγουδα!

Καταρχήν ο κόσμος, όχι μόνο αυτοί που ήσαν προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, αλλά και οι άλλοι που τα άκουγαν από το ραδιόφωνο είχαν σχηματίσει άποψη για τη νικήτρια! Η εφημερίδα που τα οργάνωνε είχε φροντίσει να παρουσιάσει αναλυτικά τις υποψήφιες. Με συνεντεύξεις και φυσικά πολλές φωτογραφίες.

Αυτό που κυριαρχούσε ήταν «να βγει η δική μας κοπέλα». Οι κρητικοί ήθελαν τη Ντέζη Μαυράκη από τα Χανιά, οι Θεσσαλοί την Χαρούλα Γεωργανζά από το Βόλο, οι Πειραιώτες τη Βιργινία Πετιμεζάκη και πάει λέγοντας…

Γύρω στις δύο παρά δέκα αποσύρθηκε η ελλανόδικος επιτροπή για να αποφασίσει. Ο Αχιλλέας Μαμάκης, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Έθνος» πρότεινε στην επιτροπή να παραστεί και ο διάσημος σκηνοθέτης Τζον Χιούστον που βρισκόταν στην Ελλάδα μαζί με τον 6ο στόλο για κάποιο στρατιωτικό ντοκιμαντέρ.

Δεξιά ο Σοφοκλής Βενιζέλος με τη σύζυγό του, στο κέντρο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Πιουριφόι και όρθιος ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον

-«Όχι» είπε ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος της κινηματογραφικής εταιρείας Universal που οργάνωνε τα διεθνή καλλιστεία. «Ανήκει σε ανταγωνιστική κινηματογραφική εταιρεία, είναι και παραγωγός κι αυτό αντιβαίνει τους όρους του διαγωνισμού».

Σύσκεψη για να εκδικαστεί η ένταση που τελικά έγινε δεκτή.

Επρόκειτο να παραστεί κι ένας εκπρόσωπος του κοινού που θα έβγαινε με κλήρωση.

-Ένσταση, φώναξε η πρόεδρος της επιτροπής, η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη. Η παρουσία εκπροσώπου του κοινού προσβάλει τα μέλη της επιτροπής. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος ψήφισε με το χειροκρότημα του…

Διακοπή για την εκδίκαση της ένστασης που έγινε δεκτή.

Με τα πολλά βγήκε η απόφαση και τον τίτλο κέρδισε η Κρητικοπούλα Ντέζη Μαυράκη από τα Χανιά που αγωνίστηκε με το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι» λόγω καταγωγής.

Το κοινό χειροκρότησε, άλλοι αποδοκίμασαν, μα περισσότερο απ’ όλους χειροκρότησε ένας νεαρός πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η Μαυράκη ήταν συγγενής του! Όμως εκείνη η βραδιά σημάδεψε τον πολιτικό. Όχι επειδή έφερε γούρι… στη συγγενή του, πράγμα σπάνιο, όπως θα έλγαν οι κακεντρεχείς, αλλά γνώρισε την Μαρίκα Γιαννούκου, την μετέπειτα σύζυγό του!

Η νικήτρια λίγους μήνες μετά, στις 28 Ιουνίου 1952 πήρε μέρος στα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος». Μπήκε στον ημιτελικό, στο φάιναλ φορ, όπως θα λέγαμε σήμερα και ήταν 3η.

Της προσφέρθηκε ένα κινηματογραφικό συμβόλαιο με την Universal, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Έκανε δύο γάμους, ένα , βραχύβιο κι ένα μακροχρόνιο. Πέθανε το Νοέμβριο του 2018 στην Κρήτη.

 

 

Όμως η Βιργινία Πετιμεζάκη, η Βολιώτισα είχε κι αυτή ενδιαφέρουσα ζωή. Ήταν 3η στα Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Ευρώπη».

Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Πήρε μέρος στην ταινία «Όνειρα Κοριτσιών» του σκηνοθέτη Κώστα Ανδρίτσου που αφορούσε τα καλλιστεία και θεωρείται χαμένη. Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία όπου έκανε σύντομη καριέρα με το ψευδώνυμο Έλενα Κλάους. Δείγμα της σπάνιας ομορφιάς της η συμμετοχή της στην ταινία «Φρύνη η εταίρα»

 

 

Μετά πήγε στο Μεξικό και παρουσίαζε εκπομπές στην τηλεόραση και στη συνέχεια μετακόμισε στη Βενεζουέλα όπου έκανε κι εκεί τηλεοπτική καριέρα όταν στην Ελλάδα η tv ήταν κάτι το άγνωστο. Γνώρισε τον βιομήχανο Σίμον Φέιγκ, τον παντρεύτηκε κι απέκτησαν τρία παιδιά!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου