Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τα νερά, διαδρομή από Κρεμαστά σε Εύηνο , Μόρνο, Υλίκη σε Αττική (Αφρ.Παπαθανάση)



Τα νερά, διαδρομή από Κρεμαστά σε Εύηνο, Μόρνο, Υλίκη σε Αττική.

Η ΕΥΔΑΠ σε ένα δίκτυο ταμιευτήρων και αγωγών με προβλήματα,  όπου σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, «περί το 40%-50% του νερού χάνεται από διαρροές στα δίκτυα», https://newpost.gr/eidiseis/sok-trypio-to-diktyo-tis-eydap-chanoyme-pente-limnes-toy-marathona-ton-chrono/ , θέτει θέμα νέων έργων λόγω λειψυδρίας. 

Η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία με υψηλή κερδοφορία, https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/item/286886-evdap-ayksisi-163-sta-kerdi-pro-foron και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στο ύψος των 460 εκατομμυρίων ευρώ https://www.liberal.gr/oikonomia/eydap-me-tameiaka-diathesima-462-ekat-eyro-eksyghronizetai-kai-thetei-tis-baseis-gia , που θα λάβει δημόσιο χρήμα για επένδυση ενίσχυσης των ταμιευτήριων με έργο μεταφοράς νερού από την λίμνη των Κρεμαστών.

Το έργο που η κυβέρνηση μεταξύ των άλλων σχεδιάζει είναι η ενίσχυση του Ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη των Κρεμαστών https://www.kathimerini.gr/society/563215192/metra-kata-tis-leipsydrias-kai-monades-afalatosis-gia-na-mi-dipsasei-i-athina/

Η Στερεά, από Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία μπαίνει εκ νέου στον πυρήνα ενός σχεδιασμού, από τα τεχνικά έργα για την ενίσχυση του αρχικού ταμιευτήρα, έως τις αποφάσεις για μεταφορά των ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ από Φωκίδα και Βοιωτία και μεταφορά της υποστήριξης άρδευσης από την Ευρυτανία στην Φθιώτιδα.  

Θα ήταν λογικό να πούμε πως, αν η κυβέρνηση αποφασίσει και υλοποιήσει σχεδιασμό για χρήση νερών από Κρεμαστά και τα συνοδά έργα που θα χρειαστεί, τότε η Περιφέρεια Στερεάς και οι Δήμοι ίσως να πρέπει να θέσουν και τα ακόλουθα θέματα ως ανταποδοτικά έργα στην ΕΥΔΑΠ και την Κυβέρνηση:

  • Ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ για Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Βοιωτία,  λόγω εγγύτητας των περιοχών με τις πηγές νερού και τους ταμιευτήρες και υπολογισμού του κόστους επιβάρυνσης σε δραστηριότητες, στους νομούς από τους ταμιευτήρες και τις δεσμεύσεις τους, 

  • Μέριμνα για τα τιμολόγια άρδευσης του αγροτικού τομέα από συστήματα, όπως Κωπαΐδα και Ελαιώνας Άμφισσας, που δύναται να πάρουν νερό από δίκτυο ΕΥΔΑΠ, όταν υπάρχει επάρκεια. Η τιμή στην διαμόρφωση της σίγουρα θα πρέπει να έχει και εδώ την πρόβλεψη εγγύτητας και τεχνικών παραμέτρων που θα στηρίξουν την εξίσωση προσδιορισμού τιμής στην κατεύθυνση για μειωμένη όσο το δυνατόν τιμής άρδευσης. 

  • Δίκτυα ύδρευσης στις περιοχές γύρω από Ταμιευτήρες και Κανάλια, όπου αυτά λείπουν ή χρειάζονται αναβάθμιση, δεν μπορεί για παράδειγμα χωρία δίπλα στο Μόρνο ή τα Κρεμαστά να μην έχουν νερό, 

  • Έργα αποχέτευσης στις περιοχές γύρω από Ταμιευτήρες σε μικρούς κυρίως Δήμους, 

  • Καλλιέργειες και προστασία πηγών για ύδρευση ή άρδευση και ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων, 

  • Έργα προστασίας των Ταμιευτήρων, όπως το έργο του Παραλίμνιου αγωγού που ο νέος πιθανός επενδυτικός κυβερνητικός σχεδιασμός θα μπορούσε να εντάξει στο φυσικό και οικονομικό του αντικείμενο, 

  • Μικρά χωροταξικά γύρω από τους Ταμιευτήρες, 

  • Έργα ΑΠΕ που η ΕΥΔΑΠ θα υλοποιήσει να έχουν την συμμετοχή των Δήμων, 

  • Έργα πολιτισμού, όπως για παράδειγμα, να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ να δημιουργήσει χώρο εκδηλώσεων στο Κάλιο ή και να χρηματοδοτήσει Μουσείο Νερού και την ανασκαφή και συντήρηση στον αρχαιολογικό χώρο Καλίου. 

Η ΕΥΔΑΠ σαφώς οφείλει να λάβει μέτρα για τις διαρροές στα δίκτυα της και η Περιφέρεια Στερεάς να μεριμνήσει για την διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων με πρόβλεψη για την προστασία των πηγών και μικρά έντασης έργα για διαχείριση βρόχινου για άρδευση νερών. 

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την λειψυδρία, κρίνονται πολιτικά και τεχνοκρατικά. Του γιατί επετράπη στην ΕΥΔΑΠ να έχει τόσο υψηλές απώλειες λόγω κατάστασης δικτύου, ή γιατί επιτρέπονται ακόμη, εδώ και χρόνια,  οι πισίνες στα νησιά. 

Από την άλλη όμως πλευρά οι ανακοινώσεις αυτές πρέπει:

1ον  να κινητοποιήσουν την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο για την απόλυτη αλήθεια ότι το νερό πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό και για την ανάγκη να έχει τιμή διάθεσης προσιτή στον καταναλωτή που δεν το σπαταλά, 

2ον να κινητοποιήσουν Δήμους και Περιφέρεια για πολιτικές διεκδικήσεις που εδώ αφορούν έργα υποδομών, στις περιοχές, που η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί πόρους και γη για τους Ταμιευτήρες της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου