Η πόντιση των 44 τεχνητών υφάλων στην θαλάσσια περιοχή του Ομπρόσγυαλου στον Κεφαλά Αποκορώνου ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 9/10 και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες βοηθούντων των καιρικών συνθηκών.

Ουσιαστικά οι ύφαλοι αυτοί θα αποτελέσουν την «μαγιά» του καταδυτικού πάρκου Αποκορώνου, το οποίο στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εμπλουτιστεί και με την βύθιση δυο παλαιών και παροπλισμένων σκαφών του πολεμικού ναυτικού.

Τεχνητοί ύφαλοι και πλοία πρέπει να παραμείνουν κάποιους μήνες στον βυθό προκειμένου να ενσωματωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον και να «επιλεγούν» ως τόποι κατοικίας για τα θαλάσσια είδη.

Οι τεχνητοί ύφαλοι αποτελούν δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών μετά από πολυετείς έρευνες για να διαμορφωθούν τεχνητά οι καλύτερες δυνατές «φωλιές» για τα θαλάσσια είδη. 

Όπως είχε εξηγήσει ο πρώην διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Δούνιας,  επειδή ο καταδυτικός τουρίστας θέλει να δει συγκεκριμένα είδη της Μεσογείου και κυρίως μεγάλα ψάρια, μετά από έρευνα δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι τεχνητοί ύφαλοι οι οποίοι σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών παραμονής στον βυθό θα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Να σημειωθεί πως το Πάρκο θα επιτηρείται και για την ασφάλεια των υποβρύχιων επισκεπτών του, αλλά και για να προστατευθεί από επιτήδειους. Μάλιστα σε κάθε ύφαλο θα υπάρχει σύστημα με υποβρύχιες κάμερες που θα κάνουν λήψη όλων των κινήσεων στην περιοχή.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του, επειδή απαιτούνται και χερσαία έργα αλλά και ο κανονισμός του καταδυτικού πάρκου που θα καθορίσει όλους τους όρους λειτουργίας του και τις θέσεις εργασίας, στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2026.

(φωτο: Ιωάννης Αποστολάκης)

Ναπολέων Σαραντίδης