Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate (της Βασιλικής Σιούτη)

Αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα και πολιτικό πολιτισμό - Ανδρουλάκης, Διαμαντοπούλου, Δούκας δέχθηκαν τις πιο επιθετικές ερωτήσεις

Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate


ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ χθες το βράδυ για το ΠΑΣΟΚ. Ίσως η καλύτερή του εδώ και πολλά χρόνια. Το χθεσινοβραδινό debate ήταν μία επίδειξη πολιτικού πολιτισμού που έκανε τον βασικό ανταγωνιστή του για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, να μοιάζει με παραπολιτικό ριάλιτι σόου, όπως αποφάνθηκαν πολλοί σχολιαστές και πολιτικοί αναλυτές.

Παρά τις εντάσεις, τις διαφορές, τις αιχμές, ακόμα και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν, όλα ήταν μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που δεν ξέφυγε. Ήταν μια συζήτηση με ενδιαφέρον και αρκετά καλό επίπεδο, όπου έγιναν σαφείς οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, ακόμα και αν μερικοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους. 

Το ΠΑΣΟΚ, κατά κοινή ομολογία, βγήκε κερδισμένο από την πραγματοποίηση του debate. Απέδειξε ότι έχει στελέχη, έχει θέσεις και ότι ξέρει να συζητάει. Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι να βγει κερδισμένο και μετά την εκλογή προέδρου. Το μεγάλο όραμα για τη χώρα δεν διατυπώθηκε από κανέναν. Κάποιοι όμως έδειξαν ότι έχουν εργαστεί για να φτιάξουν προγράμματα και θέσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη διαχείριση, χωρίς αυταπάτες ή μεγάλα λόγια που δεν μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη. 

Δημοσκοπικά έχουν πετύχει εδώ και καιρό να ανέβουν στη δεύτερη θέση. Εχθές όμως εμπεδώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει σιγά-σιγά και στη συνείδηση του κόσμου τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ξεχάσει να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.   

Το ΠΑΣΟΚ, κατά κοινή ομολογία, βγήκε κερδισμένο από την πραγματοποίηση του debate. Απέδειξε ότι έχει στελέχη, έχει θέσεις και ότι ξέρει να συζητάει.

Και σε προσωπικό επίπεδο όμως, δεν έχασε κανένας, εκτός ίσως από τον Χάρη Δούκα, του οποίου η απειρία ήταν προφανής σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους και φάνηκε εν πολλοίς η δυσκολία να είσαι δήμαρχος και (υποψήφιος) αρχηγός κόμματος ταυτόχρονα με επιτυχία. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες επέδειξε την εμπειρία που έχει αποκτήσει. Γνώριζε καλά όλα τα θέματα και είχε μεγαλύτερη άνεση από ότι στο παρελθόν. Η δική του θέση βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική από των υπολοίπων, καθώς είχε να απαντήσει και για τα 2,5 χρόνια της θητείας του και να κάνει κάποιου είδους απολογισμό. 

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν από αυτούς που ξεχώρισαν θετικά. Δεν φάνηκε να δυσκολεύεται και κατάφερε να στριμώξει κάποιες φορές ορισμένους συνυποψηφίους του. Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε επίδειξη της κυβερνητικής της εμπειρίας και κατάφερε να απαντήσει ικανοποιητικά μερικές (όχι όλες) από τις κατηγορίες εναντίον της. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ξεχώρισε κυρίως για την επιθετικότητα που εξέφρασε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, πλησιάζοντας τα όρια αλλά χωρίς τελικά να τα ξεπεράσει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επέλεξε να κάνει τοποθέτηση στο λαϊκό, παλιό, παπανδρεϊκό, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και ο Χάρης Δούκας που προσπάθησε να πάει στο debate με αέρα νικητή, δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις, ενώ σε κάποιες δεν απάντησε καν αυτό για το οποίο ρωτήθηκε. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν θα επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, επειδή εμφανίστηκε λάβρος στο θέμα της Κάσου, μιλώντας για πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, απάντησε χωρίς να απαντήσει. Είπε πως η Μελίνα Μερκούρη έλεγε πως τα σύνορα δεν είναι ποινή, μα είναι τιμή και πως η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Υποστήριξε ότι χρειάζεται να έχουμε απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες εθνικές γραμμές και στο τέλος είπε κάτι που ξέρουν όλοι, ότι «τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας» χωρίς να δώσει απάντηση για το τι θα έκανε αυτός που επικαλείται το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. 


Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate

Και σε προσωπικό επίπεδο όμως, δεν έχασε κανένας, εκτός ίσως από τον Χάρη Δούκα, του οποίου η απειρία ήταν προφανής σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Menelaos Myrillas / SOOC



Η Νάντια Γιαννακοπούλου επέμενε να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν συνεδρίαζαν τα όργανα και όταν τέθηκε το μεταναστευτικό, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Η Αννα Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τον Ανδρουλάκη αλλά χρειάζεται κι άλλη. Είπε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι στην παιδεία, όπου τα πανεπιστήμια και τα σχολεία δεν λειτουργούν. 

Ενδιαφέρουσα ήταν η αντιπαράθεση Κατρίνη - Ανδρουλάκη για το βέτο. Ο Κατρίνης εμφανίστηκε υπέρ της διατήρησής του στην ΕΕ, λέγοντας ότι ο Ανδρουλάκης θέλει την κατάργησή του, κι εκείνος υποστήριξε ότι θέλει την κατάργηση μόνο για τις κυρώσεις ώστε να μην εκβιάζουν κυβερνήσεις όπως του Όρμπαν. Άλλη ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση ήταν εκείνη του Γερουλάνου με τον Δούκα για την ΑΟΖ του Καστελόριζου, όπου ο πρώτος του είπε ότι θα πήγαινε για το θέμα στο δικαστήριο της Χάγης την Τουρκία και δήλωσε βέβαιος ότι θα κέρδιζε. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε με ποιους θα σχημάτιζε κυβέρνηση, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτο κόμμα και άλλοι να ερωτηθούν τι θα κάνουν. Ο Γερουλάνος της είπε ότι του αρέσουν αυτά που λέει, αλλά έλειπε στα δύσκολα και τους πλήγωσε (κάτι που η ίδια έδειξε να αμφισβητεί). 

Η Διαμαντοπούλου είπε ότι μπορούν να γίνουν πρώτο κόμμα. Ο Ανδρουλάκης είπε πως αν υπάρχει αυτή η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι γιατί αυτοί (αυτός) τη δημιούργησαν. Ο Κατρίνης είπε ότι αυτός την ιδρώνει την φανέλα και η Γιαννακοπούλου ότι βρίσκονται εκεί (για την εκλογή προέδρου) επειδή εκείνη τόλμησε να μιλήσει. Ο Δούκας μίλησε για έφοδο στο μέλλον και μια νέα ορμή για ένα πλειοψηφικό κίνημα και ότι το ερώτημα είναι αν θέλουν τα μέλη κλειστό ή ανοιχτό ΠΑΣΟΚ. 

Τις περισσότερες επιθετικές ερωτήσεις δέχθηκαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας. 

Ο Ανδρουλάκης στην ερώτηση της Γιαννακοπούλου για το πώς θα πείσει όσους απείχαν, απάντησε ότι θα το κάνει διορθώνοντας τα λάθη του και με μια πιο επιθετική πολιτική. Στην ερώτηση του Δούκα για το πώς αξιοποίησε τα 270.000 μέλη που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογή, απάντησε ότι η στρατηγική του ήταν η πολιτική αυτονομία και η επένδυση στην ανανέωση, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα γερασμένο κόμμα. Και σε έναν πιο προσωπικό τόνο είπε στον Χάρη Δούκα ότι εκείνος είναι ευνοημένος από αυτή την πολιτική γιατί αυτή τον ανέδειξε. Για κάποιες προτάσεις του Γερουλάνου σχετικά με τα δάνεια, είπε ότι είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για άλλες προτάσεις του ρώτησε γιατί δεν τις έφερε στο ΠΑΣΟΚ, να μπουν στο πρόγραμμα, όταν ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν σε προτάσεις. 

Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate

Το χθεσινό debate τράβηξε την προσοχή του κόσμου και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δεδομένο, ότι αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί, τότε το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο, όποιος και αν εκλεγεί. Menelaos Myrillas / SOOC


Στην ερώτηση της Διαμαντοπούλου γιατί δεν έφερε το ΠΑΣΟΚ τον νόμο της για την παιδεία στη Βουλή, τον οποίο η ΝΔ ξήλωσε και ο σημερινός πρωθυπουργός είχε πει ότι θα τον επαναφέρει αλλά δεν έκανε, ο Ανδρουλάκης απάντησε με κάποιες γενικότητες αν και είπε καλά λόγια για αυτόν και η Διαμαντοπούλου ανέφερε πως είχε την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη τον νόμο της. 

Η Διαμαντοπούλου απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για μια παλιά φράση της, ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, που της υπενθύμισε, ρωτώντας την αν εξακολουθεί να το πιστεύει. Εκείνη είπε όχι, εξηγώντας ότι αυτό το είχε πει πριν βγουν τα στοιχεία από τη δικαιοσύνη και ότι όταν βγήκαν, ήταν κι αυτή απόλυτη, όπως είπε. Στην «επίθεση» του Κατρίνη, που της είπε ότι δεν θυμάται δηλώσεις της ενάντια στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος πριν από την υποψηφιότητά της, του απάντησε ότι υπάρχουν πολλές και ότι διαστρεβλώνει συστηματικά όσα έχει πει. 

Ο Δούκας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν κατάφερε να ρίξει 5 βαθμούς τη θερμοκρασία της Αθήνας όπως έλεγε προεκλογικά και τι έχει κάνει για αυτό κι εκείνος απάντησε πως έχει φυτέψει 2.500 δέντρα ως τώρα και θα φυτέψει κι άλλα. Η Διαμαντοπούλου τον ρώτησε ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον δήμο και τι έργο έχει να επιδείξει, λέγοντάς του ότι οι θέσεις του για τις καταλήψεις, το μετρό στα Εξάρχεια κ.ά. δεν είναι ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;» τον ρώτησε κι εκείνος της απάντησε θιγμένος ότι ήταν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, «όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, για το μετρό, έχουν δικαίωμα στον δημόσιο χώρο».

Ισχυρίστηκε ότι δεν είπε ποτέ ότι η συνεργασία στον δήμο Αθηναίων ήταν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ότι είναι βαθιά προσβλητικό αυτό. «Εγώ κάνω μέτωπο με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που ιδιωτικοποιεί Παιδεία, Υγεία και Μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες» της είπε. Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας έχει μοιράσει σημαντικές θέσεις του δήμου σε όλες τις παρατάξεις που είπαν ότι τον στήριξαν στον δεύτερο γύρο και ο ίδιος πολλές φορές στις ομιλίες του μιλάει για το μοντέλο νίκης του δήμου και τις δυνάμεις που τον στήριξαν. Επίσης αναγνώρισε ότι η Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε την υποψηφιότητά του όταν του το θύμισε.

Στην ερώτηση του Ανδρουλάκη «πώς θα βάλει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δήμαρχος και πρόεδρος», εκείνος του απάντησε ότι δεν έλεγε το ίδιο για τον Καμίνη. Ο Ανδρουλάκης του είπε ότι ο Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας του, ενώ αυτός είναι λίγους μήνες μόνο και ότι δεν είναι ούτε ο Μιτεράν που επικαλείται ούτε –ευτυχώς– ο Ερντογάν. Ο Δούκας στο σημείο αυτό εκνευρίστηκε και του είπε ότι αυτό που έκανε ήταν απρέπεια, επιχειρώντας να αφήσει την εντύπωση ότι τον ταύτισε με τον Ερντογάν – κάτι που ξεκάθαρα δεν έκανε ο Ανδρουλάκης. 

Για το πώς θα είναι (αν εκλεγεί) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να γυρίζει όλη την Ελλάδα, και δήμαρχος Αθηναίων, που θα έχει να λύσει τόσα προβλήματα, τον ρώτησε και ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δούκας του απάντησε ενοχλημένος ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και πρόεδρος δεν τα έλεγε τόσο παθιασμένα. Ο Κατρίνης όμως επέμεινε λέγοντας του ότι δεν έχει επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξέρει ότι είναι ψηλές οι απαιτήσεις και δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες. Ότι λέει την αλήθεια και έτσι κέρδισε την Αθήνα ισχυρίστηκε εκείνος. 

Το χθεσινό debate τράβηξε την προσοχή του κόσμου και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δεδομένο, ότι αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί, τότε το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο, όποιος και αν εκλεγεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου