Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Μπίσκας: Υπό προϋποθέσεις συμφέρουσα επιλογή οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες – Τα τέσσερα σενάρια για το ελληνικό σύστημα και η βέλτιστη επιλογή

 ...αλλαγή ενεργειακού σεναρίου ...!!


Σημαντική ωφέλεια μπορεί να επιφέρει η ενσωμάτωση μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small Modular Reactor) στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, διατηρώντας επαρκή δείκτη βιωσιμότητας για τα έργα, με την προϋπόθεση να αποφευχθεί ο κανιβαλισμός της τεχνολογίας. Τα παραπάνω συνιστούν το βασικό συμπέρασμα νέας μελέτης που παρουσίασε ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Παντελής Μπίσκας, μιλώντας εχθές στο 28ο Συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα της εν λόγω τεχνολογίας, όπως αποτυπώνονται στην παρακάτω διαφάνεια από την παρουσίαση, αφορούν στο χαμηλό κόστος της παραγόμενης ενέργειας, στην υψηλή ευελιξία, στις σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2 καθώς και στον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή καθαρής χωρητικότητας (Capacity factor).

SMR

Η μελέτη εξετάζει την συμμετοχή των SMR στο ελληνικό σύστημα στη βάση τριών σεναρίων με το ετήσιο όφελος από την εξοικονόμηση δαπανών αγοράς φυσικού αερίου να κυμαίνεται από 222 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο σενάριο χαμηλής διείσδυσης της τεχνολογίας έως και 657 εκατ. ευρώ στο σενάριο υψηλής διείσδυσης της τεχνολογίας.

Αντίστοιχο όφελος προκύπτει από την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τα νούμερα να διαμορφώνονται σε μια κλίμακα από 356 εκατ. ευρώ έως 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Εξίσου σημαντικό όφελος προκύπτει στην περίπτωση της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στο κόστος των προμηθευτών, γεγονός που μεταφράζεται σε μειώσεις στην λιανική ρεύματος.

SMR
SMR

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης το εσωτερικό ποσοστό απόδοσης ή IRR συναρτάται της εγκατεστημένης ισχύος που υπάρχει με τις καλύτερες και βιώσιμες αποδόσεις να τις δίνει στη περίπτωση μετρημένης διείσδυσης της τεχνολογίας, της τάξης των 340 MW έναντι των υπόλοιπων σεναρίων διείσδυσης.

Τα αποτελέσματα της «άσκησης», λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη του CAPEX και το βαθμό διείσδυσης της τεχνολογίας, αποτυπώνει τιμές IRR σε μια κλίμακα 5-12%. Η βιωσιμότητα, ωστόσο, του έργου βάσει των υφιστάμενων μετρήσεων, επιτυγχάνεται στα επίπεδα του 12% γεγονός που «αποκλείει» συν τοις άλλοις, την αυξημένη αξιοποίηση της τεχνολογίας σε υψηλά επίπεδα διείσδυσης, δηλαδή μεσαίο και αυξημένο σενάριο (650 MW και 1,5 GW αντίστοιχα).

SMR

Η μελέτη δεν παραγνωρίζει τα θετικά και αρνητικά της εν λόγω τεχνολογίας, ξεχωρίζοντας ως θετικά:  

  • Το χαμηλό και σταθερό μεταβλητό κόστος και άρα χαμηλό κόστος λειτουργίας
  • Τις μικρές απαιτήσεις προσθήκης καυσίμου
  • Τα καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Οι εν λόγω αντιδραστήρες ενσωματώνουν μεγάλο βαθμό αυτοματοποίησης στη λειτουργίας τους, περιορίζοντας σημαντικά την ανθρώπινη παρέμβαση και επομένως ενέχουν μικρότερο ρίσκο ως προς τα θέματα ασφαλείας.
  • Το μικρότερο μέγεθος, γεγονός που επιτρέπει την πλατιά αξιοποίησή τους σε πολλά ανάγλυφα και τοποθεσίες

Ως προς τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας, η μελέτη ξεχωρίζει:

  • Το υψηλό κόστος κεφαλαίου (CAPEX) το οποίο κυμαίνεται από 1,9 δις ευρώ έως 3,9 δις ευρώ.
  • Τα γνωστά ρίσκα της πυρηνικής ενέργειας
  • Το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και
  • Ρυθμιστικές προκλήσεις.

Βρείτε ολόκληρη την παρουσίαση σε μορφή pdf στα συνοδευτικά αρχεία. 

Συνοδευτικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου