Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»

Με 960 γραφεία και 7.620 συνεργάτες σε όλη τη Γαλλία η Century 21 είναι ένα μεγαθήριο του real estate.



O Ελληνικής καταγωγής Charles Marinakis κατάγεται από το Άνω Κουρούνι Ευβοίας. Στο newmoney μίλησε για τη ζωή του, τις τάσεις του σήμερα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μπορείτε να μου περιγράψετε μια μέρα ρουτίνας του Προέδρου της Century 21; Όταν είσαι Πρόεδρος και CEO δεν υπάρχει ρουτίνα. Ζω στο Παρίσι, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης, αλλά όταν δεν είμαι σε ταξίδι πρέπει να διασχίσω απόσταση 40 χιλιομέτρων για να βρεθώ στο προάστειο του Evry που είναι και το γραφείο μου. Πηγαίνω πιο νωρίς από τους υπόλοιπους για να αποφύγω την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτό που καθορίζει τις ημέρες μου είναι οι συναντήσεις και τα meetings που έχω με τους συνεργάτες μου και τα έργα πάνω στα οποία πρέπει να αφοσιωθούμε. Aλλά και άλλες συναντήσεις, όπως αυτές με την συνέλευση όλων των θυγατρικών καταστημάτων της εταιρείας μας για τη Γαλλία. Συνεντεύξεις Τύπου, συνεντεύξεις με δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο κλπ. Μετά προσπαθώ να είμαι παρών σε γενέθλια καταστημάτων ή σε εγκαίνια καινούργιων γενικότερα να είμαι σε επαφή με τους ανθρώπους της εταιρείας μου. Το δίκτυο μας στη Γαλλία συμπεριλαμβάνει συνολικά 960 μεσιτικά γραφεία.

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»


Ποια η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι για την τοπική αγορά ακινήτων; Ειλικρινά καμία. Όλος ο κόσμος πίστευε ότι θα υπήρχε μια “θετική” επίδραση αλλά προς το παρόν δε βλέπουμε κάτι τέτοιο. Ακόμα και στις εποχιακές ενοικιάσεις, των ανθρώπων που έλειψαν από το Παρίσι προκειμένου να νοικιάσουν το σπίτι τους σε τουρίστες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχω την εντύπωση ότι σημείωσαν κάποια σημαντική επιτυχία. Πέρα από τους φοιτητές που δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να νοικιάσουν για την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν που ξεκινά το Σεπτέμβρη, οι ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν τα ακίνητα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες προσπαθούν πλέον να πραγματοποιήσουν την ενοικίαση σε εβδομαδιαία βάση.



Ως πρόεδρος μιας τόσο μεγάλης εταιρείας real estate ποιο είναι το μοντέλο ηγεσίας που προβάλετε; Προσπαθώ να κάνω 2 πράγματα: πρώτον όταν είσαι πρόεδρος μιας τέτοιας εταιρείας πρέπει να έχεις την επαγγελματική νομιμότητα της ιδιότητάς σου, να έχεις δηλαδή ένα “σύμπαν” επιδεξιοτήτων αρκετά ευρύ που να δικαιολογεί τη θέση σου και δεύτερον ένας καλός μάνατζερ είναι αυτός που προοδεύοντας προσωπικά κάνει τους συνεργάτες του να προοδεύουν κι αυτοί μαζί του. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των στελεχών μου στις λήψεις των αποφάσεων μου ακόμα κι αν η τελική απόφαση είναι δική μου. Αλλά είμαι πολύ “συμμετοχικός” και παίρνω αποφάσεις με τους διευθυντές των υπηρεσιών μου γιατί κατέχουν μια συλλογική πληροφόρηση η οποία είναι πιο σημαντική από τις δικές μου ιδέες και πρωτοβουλίες. Είναι ένας τρόπος διοίκησης που αν και έχει τα όρια του, είναι πολύ αποτελεσματικός.

Και ποιος ήταν ο ρόλος της ελληνικής σας προέλευσης στην εξέλιξη σας; Ο πατέρας μου ήταν 100% Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα στο χωριό Άνω Κουρούνι στην Εύβοια το 1928. Προερχόμαστε από μια οικογένεια που μετανάστευσε στο Μαρόκο μεταξύ 1920 και 1925. Ο πρώτος που μετανάστευσε εκεί ήταν ο αδερφός του παππού μου. Μπάρκαρε από τον Πειραιά για να αναζητήσει την τύχη του στην Αμερική και να βγάλει λεφτά. Κάτι που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε αυτό το μικρό χωριό της Εύβοιας, ειδικά στη δεκαετία του 1920. Ενώ πήρε το πλοίο για τις ΗΠΑ, όπως πολλοί Έλληνες, απωθήθηκε το καράβι από τις αμερικάνικες αρχές και κατέληξε στην Ταγγέρη που ήταν εκείνη την εποχή διεθνής ζώνη. Εκεί ξεκίνησε το λιανικό εμπόριο κυρίως με τον γαλλικό στρατό που βρισκόταν εκεί και στη συνέχεια άνοιξε ένα μπακάλικο σε μια μικρή πόλη του Μαρόκου που σήμερα λέγεται Ερ-Ρασίντια. Οι δουλειές πήγαιναν αρκετά καλά για να ανοίξει ένα δεύτερο παντοπωλείο στο Μαρακές αυτή τη φορά. Ο παππούς μου εγκατέλειψε το χωριό με τη σειρά του για να εργαστεί στο παντοπωλείο στο Μαρακές μαζί με τον αδερφό του. Έτσι πήρε και τον πατέρα μου που ήταν τότε ένα μωρό έξι μηνών που μετέφεραν σε καλαθάκι. Ο πατέρας μου όμως έγινε ερωτικός μετανάστης στη Γαλλία επειδή παντρεύτηκε μια Γαλλίδα. Έτσι έμαθα να μιλάω γαλλικά αφού ο παππούς μου και ο αδερφός του μιλούσαν μόνο τα ελληνικά και τα αραβικά. Πέθαναν όταν ήμουν τεσσάρων κι έτσι δεν μπόρεσα να μάθω τα ελληνικά. Έτσι ενώ νιώθω πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή μου, δεν μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα μας. Κράτησα το ελληνικό διαβατήριο μέχρι τα 18 γιατί μετά ήμουν υποχρεωμένος να κάνω τη στρατιωτική μου θητεία που κρατούσε τότε τρία χρόνια. Τρία χρόνια στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα, χωρίς να μιλάω τα ελληνικά δεν ήταν εύκολο. Μετά όλα τα παντοπωλεία στο Μαρόκο τα κρατούσαν Έλληνες. Η πόλη Κουαρζαζάτ στο Μαρόκο ιδρύθηκε από τον Έλληνα Δημήτρη Κατρακάζο, μετανάστη από τη Λήμνο που πήγαινε για Αμερική και κατέληξε στο Μαρόκο.

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»

 


Mougins Provence, Κυανή Ακτή, Γαλλία

 

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»



Mougins Provence, Κυανή Ακτή, Γαλλία

 

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»


Νίκαια, Γαλλία

 Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»




Roquebrune, Κυανή Ακτή, Γαλλία

 


Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»


Παρίσι, Γαλλία

 

Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»



Παρίσι, Γαλλία

 


Ο Ελληνας CEO της No1 εταιρείας real estate στη Γαλλία: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα»



Morzine Rhône-Alpes, Γαλλία


Πώς κατέληξαν τα ελληνικά παντοπωλεία στα χέρια των Μαροκινών; Μετά την ένταξη της Δυτικής Σαχάρας στο Μαρόκο, ο βασιλιάς Χασάν Β’ αποφάσισε να εθνικοποιήσει τις τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι επέβαλε στους ξένους επιχειρηματίες το μέτρο να έχουν υποχρεωτικά έναν Μαροκινό μέτοχο. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό το μέτρο και εγκατέλειψαν τη χώρα για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στη Γαλλία.

Εσείς πώς βρεθήκατε στο μεσιτικό τομέα; Εγώ νιώθω έμπορος σαν τους προγόνους μου. Έχω αυτό το πνεύμα. Στην αρχή ξεκίνησα με μια αλυσίδα καταστημάτων που δραστηριοποιούταν στην ένδυση “pret-a-porter” και μετά την πούλησα. Ο αδερφός μου που ήταν καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Μαρόκο και μετά στη Γαλλία βρέθηκε να εργάζεται σε ένα μεσιτικό γραφείο. Όταν είδε ότι είχα πουλήσει την επιχείρηση μου μου είπε: “αν δεν κάνεις κάτι έλα να δουλέψουμε μαζί”. Έτσι μπήκα σε αυτή τη “βιομηχανία” των ακινήτων στη Γαλλία κι έμεινα εκεί μέχρι και σήμερα. Το αντικείμενο της με πάθιαζε από την πρώτη στιγμή. Τα πρώτα δέκα χρόνια εργαζόμουν ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ποιες είναι οι μεγάλες τάσεις της αγοράς real estate στη Γαλλία; Είναι μια αγορά λίγο σε “τεντωμένο σχοινί” λόγω της σημαντικής ανόδου των τραπεζικών επιτοκίων από τα τέλη του 2021. Αν προσθέσουμε σε αυτό τον πόλεμο στην Ουκρανία, την έξοδο από την καραντίνα και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, όλα αυτά οδήγησαν τα επιτόκια από 1,2% σε 5%. Αυτό ήταν ένα σημαντικό φρένο στην αγορά μεταβιβάσεων ακινήτων. Τώρα με το ξεκίνημα του 2024 το επιτόκιο ξαναέπεσε με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας κι αυτό έδωσε μια ανάσα στην αγορά που γρήγορα τελείωσε με τη διάλυση της Bουλής και τις εκλογές. Να δούμε τι κυβέρνηση θα έχουμε τον Σεπτέμβριο για να δούμε τις αγορές. Προς το παρόν δεν κατασκευάζονται καινούργια σπίτια ενώ η προσφορά σπιτιών για ενοικίαση είναι πολύ χαμηλή.

Έχετε επαφή με την ελληνική αγορά ακινήτων; Πρόσφατα στις ΗΠΑ συνάντησα 2 νεαρούς Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον μεσιτικό τομέα και οι οποίοι αγόρασαν το franchise για να ξεκινήσουν τη Century 21 στην Ελλάδα. Άρα τώρα ξεκινάει επισήμως η εταιρεία στην Ελλάδα.


Τι μαθαίνετε για την ελληνική αγορά; Τα νέα είναι θετικά. Μαθαίνω για όλο και περισσότερους Γάλλους που θέλουν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα, υπάρχει βελτίωση στην ελληνική νομοθεσία πάνω στο θέμα της πώλησης ακινήτων -κάτι που επιτρέπει σε πολλούς Γάλλους να στρέφονται προς την Ελλάδα. Αυτό δεν ξέρω αν σας συμφέρει γιατί θα οδηγήσει σε αύξηση του τετραγωνικού μέτρου στην Ελλάδα. Παρά τις επενδύσεις η αγορά παραμένει πολύ ελκυστική οικονομικά. Να έχετε υπόψη ότι στην Πορτογαλία ίσχυε δεκαετής φοροαπαλλαγή για τους Eυρωπαίους στην αγορά ακινήτου. Τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση κατήργησε το μέτρο αλλά στο μεταξύ πολλοί Γάλλοι επωφελήθηκαν απ’ αυτήν τη φοροαπαλλαγή. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική αγορά έχει μέλλον.
www.century21.com
Εξωτερική φωτογραφία: Villefranche Sur Mer, Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου