Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας /Η ανάπλαση του χερσαίου μετώπου ζώνης λιμένος Ιτέας από «Μαϊάμι» μέχρι «Ζέφυρο» υπό το πρίσμα των «γιατί» μιας κατοίκου της Ιτέας (Μέρος Β')




Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τις επιπτώσεις του εγκεκριμένου, εν εξελίξει έργου «Επισκευές-Συντηρήσεις Υποδομών Ζώνης Λιμένα Ιτέας, Maiami/Παραλιακό Μέτωπο Πλατείας Παραλιακός Πεζόδρομος (μέχρι τοποθεσία «Απόλαυση») εντός χερσαίας ζώνης λιμένος στην Ιτέα Νομού Φωκίδος



«Γιατί ;» 


(ΜΕΡΟΣ Β΄)


Ιτέα, 17/9/2024



Ο Αντιδήμαρχος Ιτέας, κ. Ν. Γιογάκης απάντησε σε γνωστό έγγραφο διαμαρτυρίας μας σχετικά με το εκτελούμενο έργο του ποδηλατόδρομου από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας (Λ.Τ.Φ.)* με ημερομηνία 22/07/2024 ως εξής: «Την αποκλειστική αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της μελέτης φέρει το Λ.Τ.Φ.. Επίσης, το έργο αυτό υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Ο Δήμος Δελφών δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου». Εν ολίγοις, ο Δήμος Δελφών μας λέει: «Νίπτω τας χείρας μου». Η ρήση αυτή του Πόντιου Πιλάτου, κ. Αντιδήμαρχε, δεν απέτρεψε τη σταύρωση, όπως και η δική σας δεν θα σταματήσει τη συνεχιζόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε θα σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας για αυτό. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας», όπως προσφάτως επεσήμανε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Εάν συγκρίνουμε το κατασκευασθέν τμήμα του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου με το υπόλοιπο άθικτο, για την ώρα, του παλαιού πεζόδρομου, θα απογοητευθούμε : Το δεύτερο κομμάτι, πλακοστρωμένο, καταπράσινο και σκιερό από τις ελιές, τις ιτιές και τα πεύκα με τα δροσερά παρτέρια, τα παγκάκια και τα καταστήματα υπερτερεί θεαματικά σε αισθητική και χρήση από τους κατοίκους, προσφέροντας αναψυχή σε λουόμενους και ποδηλάτες. Το εμβληματικό αυτό έργο πραγματοποιήθηκε το έτος 1970 και θα ήταν σήμερα 54 ετών και όχι 30 (προς ενημέρωση του κ. Αντιπεριφερειάρχη). 

Αντιθέτως, το προσφάτως κατασκευασθέν πρώτο τμήμα παραμορφώθηκε βάναυσα από την ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αφού εκριζώθηκαν τα δύο αιωνόβια, θαλερά, ιστορικά πεύκα (τα είχαν φυτέψει πρόσφυγες του ανατολικού συνοικισμού της πόλης) και στη συνέχεια επεκτάθηκε η φυσική ακρογιαλιά με τα μπάζα από την εκσκαφή. Δημιουργήθηκε έτσι ένα ξερό και αφιλόξενο τοπίο που μοιάζει με πίστα αεροδρομίου, το σκυρόδεμα του οποίου επιβάρυνε την περιοχή με κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλάζοντας έτσι το μικροκλίμα (έλλειψη πρασίνου) και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να πηγαίνουμε για μπάνιο μετά τις 19.00 μ.μ. ή να μετακινούμαστε προς άλλες ακρογιαλιές. Προσωπικά αδυνατώ …

Στη συγκέντρωση προς ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με την πορεία των έργων, που οργάνωσε το Λ.Τ.Φ. στις 29/07/2024, χωρίς να μας δοθεί ο λόγος, ενημερωθήκαμε από Πολιτικούς και Αυτοδιοικητικούς ειδήμονες. Τα έργα αρχίζουν από τους Γαλλικούς Μώλους και καταλήγουν στην Κίρρα. Πληρέστερη ενημέρωση είχαμε από την αρχιτέκτονα κ. Μαρίνα Δέδε, με τη βοήθεια διαφανειών, χωρίς να λυθούν οι απορίες μας, όπως: 

1)Τι σημαίνει στην πράξη ο όρος «εξορθολογισμός χρήσης γης»; 

2) Τον χώρο από το κατάστημα «Μαϊάμι» μέχρι εκατέρωθεν του μώλου θα τον καταλάβουν: Το Τελωνείο, το Υδατοδρόμιο για υδροπλάνα, οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι για ΑμεΑ, τα λουτρά, τα W.C. και τα καταστήματα με τις πέργολες ενώ θα τον διασχίζουν ο ποδηλατόδρομος και ο δρόμος περιπάτου, δίπλα στη θάλασσα, πλάτους 6 μέτρων. Κουβέντα, όμως, δεν ακούσαμε για την τύχη του υπάρχοντος πευκώνα, που φύεται στον ίδιο χώρο (έναντι του καταστήματος «Ακτή» μέχρι το Κέντρο Υγείας). Θα τον ξεριζώσουν και αυτόν όπως τα πεύκα στη γειτονιά μας, για τις ανάγκες του έργου; Η ταπεινή και γλυκύτατη ελληνική φύση θα σκεπαστεί με τσιμέντα και ό,τι φυτευτεί αργότερα θα είναι ξενόφερτο και βραχύχρονο, όπως συνέβη προ χρόνων με τους φοίνικες; Μία άλλη πονεμένη ιστορία!

Συμπερασματικά για τα έργα, όπως είδαμε στις διαφάνειες, φοβόμαστε πώς αυτά είναι ουδέτερα και άχρωμα, χωρίς ταυτότητα του τόπου ή ιστορικούς συμβολισμούς. Μας έδωσαν την εντύπωση μάλιστα πως οι κατασκευαστές τους έχουν ράψει ένα «κοστούμι» που μπορούν να το φορούν σε παρόμοιους χώρους, από το Μαϊάμι έως το Ντουμπάι, όχι όμως και στο Δελφικό τοπίο, εντός του οποίου είναι η Ιτέα.

Μετά την ενημέρωση θα ακολουθήσει η διαβούλευση των κατοίκων, επί των συγκεκριμένων μελετών, μια σωστή και νόμιμη διαδικασία προ της κατασκευής. Στην περίπτωση, όμως, της εκρίζωσης των δύο πεύκων στην παραλία του ανατολικού συνοικισμού δεν τηρήθηκε τίποτα από αυτά εκ μέρους του Λ.Τ.Φ, ως εργοδότη. Το να υποθέσουμε πως μια κατασκευαστική εταιρεία αντί να κάνει εκσκαφή έκανε εκρίζωση, με σκαπτικό μηχάνημα είναι αδύνατον. Οι κάτοικοι, υπομένοντας το δύσκολο φετινό καλοκαίρι και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που τους δημιούργησε το έργο, μαζί με την καταστροφή του περιβάλλοντος, διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως το θλιβερό γεγονός τούς «βρήκε στον ύπνο». Πολλοί μιλούν για “συμφέροντα”.

Αλλά και οι συμπαθείς επισκέπτες, που από χρόνια συνήθιζαν να κολυμπούν εδώ, προερχόμενοι από Τριταία, Αγία Ευθυμία, Άμφισσα, Σερνικάκι, Χρυσό, Δελφούς, Αράχωβα, φτάνοντας φέτος με τα εγγονάκια και τον εξοπλισμό τους, δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Η μικρή ζωγραφιά πάνω στο κύμα δεν υπάρχει πια! «Τρελαθήκατε και χαλάσατε το ωραιότερο κομμάτι της παραλίας της Ιτέας;», μας ρωτούν. Τα δένδρα αυτά αποτελούσαν το σκιερό στέκι του καλοκαιριού, ανθρώπων όχι μόνο της περιοχής αλλά και του νομού. Μπορούσαν ωραιότατα να παραμείνουν στη θέση τους και να συνεχίσουν να ομορφαίνουν το τοπίο. Είναι φανερό πως επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός τόσο εντός της Ιτέας όσο και εντός του νομού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Λ.Τ.Φ. οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες, σύμφωνα με ποια εγκεκριμένη μελέτη, ύστερα από ενημέρωση και διαβούλευση των κατοίκων επ’ αυτής, προχώρησε στην «ανίερη πράξη» της εκρίζωσης των πεύκων – «ύβρις» στην αρχαιότητα, κατά των θεών, αφού το κάθε δένδρο φιλοξενούσε και μία θεότητα. Αλλά και σήμερα, στον πολιτισμένο κόσμο, δεν υπάρχει ανθρώπινο χέρι που να ξεριζώνει σκιερά πεύκα για να βάλει στη θέση τους τσιμέντα! Ακόμα,  το Λ.Τ.Φ. χρωστά μία «συγγνώμη» σε κατοίκους, επισκέπτες και ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, σε πάσχοντες καθώς σε ανήμπορους συνανθρώπους μας, που στερήθηκαν φέτος το καλοκαιρινό τους μπάνιο, στα καθαρά νερά μιας φυσικής ακρογιαλιάς, κάτω από τον πλούσιο ίσκιο των πεύκων, όπως επί σειρά ετών συνήθιζαν να κάνουν, με ό,τι αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους. Μεταξύ αυτών και η υπογράφουσα. Τέτοιο δικαίωμα δεν είχατε κ.κ. του Λ.Τ.Φ.! 

Τέλος, όλοι μας σας καλούμε να λύσετε τον γόρδιο δεσμό του αδιεξόδου εντός του οποίου μάς έχετε εγκλωβίσει.




* Έργο: «Επισκευές-Συντηρήσεις Υποδομών Ζώνης Λιμένα Ιτέας, Maiami/Παραλιακό Μέτωπο Πλατείας Παραλιακός Πεζόδρομος (μέχρι τοποθεσία «Απόλαυση») 

Εργοδότης : Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας (Λ.Τ.Φ.), ΚΑ2018ΕΠ06600053, ΕΠ066, Προϋπολογισμός: 471.000.000 (συμπ. Φ.Π.Α.) 

Σύμβαση του εγκεκριμένου έργου «Επισκευές συντηρήσεις υποδομών Ζώνης Λιμένα Ιτέας» : ΑΔΑΜ : 23SYMV013903353, 2023-12-06 στο ΚΗΜΔΗΣ και ΑΔΑ : 6ΕΓΤ7ΛΗ-ΝΝ7. 




Με τιμή, 


Ελένη Καραμπέτσου


Συνημμένα

έξι (6) φωτογραφίες

(προτέρας και τωρινής κατάστασης)




-----------------------------------

«κ»


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ


2 σχόλια:

  1. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας», όπως προσφάτως επεσήμανε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
    Εδώ γελάμε ποια προστασία εννοεί η πρόεδρος και τι έκανε όταν ήταν σε κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης. Για κοιτάξτε το λίγο.
    Το θέμα είναι η σκιά των δέντρων που βγήκαν. Λύνεται με μια ομπρέλα παραλίας, τα υπόλοιπα είναι παραθεριστικές σκέψεις των επισκεπτών του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα καλοκαίρι ολόκληρο απολαύσαμε το τεχνικό αριστούργημα. Όσοι δεν το έχουν δεί ας σπεύσουν γιατί έρχεται χειμώνας και τα ωραία δεν κρατούν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή