Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και της πολιτικής της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς περίοδο χάριτος η νέα θητεία (της Βασιλικής Σιούτη)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ που επανεξελέγη εχθές, πρέπει τώρα να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο όπου έγινε η καταγραφή των δυνάμεων και να κινηθεί αναλόγως και γρήγορα. 



«Ο αγώνας θα γίνει σε ανηφορικό τερέν» δήλωσε εχθές ο καθηγητής, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ για την Σοσιαλδημοκρατία, In Social, Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος έχει πολύ δρόμο μπροστά του και ανηφορικό, με πολλές δυσκολίες. 

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος εχθές και η ομιλία του ήταν σε ενωτικό πνεύμα. Επισήμανε ότι τώρα που οι ψεύτικες υποσχέσεις κατέρρευσαν, τα μάτια όλο και περισσότερων στρέφονται σε αυτούς. Απευθύνθηκε όμως και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της κυβέρνησης,  λέγοντας  ότι μπορούν να προχωρήσουν μαζί χωρίς λαϊκισμό, με σοβαρό προγραμματικό λόγο. Αναφέρθηκε στο πολιτικό ήθος, που δεν είναι αυτονόητο, και είπε πως εκείνος δεν αγωνίζεται για την εξουσία, αλλά για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Έθεσε στόχο για το κόμμα του να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.

Φαίνεται ότι ο βασικότερος παράγοντας για τη νίκη του Ανδρουλάκη ήταν η ίδια η υποψηφιότητα του Δούκα, που είχε απέναντι του, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. 


Πολιτική αυτονομία και σύνθεση

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο του επαναβεβαίωσε χθες την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του, αναγνώρισε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει και δεν ταυτίστηκε με όσους απαξίωσαν την θητεία του και του άσκησαν σκληρή κριτική. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ με τους μηχανισμούς τους συντάχθηκαν με τον Χάρη Δούκα που θεωρούνταν φαβορί, μάλλον λειτούργησε  υπέρ του, ενισχύοντας την διαφορά. Φαίνεται ότι ο βασικότερος παράγοντας για τη νίκη του Ανδρουλάκη ήταν η ίδια η υποψηφιότητα του Δούκα, που είχε απέναντι του, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. 

Στις χθεσινές εκλογές όμως, ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε και η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα της δεύτερης Κυριακής, αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι προέκυπτε και από την πρώτη, της οποίας το κεντρικό μήνυμα ήταν η σύνθεση. 

Ολοι σε ενωτικό κλίμα πλην Δούκα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του εχθές συνεχάρη ονομαστικά όλους τους συνυποψήφιους του, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι,  και τους επαίνεσε πως με τη στάση τους έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ποιότητα στελεχών και πολιτική ωριμότητα. 

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος για πολύ λίγο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο και αύξησε κατά πολύ τις δυνάμεις του από την προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιος, συνεχάρη εγκάρδια τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του δηλώνοντας: «Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές.»  Ένθερμη ήταν και η ανακοίνωση της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία του έδωσε θερμά συγχαρητήρια, δηλώνοντας πως πιστεύει για αυτόν ότι έχει την θέληση, την δύναμη και την ικανότητα να κάνει αυτά που πρέπει, ώστε «το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών», κλείνοντας με τη φράση: «Είμαστε μαζί σου!». 

Ο Χάρης Δούκας συνεχάρη τυπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όλη η υπόλοιπη ανακοίνωση του εχθές ήταν ευχαριστίες σε όσους τον υποστήριξαν και όσους τον ψήφισαν, επαίνους στον αγώνα που έκανε και αναφορές στον εαυτό του, κλείνοντας με την φράση: «Θα είμαι πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή». Το μήνυμα της χθεσινής κάλπης προς τον Χάρη Δούκα ήταν επίσης ξεκάθαρο: να ασχοληθεί με τον Δήμο. Το έλαβε άραγε; Από τη δήλωση του προκύπτει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Επίσης πολλοί υποστηρικτές του στα τηλεοπτικά πάνελ εχθές, δεν έδειχναν καμία διάθεση «ανακωχής», αντιθέτως ξεκίνησαν ήδη μία εκ νέου προσπάθεια αποδόμησης. 

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε τοποθετηθεί από την αρχή κατά της υποψηφιότητας Δούκα λόγω ασυμβίβαστου, για το οποίο υποστήριζε ότι έπρεπε να γίνει σεβαστό, ανέφερε πως αντί κάποια στελέχη -όπως ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου,  που ήθελαν αλλαγή ηγεσίας-  να στηρίξουν τον Παύλο Γερουλάνο ο οποίος  είναι και βουλευτής, απαιτούσαν να στηρίξει εκείνος τον Χάρη Δούκα, που ψηφίστηκε πρόσφατα για να είναι δήμαρχος στην Αθήνα. «Πρόκειται για έναν παραλογισμό και μία άδικη κριτική προς τον Παύλο Γερουλάνο, χωρίς καμία βάση» ανέφερε.  

Οι δύο υποψήφιοι, Γερουλάνος και Δούκας ακολούθησαν δύο εντελώς διαφορετικές τακτικές. Ο Γερουλάνος πρόβαλε μία θετική υποψηφιότητα, αναδεικνύοντας τις θέσεις του, ενώ ο Δούκας προέταξε το «σκληρό ροκ» και την επιθετική κριτική. Το αποτέλεσμα ήταν ο  Γερουλάνος να κερδίσει τις εντυπώσεις και να  υπάρχει ένα γενικότερο αίτημα περαιτέρω αξιοποίησης του, ενώ στον Χάρη Δούκα στάλθηκε το μήνυμα να επιστρέψει στο Δήμο. 

Οι πρώτες αντιδράσεις του, καθώς και υποστηρικτών του, φανερώνουν τη διάθεση να συνεχίσει την επιθετική πολιτική εναντίον του Ανδρουλάκη, ενδεχομένως και άλλων ηγετικών στελεχών. Ο Χάρης Δούκας ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσει να παρουσιάζει έργο στο Δήμο, διαφορετικά θα απολογείται όλο το ΠΑΣΟΚ για αυτόν.  Ο προυπολογισμός του Δήμου Αθηναίων είναι πολύ μεγάλος, όπως και συνολικά οι πόροι του, γεγονός που τον καθιστά πόλο έλξης διαφόρων πολιτικών παραγόντων σε μία περίοδο που τα κόμματα εξουσίας είναι χρεοκοπημένα. 

πηγή

3 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Ο κ.Ανδρουλάκης είναι ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με υποψηφίους ισοδύναμων ικανοτήτων ήταν μια δίκαιη εξέλιξη. Σήκωσε το βάρος του ΠΑΣΟΚ σε περίοδο καθίζησης και αυτό είναι που του αναγνωρίσθηκε.

    Εκείνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει στον Β' γύρο τον κ.Ανδρουλάκη ήταν ο κ.Γερουλάνος αλλά η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου του στέρησε τη δυνατότητα αυτή. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, λίγο πολύ, εξέφραζαν το ίδιο ακροατήριο οπότε οι ψήφοι μοιράστηκαν. Δεν γνωρίζω αν η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε υποψηφιότητα λόγω δικής της φιλοδοξίας ή της υποδείχθηκε για να ανακόψει την επιρροή Γερουλάνου

    Ο κ. Γερουλάνος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά διαφορετικά του κ.Ανδρουλάκη που θα τον βοηθούσαν να κερδίσει ευκολότερα τις επερχόμενες εκλογές. Το λεγόμενο "σύστημα" θα τον υποστήριζε όπως φάνηκε απο τις αντιδράσεις των ΜΜΕ του την επομένη της πρώτης αναμέτρησης.
    Δίνει, όμως, με τις θέσεις του και μια κοινωνική διάσταση στο Κίνημα που τον κάνει συμπαθή στο κοινωνικά ευαίσθητο τμήμα του Κινήματος και της κοινωνίας. Κράτησε, δε, μια σοβαρή και συνεπή στάση στις πολύ δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Μιλούσε για ΠΑΣΟΚ όταν πολλά στελέχη πρώτης γραμμής το είχαν εγκαταλείψει ή σιωπούσαν.

    Σε ό,τι αφορά τον κ.Ανδρουλάκη η αμφισβήτησή του ήταν πρόωρη. Η κ. Γιαννακοπούλου φαίνεται έχει υπερβολικές φιλοδοξίες και αυτό είναι μια απο τις πολιτικές παθογένειες της νέας γενιάς στην ευρύτερη πολιτική, όχι, μόνο στο ΠΑΣΟΚ.

    Οι σημαντικές κυβερνητικές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί ή απαιτούν την άδεια της Ε.Ε. οπότε ο πρωθυπουργός και η κυβερνησή του λίγο πολύ ασκούν αρμοδιότητες πρώην νομάρχη. Ίσως αυτό κάνει όποιον ξυπνά να θεωρεί ικανό τον εαυτό του να κυβερνήσει.
    Πάντως η πολιτική πενία στη χώρα είναι ηχηρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να δώσει κυβερνητική λύση στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε αποδρομή. Γι αυτό ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

    1.-Με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσει; Δεν πρέπει να διακατέχεται απο λογική ομάδας αλλά να αξιοποιήσει όλους όσοι είναι ικανοί στο Κίνημα. Ακόμη και τεχνοκράτες εκτός Κινήματος. Η συγκρότηση της κυβέρνησης απαιτεί ηγεσία. Δεν πρέπει να μπεί στη λογική ισορροπιών.

    2.-Η κοινωνία που θα τον εμπιστευθεί θα περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μακρυά απο τοξικά πρόσωπα του παρελθόντος που και ως πολιτικές παρουσίες ήταν αποτυχημένες.

    3.-Ποιες συνεργασίες θα κάνει αν χειασθεί για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα πρέπει να τις προσέξει. Υπάρχουν πρόσωπα και ψιλοδιαλυμένες πολιτικές υποστάσεις που θα πρέπει να τις αποφύγει.

    4.-Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ΠΑΣΟΚ δίχως κοινωνική πολιτική δεν ειναι ΠΑΣΟΚ. Και δεν χρειάζεται στον πολιτικό στίβο. Όχι για ιστορικούς λόγους. Αλλά διότι αν ήθελε ο ελληνικός λαός να επιλέξει ένα κόμμα χωρίς κοινωνική πολιτική θα ξαναψήφιζε Μητσοτάκη. (τα πενηντάρικα που δίνει σαν φιλοδώρημα που και που δεν είναι κοινωνική πολιτική. Ούτε η αύξηση κατά 1 ευρώ των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα).
    Να διαμορφώσει, λοιπόν,κοινωνική πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης.

    5.-Να κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς.

    6.-Δεν μπορεί να μην έχει περιφερειακή πολιτική. Αν δεν αποκτήσει σαφή και σοβαρή περιφερειακή πολιτική η πλειοψηφία της κοινωνίας θα τον αγνοήσει. Και καλά θα κάνει. Να εγκαταλείψει τον Καλλικράτη και να επιστρέψει στον Καποδίστρια. Την αθηναϊκή δικτατορία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να την υφιστάμεθα.

    7.-Θα πρέπει να αποκτήσει σαφείς και διακριτές απο του κ. Μητσοτάκη θέσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο κυπριακό, στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, απέναντι στην Τουρκία και να αναπτύξει, επίσης, βαλκανική πολιτική.

    Αν ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης την γραμμικότητα της πολιτικής του συνάρτησης όπως την γνωρίσαμε ως σήμερα, θα γίνει αρεστός στο σύστημα, θα ξεγελάσει άπαξ τον λαό αλλά δεν θα του συγχωρεθεί η πολιτική ευθυγράμμιση με την μία και μοναδική πολιτική που υπαγορεύουν τα κέντρα που κρατούν καθηλωμένη στην μοναδική και ενιαία σκέψη την ευρωπαϊκή κοινωνία.

    Καλή Επιτυχία στον κ. Ανδρουλάκη. Αν ακολουθήσει όσα επισημάναμε παραπάνω θα έχει και τη δική μας υποστήριξη.
    ΥΓ:ο τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας των κομμάτων απο το σύνολο της κοινωνίας αποτελεί μια καινοτομία (καλή ή κακή είναι άλλη υπόθεση) που ξεερνά το παλιό κομματικό σύστημα. Οι ηγεσίες θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη. Σε άλλο σχόλιο θα ασχοληθούμε με το τι σημαίνει ο νέος τρόπος εκλογής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος και να βγει εκτελεστικό όργανο των Βρυξελλών θα είναι όπως και ο τωρινός, πρέπει να τελειώνει σε -ακης ,δεν υπάρχουν άλλοι πολιτικοί άξιοι να ηγηθούν, οι παθογένειες του παρελθόντος δεν λησμονιουνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή