Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

28η Οκτωβρίου: Αληθινές ιστορίες ηρώων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα

Οι ιστορίες των Λέλα Καραγιάννη, Κωνσταντίνου Δαβάκη, Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, Μανώλη Γλέζου, Αποστόλου Σάντα και άλλων ηρώων

 28η Οκτωβρίου: Αληθινές ιστορίες ηρώων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα

ΦΩΤ.ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά το έπος του 1940, οι μνήμες των ηρώων εκείνης της γενιάς παραμένουν ζωντανές, ως κομμάτι της ιστορίας και του συλλογικού βιώματος, τιμώντας τες στις 28 Οκτωβρίου. 

Οι άνδρες και οι γυναίκες που βρέθηκαν στα πεδία της μάχης, όπως και εκείνοι που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στην Κατοχή, ήταν άνθρωποι συνηθισμένοι, που όμως υπερέβησαν τα όριά τους για να υπερασπιστούν τη χώρα και τις αξίες τους. Σήμερα, οι ιστορίες τους αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής.

Η θυσία της Λέλας Καραγιάννη: Μια μητέρα και αγωνίστρια

28η Οκτωβρίου: Αληθινές ιστορίες ηρώων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα

Η Λέλα Καραγιάννη υπήρξε συμβολική μορφή της αντίστασης. Γεννημένη το 1898, διακρίθηκε για την αφοσίωσή της στην ελευθερία.

Στη διάρκεια της Κατοχής, ίδρυσε το αντιστασιακό δίκτυο "Μπουμπουλίνα", μέσω του οποίου βοήθησε Βρετανούς στρατιώτες να διαφύγουν από τη χώρα και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες στους Συμμάχους. Αυτή η δράση την κατέστησε στόχο των γερμανικών δυνάμεων, που την εκτέλεσαν το 1944.  Το σπίτι της στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές καταφύγιο για αντιστασιακούς και βάση συντονισμού των επιχειρήσεων.



Η ιστορία του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα

Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας ανέβηκαν στην Ακρόπολη το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941, αφαιρώντας τη ναζιστική σημαία που οι Γερμανοί είχαν τοποθετήσει στον Ιερό Βράχο. Η πράξη τους αυτή αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης, καθώς η σημαία αποτελούσε σύμβολο της κατοχής. Διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, οι δύο φοιτητές έστειλαν το μήνυμα της ανυπακοής στην κατοχή. 

Την επόμενη μέρα, η γερμανική φρουρά συνειδητοποίησε έκπληκτη ότι έλειπε η σημαία από τον Ιερό Βράχο, την οποία αντικατέστησαν μόλις στις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα, οι αθηναϊκές εφημερίδες που τελούσαν υπό καθεστώς γερμανικής λογοκρισίας, δημοσίευαν τις καταδικαστικές δηλώσεις των γερμανικών αρχών κατοχής και της κυβέρνησης Τσολάκογλου.

Οι Γερμανοί, πάντως, δεν κατάφεραν ποτέ να διαλευκάνουν την υπόθεση, καταδίκασαν όμως τους ενόχους ερήμην σε θάνατο. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση, χωρίς να αποκαλύπτεται ποτέ ότι εκείνοι ήταν πίσω από την πρώτη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μόνο την 25η Μαρτίου 1945 θα γινόταν γνωστό ποιοι κατέβασαν τη ναζιστική σημαία, από ένα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».

Η συμβολή τους αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο. Ο Μανώλης Γλέζος, ιδιαίτερα, έγινε ενεργό μέλος της ελληνικής πολιτικής σκηνής μετά τον πόλεμο και συνέχισε να αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, παραμένοντας εμβληματική μορφή μέχρι τον θάνατό του το 2020.

28η Οκτωβρίου: Αληθινές ιστορίες ηρώων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα


Η Αντίσταση της Ελληνίδας αγρότισσας: Ο ρόλος των γυναικών στην Κατοχή

Οι γυναίκες της υπαίθρου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση, λειτουργώντας ως σύνδεσμοι με τις αντάρτικες ομάδες και μεταφέροντας κρυφά προμήθειες και μηνύματα. Οι Ελληνίδες αγρότισσες, γνωρίζοντας καλά την περιοχή, βοηθούσαν τους αντάρτες παρέχοντας τρόφιμα και πληροφορίες.

Αντιστάθηκαν στις βίαιες επιτάξεις τροφίμων που επέβαλλαν οι κατακτητές. Σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούσαν να κρύψουν τρόφιμα και ζώα ή να προμηθεύουν τους αντάρτες αντί για τους κατακτητές, γεγονός που τις εξέθετε σε σοβαρούς κινδύνους.

Με πολλούς άντρες στον πόλεμο ή στην Αντίσταση, οι γυναίκες είχαν την πλήρη ευθύνη της οικογένειας. Εξασφάλιζαν τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, καθώς και τη λειτουργία των μικρών χωριών, ενώ συχνά αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της φτώχειας και του υποσιτισμού.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα περισυλλογής, υπενθυμίζοντας τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού και την επιμονή του για ελευθερία και αξιοπρέπεια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου