Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΓΕΛ Ιτέας στο Fethiye (Φετιγιέ) της Τουρκίας , στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS +

ΤΟ ΓΕΛ ΙΤΕΑΣ ΣΤΟ FETHIYE (Φετιγιέ) ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ





Το σχολείο μας, το  ΓΕΛ ΙΤΕΑΣ, συμμετέχει ως συντονιστής στη σύμπραξη ERASMUS+ KA210, με  τίτλο "RAISING FUTURE ENTREPRENEURS". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ακόμη σχολεία από την Τουρκία και την Πολωνία. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και της τελευταίας κινητικότητάς του, καθώς οδεύει προς ολοκλήρωση, μέρος της ομάδας ERASMUS του σχολείου μας από έξι μαθήτριες της Γ΄ τάξης, καθώς και τρεις καθηγητές/τριες επισκέφτηκαν το σχολείο της Τουρκίας στο Fethiye από 29 Σεπτεμβρίου 2024 έως 06 Οκτωβρίου 2024 και συμμετείχαν σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες που αναφέρονταν στην πρόσκληση του σχολείου υποδοχής. 

 Οι οικοδεσπότες μας υποδέχτηκαν με τραγούδια και παραδοσιακά κεράσματα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του και το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας. Οι μαθήτριες αλληλοεπίδρασαν και συνεργάστηκαν με τους μαθητές/τριες των σχολείων της Πολωνίας και της Τουρκίας στα πλαίσια της θεματικής του προγράμματος, αλλά και ευρύτερα, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και ομαδικού πνεύματος. Μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων  εκπονήθηκαν εργασίες,  παρουσιάστηκαν πολιτιστικά στοιχεία και ακολούθησε γόνιμος διάλογος με διαπιστώσεις, για σημεία ενδιαφέροντος, για κοινές και διαφορετικές πρακτικές. 

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν το Kayakoy, το ερειπωμένο, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών του 1923, ελληνικό χωριό Λεβίσι (αρχαία Καρμυλησσός) και έμαθαν για τον ειρηνικό τρόπο συμβίωσης των ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες και συνήθειες. Όλοι αισθανθήκαμε μεγάλη συγκίνηση, καθώς πρόσφυγες από το χωριό αυτό ήρθαν και στην Ιτέα για να συνεχίσουν τη ζωή τους και τα εγγόνια τους είναι σήμερα συμπολίτες μας. Επίσης, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν σε χώρους θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπου αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητα διατήρησης και σεβασμού των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. 

Στις ομάδες μαθητών και καθηγητών δόθηκε η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη κατανόησης, ειρηνικής συνύπαρξης και ανάπτυξης διαπολιτισμικών επικοινωνιακών διαύλων μεταξύ των ανθρώπων. Οι λέξεις είναι λίγες στα τόσα συναισθήματα που μας πλημμύρισαν! Η  απέραντη προθυμία των Τούρκων εκπαιδευτικών και μαθητών να μας δείξουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η άψογη οργάνωσή τους, η φιλοξενίας τους και το χαμόγελό τους, μας έκαναν να αισθανθούμε οικεία όπως στο δικό μας σχολείο.

Το πρόγραμμα Erasmus δεν είναι μόνο μια εκπαιδευτική εμπειρία αλλά και μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες κουλτούρες ,να αποκτήσουμε νέους φίλους και να κατανοήσουμε την αξία της συνεργασίας και της αμοιβαίας αποδοχής. Παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να βρίσκουμε κοινά σημεία, και να δημιουργούμε σχέσεις που μένουν χαραγμένες στην καρδιά μας! 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές/τριες: Γουλιώτη Αθηνά, Καρανάσου Ευθυμία, Σιδηρόπουλος Ασημάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου