Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Δήμος διασφαλίζει μισθούς εργαζομένων μόνο έως τον Σεπτέμβριο

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει τα οικονομικά του δήμου Ηλιούπολης, με τον δήμαρχο της πόλης να κρούει των κώδωνα του κινδύνου ακόμα και την ικανότητα καταβολής των μισθών των εργαζομένων! Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Ιουλίου, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του δήμου, με τον κίνδυνο της επιτροπείας να ελλοχεύει επικίνδυνα. 

 


Ο κ. Ψυρρόπουλος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το δημοτικό ταμείο, σημείωσε: «Τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον σε σημείο όπου οι μισθοί του Δήμου διασφαλίζονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ο Δήμος έχει πάρει και μια προκαταβολή ΚΑΠ για να πληρώσει τις μισθοδοσίες. Αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί και αυτά τα περιθώρια». Μάλιστα, δήμαρχος προανήγγειλε αναλυτική ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Σημειώνεται πως ο κ. Ψυρρόπουλος, στην αρχή της θητείας του, είχε κάνει ξεκάθαρο πως ο δεν πρόκειται να πάρει δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δήμου, παρά μόνο για επενδυτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του οδοφωτισμού.

Σε περίπτωση που ο δήμος δηλώσει αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα αναγκαστεί να αιτηθεί ένταξης στον «μηχανισμό» οικονομικής επιτροπείας, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ο συγκεκριμένος «μηχανισμός» περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων όπως πχ η αύξηση των δημοτικών τελών, το «πάγωμα» και η ρύθμιση οφειλών του Δήμου προς όλες τις ΔΕΚΟ και η δανειοδότηση.



Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν πως το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει επιπλέον πόρους στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, δίνοντας τους μια μικρή «ανάσα», καθώς αρκετοί σήμοι βρίσκονται σε οριακό σημείο ως προς τα οικονομικά τους.

Τι ισχύει στο καθεστώς επιτροπείας

Τι ισχύει όμως σε περίπτωση που ένας δήμος τεθεί σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας;

Ειδικότερα στο άρθρο 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν. 4093/12) προβλέπονται τα εξής:

Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζεται από το Παρατηρητήριο, και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις κάτωθι παρεμβάσεις:

α) άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής,

β) αναστολή προσλήψεων,

γ) επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού,

δ) πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του άρθρου 263 του Νόμου 3852/2010, οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης

ε) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,

στ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

ζ) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου