Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Κλείδωσαν οι 6 περιοχές για offshore αιολικά πάρκα – Ο πρώτος διαγωνισμός στην Κρήτη

Ζήτημα εβδομάδων η έγκριση της ΣΜΠΕ και η ΚΥΑ - Το ΚΑΣ τον Αύγουστο είχε εγκρίνει 16 από τις συνολικά 19 περιοχές, απορρίπτοντας 3 εμβληματικές περιοχές σε Κρήτη και Γυάρο.


Ξεπεράστηκε και ο τελευταίος «σκόπελος» ...για την προώθηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών στις ελληνικές θάλασσες με τον στόχο να παραμένει για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού το 2026-2027 στο οικόπεδο «Κρήτη 1» ανοικτά της Σητείας.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στη «Ν» μετά και την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας επαναξιολόγηση της αρχικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ τον Αύγουστο είχε εγκρίνει 16 από τις συνολικά 19 περιοχές, απορρίπτοντας 3 από τις εμβληματικές περιοχές, με το πιο πλούσιο θαλάσσιο δυναμικό στην περιοχή σε Κρήτη και Γυάρο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αίτηση θεραπείας γίνεται αποδεκτή «καθώς από τη χωροθέτηση:

α) της ΠΟΑΥΑΠ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων) «Κρήτη 1» βορείως του όρμου Ζάκρου, σύμφωνα με τα φωτορρεαλιστικά σχέδια που προσκομίστηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ, και

β) της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου δυτικά της νήσου Γυάρου, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου και του ιστορικού τόπου της Γυάρου».

Επίσης, η έγκριση δίδεται με τους εξής όρους:

1. Για την ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα.

2. Η χωροθέτηση της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου να γίνει δυτικά της νήσου. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2 ακόμη θαλάσσιες ζώνες περιμετρικά του νησιού που ωστόσο έμειναν εν τέλει εκτός.

19 περιοχές στο Εθνικό Πρόγραμμα

Διευκρινίζεται ότι οι προαναφερόμενες 19 περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα  – με 6 να προκρίνονται κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης,- αφορούν σε ευρύτερες περιοχές που θα περιοριστούν περαιτέρω στην πορεία, κατόπιν ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών, καθώς τα πάρκα δεν θα καταλάβουν το σύνολο της επιφάνειας του οικοπέδου. Επιπρόσθετα, η επίλυση της εν λόγω διαφοράς ανοίγει πλέον τον δρόμο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, να προχωρήσει ο σχεδιασμός στα επόμενα βήματα.

Αναλυτικότερα, ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι ζήτημα εβδομάδων η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ακολούθως η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δύο κρίσιμα «ορόσημα» που θα σηματοδοτήσουν ότι η σχετική διαδικασία μπαίνει εκ νέου σε «ράγες» υλοποίησης.

Σειρά μετά έχει η ίδρυση του SPV που, για την ώρα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προσδιορίζεται για το νέο έτος. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ με σχετική νομοθετική ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στην ΕΔΕΥΕΠ να προχωρήσει στην ίδρυση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV), η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» τους διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.

Η «φόρμουλα» του  SPV επιλέχθηκε ως η βέλτιστη δυνατή λύση προκειμένου να εππιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπου παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, η πολιτική ηγεσία διατηρεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, για τον πρώτο διαγωνισμό περί το 2026 με 2027.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των οικοπέδων στις περιοχές «Κρήτη 2α και 2β» (ακρωτήρι Αφορεσμένου) που ωστόσο δεν επηρεάζει το πρόγραμμα, καθώς οι εν λόγω περιοχές έχουν μετακινηθεί και ενσωματωθεί στο δεύτερο κύμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, δηλαδή μετά το 2032.

Η απόφαση μετατόπισης των εν λόγω περιοχών από το πρώτο κύμα στο δεύτερο έγινε σε συνέχει και των σημαντικών τοπικών αντιδράσεων που υπήρξαν στο νησί και αφορούσαν τις επιπτώσεις που δυνητικά μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια επένδυση σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες που υπάρχουν.

Κατά συνέπεια, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού «σφραγίζει» την ομάδα των έξι περιοχών που συναποτελούν τον «φάκελο» της πρώτης φάσης και αφορούν την περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), τον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), τη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), τη Δονούσα, το «Κρήτη 1» (απέναντι από την Κάτω Ζάκρο) και τη Γυάρο (μεταξύ Γυάρου και Κύθνου).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου