Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΔΕΗ: Εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Μacquarie στη Ρουμανία - Διπλασιάζει την εγκατεστημένη ισχύ της


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία  το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές. 

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW,  πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και  περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.
 

Ο Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ΑΠΕ, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης κυρίως φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας.
 

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.
 

Η Citigroup Global Markets Europe AG και η Euroxx Securities SA ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Clifford Chance ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για την εν λόγω εξαγορά.
 

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις που είναι συνήθεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της σχετικής άδειας από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Σε μια σημαντική ανακοίνωση για εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία θα προβεί σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η ΔΕΗ σήμερα. Η ανακοίνωση σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα αφορά σε εξαγορά αιολικών πάρκων στη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας αλλά και κίνηση εδραίωσης της παρουσίας της στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Υπενθυμίζεται ότι στη ρουμανική αγορά η ΔΕΗ έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία μετά την εξαγορά της Enel Romania. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας αναμένεται να δώσει κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης. 

Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαχειρίζετια χαρτοφυλάκιο υφιστάμενων έργων συνολικής ισχύος άνω των 700MW. 

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το ΔΣ της εταιρείας το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα αποτελέσματα εξαμήνου με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για κέρδη EBITDA της τάξης των 900 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο και της πρόβλεψης της διοίκησης για λειτουργική κερδοφορία το 2024 στα επίπεδα του 1,8 δισ. ευρώ. 

PPC Floating PV Station

PPC Group φράγμα Ρουμανια

ΔΕΗ ΑΠΕ αιολικο Ρουμανια Romania

Σχολιασμός του οικονομικού αναλυτή και συνεργάτη της «κ» , Η.Κ

ΔΕΗ - Enel (ιταλικός όμιλος ενέργειας) - *Macquarie* (αυστραλιανή επενδυτική τράπεζα) 

*1.* Η σημερινός διοικητής της ΔΕΗ κ.Στάσσης δούλευε σαν Δ.Σ, 2016-2019, στην Enel Romania SrL μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Ρουμανία)  πριν προσληφθεί στην ΔΕΗ 

*2.* Την 28.2.2022 πωλήθηκε το 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) στην Macquarie έναντι Ευρώ 1,32 δις 

*3.* Την 25.10.2023 η ΔΕΗ αγοράζει την Enel Romania (εταιρεία που δούλευε ο κ.Στάσσης) έναντι Ευρώ 1.24 δις 

*4.* Την 6.8.2024 η ΔΕΗ απέκτησε από την χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ρουμανία από την *Macquarie*  έναντι Ευρώ 0,7 δις 


Ερώτηση 1: Αφού η ΔΕΗ ήταν χρεοκοπημένη που βρήκε τα λεφτά να κάνει όλες αυτές τις αγορές? 

Απάντηση 1 : Από τον Σεπτέμβριο 2020 η τιμή της ενέργειας αυξάνεται συνεχώς και οι εργατικοί κάτοικοι έχουν τη χαρά να χρηματοδοτούν την ΔΕΗ 


Ερώτηση 2 : Πως είναι δυνατόν η *Macquarie* να αγοράζει την ΔΕΔΔΗΕ και μετά η ΔΕΗ να αγοράζει από την  *Macquarie* χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ρουμανία 

Απάντηση 2 : Κατά την εξαγορά της ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie έβαλε όρο στην ΔΕΗ ότι εντός 5 ετών θα έπρεπε να κάνει μεγάλες επενδύσεις κ εξαγορές σε ΑΠΕ  και έτσι πούλησε τις δικές της ΑΠΕ!!! ... 


*μετά από αυτά η ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" από την ταινία " Ο Ατσίδας (1962)  ή διαφορετικά πληρώστε και μην μιλάτε είναι πάντα σύγχρονη ... η τιμή της ενέργειας μετά από όλες αυτές τις μαιμουδοσυναλλαγές δεν πρόκειται να πέσει ποτέ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου