Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

«Πράσινοι-Οικολογία» : «Πολύ μακρυά από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την δημοκρατία ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων»


Πολύ μακριά από την πραγματική τοπική δημοκρατία και από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού για τους δήμους, βρίσκεται ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων που παρέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη ΚΕΔΕ προς διαβούλευση.
 
Μια πρόχειρη δουλειά γεμάτη αντιφάσεις και ασάφειες εμπνευσμένη από το μακρινό συντηρητικό παρελθόν που γέννησε τις παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συνδέεται σε καμία διαδικασία με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που οφείλει να έχει κάθε δήμος, ώστε να ακολουθεί μια συνεπή πολιτική μακροχρόνου βιώσιμου σχεδιασμού.
 
Καμία ουσιαστική υποχρέωση δεν καθιερώνεται για την συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο. Ούτε καν η υποχρεωτικότητα δημοσίευσης των πρακτικών. Ούτε υποχρεωτικότητα διαβούλευσης συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν το μέλλον των επόμενων γενεών ή τις ρυθμίσεις μεγάλων επιπτώσεων όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαχείριση των απορριμμάτων ή ο δανεισμός. 
 
Ο πρότυπος κανονισμός διατηρεί σε δυνητικά επίπεδα τον κοινωνικό έλεγχο με δια περιφοράς δημοτικά συμβούλια και με τηλεδιασκέψεις μακρυά από τα φώτα του κοινωνικού ελέγχου. Δίνει την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να κρατάνε τους πολίτες στο σκοτάδι.
Αγνοεί την νέα πραγματικότητα των Social Media και την νέα τους διάσταση στον δημόσιο διάλογο.
 
Δεν εξασφαλίζει προσβασιμότητα και ανακτησιμότητα των αποφάσεων από τους πολίτες και πολύ περισσότερο δεν προωθεί την διαφάνεια και τα ανοιχτά δεδομένα. 
 
Με αντιφατικές και ασαφείς διατάξεις αφαιρεί ακόμη και το δικαίωμα του ελέγχου της αντιπολίτευσης, και της εισαγωγής θεμάτων από αυτήν.
 
Και με ένα άλμα λογικής και με παρερμηνεία του ίδιου του νόμου, αφαιρεί ακόμη και το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να φτιάξει τον δικό του Κανονισμό Λειτουργίας.
 
Οι Πράσινοι θεωρούν ότι ο πρότυπος κανονισμός θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την τακτική παρακολούθηση και λογοδοσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος ενός Δήμου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ένταξη κάθε απόφασης σε έναν συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό βιωσιμότητας και να προάγει την διαφάνεια, την συμμετοχή και την δημοκρατία μέσα από το ανώτερο όργανο διαβούλευσης του δήμου, επιδιώκοντας ευρύτερες συναινέσεις στην τοπική κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου