Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν ΑΜΦΙΣΣΑΣ & Κ.Υ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΣΤΙΣ 17/10/2024




Η κρατική εντολή είναι πάντα σαφής και διαχρονική. Οι Διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων  να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας  πιέζοντας το υπάρχον ελλιπές εξαντλημένο προσωπικό σε υπερ εφημέρευση, διπλές βάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών, μετακινήσεις , αλλά και σε εφημερίες («τομέα») γιατρών σε τμήματα άσχετα με την ειδικότητά τους (π.χ. εφημερεύουν για την  παθολογική κλινική καρδιολόγοι ή πνευμονολόγοι για  Μονάδες Τεχνητού Νεφρού επίσης εφημερεύουν καρδιολόγοι ). Η επιδείνωση αυτή των συνθηκών εργασίας επιφέρει δεκάδες παραιτήσεις και άγονες προκηρύξεις, τις οποίες το Υπουργείο επιδιώκει να μπαλώσει με τη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η μη προκήρυξη θέσεων σε διάφορους τομείς οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ( όπως καθαριότητας , φύλαξης , εστίασης , τοποθέτηση αυτόματου τηλεφωνικού κέντρου , ενώ στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επέκταση και δε άλλους τομείς όπως τεχνική υπηρεσία διαγνωστικές εξετάσεις κ.α )

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού (στη ΔΕΘ) και του Υπουργού Υγείας (στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου) προμηνύουν επιδείνωση της κατάστασης για υγειονομικούς και ασθενείς από την επέκταση της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ». Στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, τα νοσοκομεία θα αποζημιώνονται με βάση το παραγόμενο έργο, αξιοποιώντας ως εργαλείο κοστολόγησης τα DRGs. Με πρόσχημα τη μειωμένη πληρότητα, κοντινά νοσοκομεία  θα συγχωνευτούν, διαμορφώνοντας ένα νέο «χάρτη υγείας». Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιχειρείται -με τον προσωπικό γιατρό- να μετατραπεί σε «φραγμό» προς τα δημόσια νοσοκομεία. H μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ν.Π.Ι.Δ, η επέκταση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας, γενικά η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών σε δωρεάν περίθαλψη και θα υποβαθμίσει την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας, με συνέπεια την έκθεση των ασθενών σε σοβαρούς κινδύνους είτε από την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία τους είτε από τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας τους. Εξαιτίας των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς θα αναγκάζονται σε αυξανόμενες δαπάνες είτε στο επεκτεινόμενο ιδιωτικό τομέα είτε στην απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να υποβληθούν έγκαιρα σε μια ιατρική εξέταση, επέμβαση, μαγνητική, κ.α.  Αυξημένη θα είναι και η φαρμακευτική δαπάνη των ασθενών, εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων σε πολλά σκευάσματα.


Η κατάσταση στο Γ.Ν Άμφισσας και τα Κ.Υ του νομού δεν είναι διαφορετική από τις συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω.

 Έπειτα και από την πολύ αναμενόμενη αλλαγή του οργανογράμματος του Γ.Ν Άμφισσας, η έλλειψη προσωπικού αποδεικνύεται ότι είναι ακόμη η σημαντικότερη αιτία, αδυναμίας  της καθημερινής εφημέρευσης όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού που εφημερεύει καθημερινά.

Ως ένα καλοστημένο ντόμινο η κακή λειτουργία του Γ.Ν Άμφισσας, συμπαρασύρει τα δύο κέντρα υγείας του νομού Φωκίδας, τα οποία σηκώνουν το βάρος της λειτουργικής εφημέρευσης του Γ.Ν Άμφισσας, μέσω της απόσπασης των γιατρών από εκείνα, καθιστώντας τα μη λειτουργικά, αφού μένουν εκείνα χωρίς γιατρό, δίχως να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Και αν ληφθεί σοβαρά υπόψιν η σύνδεση της επισκεψιμότητας  και της πληρότητας των κλινών με την συγχώνευση των μονάδων το Γ.Ν Άμφισσας με ποσοστό πληρότητας κλινών περίπου στο 20% - 25%  κινδυνεύει με βέβαιη συγχώνευση.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν μόνο στην μειωμένη χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας και την έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά και στην ανεπαρκή εσωτερική λειτουργία, όπως αυτή τελείται από τις Δ/νσεις των υπηρεσιών.

Και είναι συνήθης τακτική της κυβέρνησης κατά την γνώμη μας,  οι διευθυντές υπηρεσιών να  τοποθετούνται από τις ΥΠΕ , με κριτήριο το κατά πόσο διατεθειμένοι είναι οι ίδιοι να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική  πολιτική.

Στο Γ.Ν Άμφισσας έχουμε  εγγράφως  αναφέρει ,  και καταγγείλει  παράνομα προγράμματα με on –call εφημέρευση νοσηλευτικών τμημάτων που απαγορεύονται από το νόμο,   απλήρωτες εφημερίες τεχνολόγων χειριστών του αξονικού τομογράφου που η διοίκηση  διαβεβαίωνε ότι με υπουργική απόφαση θα πληρωθούν ενώ η διευθύντρια οικονομικών δεν ενέκρινε την πληρωμή των εν λόγω υπαλλήλων , τμήματα που λειτουργούν με οριακή επάρκεια προσωπικού άρα  και οριακή ασφάλεια.

Έχουμε πολλάκις αναφέρει τις δυσκολίες των τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού όπως το μικροβιολογικό τμήμα ( οι διοικήσεις στο παρελθόν επέτρεψαν την μετάταξή υπαλλήλων σε άλλα νοσοκομεία) που καλείται να εξυπηρετήσει διαγνωστικές εξετάσεις με βαρύνουσα σημασία για τους ασθενείς, τις γραμματείες εξωτερικών ιατρείων και το γραφείο κίνησης που αντί για αυτοτελή τμήματα λειτουργούν ως ένα και  καλούνται να κάνουν ακόμη και την δουλειά της τηλεφωνικής γραμμής 1535, την τεχνική υπηρεσία που δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες κάθε μέρα όμως, νεοδιόριστος υπάλληλος μετακινήθηκε πρόσφατα σε 'άλλο νοσοκομείο που επιθυμούσε , την έλλειψη συναδέλφων σε μαγειρεία, πλυντήρια, τηλεφωνικό κέντρο και άλλες ελλείψεις.

Μόνιμη πληγή παραμένει και η καθαριότητα στο ΓΝ Άμφισσας που οι εργολάβοι κάνουν πάρτι σε βάρος των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης.

Για όλα αυτά τα θέματα δεν αποδίδετε σε κανέναν και ποτέ καμία ευθύνη !!!

Oι κυβερνητικές πολιτικές έχουν σκοπό την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας και όχι την ενίσχυση τους!

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

Πολίτες και υγειονομικοί καλούμαστε να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύγχρονο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

Διεκδικούμε:

Να μην συγχωνευτεί-καταργηθεί κανένα τμήμα, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο νέο «χάρτη υγείας».

Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. 

Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων και δημιουργία οργανισμών κέντρων υγείας. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Όχι στις μετακινήσεις. Όχι στη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Προσλήψεις προσωπικού για το άνοιγμα των κλειστών και την ανάπτυξη νέων χειρουργικών αιθουσών.

Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας.

Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Κίνητρα αγόνων σε όλους τους υγειονομικούς με βάση το νόμο 1397/1983 προσαρμοσμένο στους σημερινούς βασικούς μισθούς, με προσαύξηση ανά έτος

Αύξηση χρηματοδότησης της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση πληρωμών ασθενών για περίθαλψη. Κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής σε φάρμακα, πλήρης αποζημίωση όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις ΣΔΙΤ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “. Όχι σε παραχώρηση καθαριότητας-σίτισης σε εργολάβους. Όχι σε παράδοση διαγνώσεων εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Όχι σε μεταφορά ασθενών από δημόσιες σε ιδιωτικές κλινικές.

Όχι στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

 Αποφασίζουμε:

Τη στήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων της  ΠΟΕΔΗΝ στις 17/10/2024 και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε αυτή γιατί μόνο μέσα από τους αγώνες που κάνουμε ενωμένοι, μπορούμε να κερδίσουμε τα αυτοδίκαια αιτήματα μας για ασφαλής συνθήκες νοσηλείας και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.


ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου