Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Έρευνα MRB / Πολύ άσχημα τα πράγματα στη χώρα για την πλειονότητα των Ελλήνων – Ακρίβεια, υγεία, ανεργία τα σημαντικότερα προβλήματα




Την δύσκολη κατάσταση αλλά και το μέλλον που φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο για την πλειονότητα των πολιτών καταγράφουν οι εξαμηνιαίας τάσεις της MRB, ενώ ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και ορισμένα στοιχεία για την πολιτική κατάσταση της χώρας γενικότερα.

Αρχικά, αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια (62,4%), ενώ ακολουθούν υγεία/περίθαλψη (43,1%), και ανεργία (29,2%).

Τάσεις MRB: Δύσκολο παρόν, ζοφερό μέλλον

Οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της χώρας είναι «φόβος», «οργή» και «παραίτηση».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης το γεγονός πως στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 65 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 10,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Επιπλέον, το 64% αξιολογεί την οικονομική κατάσταση από μέτρια έως πολύ κακή, ενώ ένα 50,2% απαντά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι κακή ή πολύ κακή. Επίσης, σχεδόν 1 στους 2 (46,9%) θεωρεί πως η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67,7% των ερωτηθέντων τονίζει ότι ανταποκρίνεται με δυσκολία στις βασικές ανάγκες, ενώ το 67,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σωστά τις ανατιμήσεις. Μάλιστα, ένα 77,4% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Τάσεις MRB: Τα ποσοστά των κομμάτων

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9%, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 11,5 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,8 %

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι πολίτες θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 28,3%. Ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,3%, ενώ πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6,7%.

Τάσεις MRB: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, οι μισοί (52,4%) θεωρούν πως πρέπει να γίνουν εκλογές για την ηγεσία, είτε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε για να παραμείνει η παρούσα. Αντίθετα, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει.

Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του κόμματος, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%.

Ακόμη, το 47,5% πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου