Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

«Nein», κύριε Σταϊνμάγερ

Κάτοικοι της Κρήτης, επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της Κατοχής, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών υποδέχονται σήμερα τον Γερμανό πρόεδρο στην Κάνδανο, αποδομώντας τα επιχειρήματα του γερμανικού κράτους για το «λήξαν» θέμα των αποζημιώσεων.





«Πρόκειται για ατεκμηρίωτη, αβάσιμη και αντιδημοκρατική θέση», είπαν από τα Χανιά οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, σχολιάζοντας όσα είχε αναφέρει μόλις μία ώρα νωρίτερα, από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο λόγος για το ζήτημα των αποζημιώσεων, το οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιχείρησε για άλλη μία φορά να κλείσει. «Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρουν και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν», ήταν οι λίγες λέξεις με τις οποίες απάντησε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Γερμανός πρόεδρος όταν εκείνη έθεσε το ζήτημα στη μεταξύ τους σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες.


«Αξίζει να θυμίσουμε στον Γερμανό πρόεδρο τον διάλογο του Μανώλη Γλέζου με τον Σόιμπλε, όταν το 2013 εκείνος επίσης ανακοίνωνε πως τάχα το θέμα έχει κλείσει», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα Χανιά ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Αριστομένης Συγγελάκης: «Α, πολύ καλά, κύριε Σόιμπλε, παραδέχεστε λοιπόν ότι θέμα υπάρχει. Να μας πείτε πότε έκλεισε και με ποιον ακριβώς τρόπο», του είπε τότε ο Γλέζος, χωρίς να πάρει την παραμικρή απάντηση από την άλλη πλευρά, θύμισε ο κ. Συγγελάκης. Ο ίδιος τόνισε πως το γερμανικό κράτος διατηρεί τα τελευταία χρόνια την ίδια εξωφρενικά αντιδημοκρατική στάση. «Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Γερμανία λέει ότι το θέμα πολιτικά και νομικά είναι λήξαν γιατί απλώς έτσι της αρέσει, χωρίς να έχει μεσολαβήσει τίποτα από την προηγούμενη δήλωσή της ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα ρυθμιστεί με τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».

 



Ο Αριστομένης Συγγελάκης | Αγώνας της Κρήτης / Γιάννης Αγγελάκης


«Απόδειξη αυτού που λέμε, ότι δεν κομίζει κανένα στοιχείο να υποστηρίξει αυτόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό, αποτελεί ακριβώς το γεγονός ότι η Γερμανία αρνείται να πει οτιδήποτε πέραν αυτού. Αρνείται να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο για να τεκμηριώσει αυτόν τον ισχυρισμό της, τόσο προφορικά, όπως δεν είπε και ο πρόεδρος της Γερμανίας σήμερα, όσο και γραπτώς, απέναντι στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας που επεδόθη στις 4 Ιουνίου του 2019. Η απάντηση της Γερμανίας ήρθε στις 18 Οκτωβρίου του 2019 και ήταν ολιγόλογη, ακριβώς για να μη φανεί ότι έρχεται σε αντίφαση με τους έως τότε ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», συμπλήρωσε ο κ. Συγγελάκης.

«Δικαίωση, όχι εκδίκηση»

Στη συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων βρέθηκαν χθες εκτός από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις Αποζημιώσεις και επιζώντες ή απόγονοι θυμάτων της γερμανικής κατοχής από την περιοχή. Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες της 93χρονης Ιωάννας Κανδαράκη από την Κάνδανο, του Μανώλη Κουριδάκη, κατοίκου Χρυσαυγής, και του Μανώλη Νικολακάκη, κατοίκου του Αλικιανού, αλλά και της Καλλιόπης Λιαδάκη, προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, που περιέγραψαν γεγονότα χαρακτηριστικά της θηριωδίας που έζησε τότε ο τόπος. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στον Γερμανό πρόεδρο, ο οποίος έχει εντάξει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα και τη μαρτυρική Κάνδανο.


 

Ο Ευτύχης Παπαδοπετράκης | Αγώνας της Κρήτης / Γιάννης Αγγελάκης


«Μπορεί η κ. Σακελλαροπούλου να απαξίωσε την Κάνδανο και να απέφυγε να αντιπαρατεθεί μαζί του ενώπιον των συγγενών και των κατοίκων της περιοχής, όμως το ζήτημα θα τεθεί και με το παραπάνω απέναντι στον ίδιο τον Γερμανό πρόεδρο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ευτύχης Παπαδοπετράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και δημότης Κανδάνου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η Κάνδανος ήταν το πρώτο μέρος στην Κρήτη που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς και άφησαν οι ίδιοι γραπτές μαρτυρίες για το έγκλημά τους - και αυτά δεν μπορεί να σβήσουν με μια υποκριτική συγγνώμη και τελετές δημοσίων σχέσεων», λέει ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε λόγια συμπάθειας, δεν θέλουμε να εκφράσει τον πόνο του ή την ντροπή του ή την οδύνη του, απαιτούμε την έμπρακτη και ειλικρινή μεταμέλεια της Γερμανίας και τη ρητή ανάληψη ευθύνης για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Συγγελάκης, αναφέροντας στην «Εφ.Συν.» πως «δεν είναι θέμα εκδίκησης, αλλά δικαίωσης όσων αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό. Ειδικά σήμερα που ο φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι αυτές οι πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες».

Ο κ. Συγγελάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου κωδικοποίησε τα επιμέρους ζητήματα που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές οφειλές αναφέροντας:

Τις αναγκαίες επανορθώσεις προς το ελληνικό κράτος για την καταστροφή των υποδομών και του εθνικού πλούτου

Την έμπρακτη επιστροφή του κατοχικού δανείου που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και

Τον επαναπατρισμό των χιλιάδων αρχαιοτήτων και πολιτισμικών θησαυρών που έκλεψαν με μεθοδικό τρόπο οι Γερμανοί κατακτητές και κοσμούν μέχρι σήμερα γερμανικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου