Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόταση – τελεσίγραφο των Αμερικανών στην Ελλάδα για παραγωγή 60.000 βλημάτων τον μήνα – Αποκλειστικό ( enikos.gr)

 



Σε μία πρόταση – μαμούθ προς την ελληνική κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση μονάδας παραγωγής βλημάτων για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού – και όποτε το χρειαστούν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – προχώρησαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Το enikos.gr παρουσιάζει αποκλειστικές πληροφορίες από την πρόταση, η οποία όμως έχει τη μορφή τελεσιγράφου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το περιθώριο από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έκρυβε μία ευχάριστη έκπληξη για την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση ανάταση της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, σε υψηλότατο επίπεδο, καταθέτοντάς τους πρόταση – μαμούθ, ύψους έως 9 δισ. για τα επόμενα 5 χρόνια.


Συγκεκριμένα, στην πρόταση που κατέθεσαν αναφέρουν την επιθυμία παραγωγής έως 60.000 βλημάτων ανά μήνα στην Ελλάδα, με φιξαρισμένο κόστος 2.500 ανά μονάδα, για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Μάλιστα η παραγωγή ξεκινά άμεσα, μόλις συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση ή υποχρέωση από πλευράς ελληνικού δημοσίου.

Οι Αμερικανοί καίγονται άμεσα για τις ανάγκες που έχουν προκύψει για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, που έχουν μειωθεί μετά τις αυξημένες αποστολές αμυντικού υλικού σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Μάλιστα, ζήτησαν την άμεση παραχώρηση των μονάδων παραγωγής των ΕΑΣ, χωρίς καμία δέσμευση ή απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο, αναλαμβάνοντας μάλιστα και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης.


Η πρόταση των ΗΠΑ προς το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr είχε τη μορφή του κατεπείγοντος δίνοντας τελεσίγραφο ως προς τον χρόνο απάντησης, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεράσει το διάστημα του μήνα, αφού οι ανάγκες είναι δεδομένες κι ως εκ τούτου – όπως εξήγησαν – θα στραφούν προς άλλη χώρα για την αναζήτηση γραμμής παραγωγής.

Τα «αγκάθια» για τη συμφωνία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, το κυβερνητικό κλιμάκιο αποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την πρόταση αφού για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα δομημένο, συγκροτημένο και με δεσμευτικούς όρους σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τις γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ να βρίσκονται στην προμετωπίδα των εξελίξεων.

Μόνο που τώρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα από μία απόφαση με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πήρε η διοίκηση των ΕΑΣ για παραχώρηση όλων των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου, με τον όρο της αποκλειστικότητας, χωρίς να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού, και με τους εργαζόμενους να μην έχουν πλέον αντικείμενο απασχόλησης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία των εργαζόμενων, η δρομολογούμενη παραχώρηση των γραμμών παραγωγής από την διοίκηση των ΕΑΣ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας «βάζει «ταφόπλακα» στην εγχώρια αυτόνομη παραγωγή πυρομαχικών στερώντας από την κρατική αμυντική βιομηχανία κάθε προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάπτυξης, δημιουργίας εκατοντάδων θέσεων εργασίας, καθώς και δυνητικά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Ήδη, όπως αναφέρουν έχει κατατεθεί αναφορά – καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Χθες, όμως, προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Μάλιστα προαναγγέλλουν ότι «Οι ενέργειες θα συνεχιστούν σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο».



  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου