Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Σ.Π.Ο.Α.Κ. : « Σημαντικές αποφάσεις για την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου»





ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ                                 ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ»


Αίγιο, 23 Σεπτεμβρίου 2024





Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ




"Σημαντικές αποφάσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την προστασία και 

ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου".




Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη συνεδρίαση του στις 18/9/2024 εκφράζοντας τις ανησυχίες και την αγωνία των Δήμων-Μελών του και στα πλαίσια της κοινής δράσης για την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Να συμμετάσχει ενεργά στα πλαίσια του ερευνητικού Προγράμματος «Oceanus Lab» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών με την χορηγία της Vodafone, με αντικείμενο την χαρτογράφηση των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα την καταγραφή των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στον Κορινθιακό Κόλπο, έτσι ώστε να αποτελέσει γραμμή άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, υδατοκαλλιέργειες, κ.α.) που έχουν καταστροφικό αποτύπωμα στις πολύτιμες και προστατευόμενες αυτές περιοχές. 

Επιστημονικά υπεύθυνος του εν λόγω Προγράμματος είναι ο Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης και παρείχε σημαντικές πληροφορίες στα Μέλη του Δ.Σ. επί του θέματος. 

Περιγράφοντας ενδεικτικά τα τεράστια οφέλη της Ποσειδωνίας oceanica και τις πιθανές επιπτώσεις από την καταστροφή της, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:


«Η Ποσειδωνία oceanica είναι ένα φυτό, είναι φύκι το οποίο έχει κατορθώσει και έχει επιβιώσει κάτω από το νερό και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι είναι ένα οικοσύστημα προτεραιότητας, είναι γιατί μας προσφέρει πάρα πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες. Προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στο περιβάλλον, όπως ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, παράγει οξυγόνο όπως κάθε φυτό, προστατεύει τις ακτές από την διάβρωση κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας γιατί αποσβένει την ένταση των κυμάτων και βεβαίως είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός πάρα πολλών θαλάσσιων οργανισμών πάνω από 1.400 θαλάσσια είδη διαβιούν μέσα στην Ποσειδωνία oceanica.

Επίσης, ως ένας εξαιρετικός βιολογικός δείκτης καθώς ουσιαστικά φιλτράρει το νερό, και παρουσιάζει ευαισθησία ως προς το ρυπασμένο θαλάσσιο περιβάλλον, μας αποτυπώνει την καταστροφή η οποία υφίσταται στις περιοχές αυτές. Ο πρώτος μάρτυρας που το λέει είναι η Ποσειδωνία, καθώς αυτή συρρικνώνεται και πεθαίνει. 

Επιπρόσθετα, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία έχει εναρμονιστεί και η ελληνική νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε δράση ενέργειας στο θαλάσσιο παράκτιο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει πρώτα εγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη για αποτύπωση της Ποσειδωνίας, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις από την εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου. 

Είναι μία τεράστια πηγή πλούτου και ζωής. Αρκεί να τα εντοπίσουμε, να τα χαρτογραφήσουμε και να τα προστατεύσουμε.» 


2. Να εγκρίνει την έκδοση Ψηφίσματος μετά από εισήγηση του εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων κ. Νικόλαου Ασπράγκαθου, Μέλους του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., με θέμα: «Όχι στο γιγαντιαίο αιολικό πάρκο μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο», το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής:


"Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW. 

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου. 

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία. 

Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. 

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. 

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.  

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό. 

Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών. Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.» 


3. Να εγκρίνει τη συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στη συνδιοργάνωση αναβίωσης των 1ων Ισθμιακών Αγώνων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Οι αγώνες θα είναι μουσικοί και αθλητικοί, ενώ θα λάβουν χώρα στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024 στον Αρχαιολογικό Χώρο Ισθμίας με τη συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και φορέων. Σε αυτή την δράση προσκαλούνται όλοι οι Δήμοι – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. να συμμετέχουν μέσω των αθλητικών συλλόγων τους, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν αθλητές και αθλήτριες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αγωνίσματα στίβου, όπως το ακόντιο, η σφαίρα και το άλμα εις μήκος.

Ανάλογες δράσεις αναβιώνουν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και σφυρηλατούν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Δήμων-Μελών μας.

 

              


    Εκ του γραφείου τύπου Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου