Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : «Ανακοίνωση για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στον Κορινθιακό»




LaSy.png

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΔΩΡΙΔΑΣ & ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

Για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στον Κορινθιακό

Η κυβέρνηση της ΝΔ, διαστρεβλώνοντας το μήνυμα καταδίκης του λαού στις πρόσφατες ευρωεκλογές, συνεχίζει ακάθεκτη και πιο επιθετικά την αντιλαϊκή της πολιτική. Με μεγαλύτερο μένος στρέφεται ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και στην ποιότητα ζωής του λαού μας για να υπηρετήσει τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που την στηρίζουν. Το ίδιο κάνει και με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και με την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στις ήδη επιβαρυμένες από μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών περιοχές των Νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, μεταξύ αυτών και περιοχές του Δήμου μας. 

Έτσι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και προκειμένου να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας, έχει βάλει αυτό τον καιρό σε Διαβούλευση την σχετική  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.). Πατώντας πάνω στους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στην καταστροφή του Κορινθιακού και του τόπου μας. Προφανώς και τους είναι αδιάφορα ότι ο Κορινθιακός προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, ότι έχει επιβαρυνθεί ήδη με πολύ μεγάλα φορτία ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών αλλοιώσεων, το οικοσύστημα του καταστρέφεται και η ποιότητα ζωής, η αναψυχή των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών, υποβαθμίζεται. Το μόνο τους μέλημα, κυβέρνησης, ΕΕ και των άλλων αστικών κομμάτων είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που λυμαίνονται της περιοχή μας, νέων και παλιών. Γι’ αυτό και τους παραδίδουν τις θάλασσες και τις ακτές μας κοψοχρονιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΠΟΑΚ  “Ο Αρίων”:

«Στη ΣΜΠΕ προτείνεται η ίδρυση πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με τον πολλαπλασιασμό των διατιθέμενων εκτάσεων και της συνολικής δυναμικότητας σε συνολική θαλάσσια έκταση 13.231,877 στρεμμάτων (παραγωγική έκταση 1.110 στρέμματα) και συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 37.810 τόνων. Για παράδειγμα σε μια περιοχή τριπλασιάζεται η έκταση ενώ σε άλλη πενταπλασιάζεται η δυναμικότητα των μονάδων, με τεράστια επιβάρυνση του θαλασσίου οικοσυστήματος».

Ενώ δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους το γεγονός πως όλα αυτά τα μονοπώλια γιγαντώνονται με τους “αναπτυξιακούς” νόμους του κράτους και των κυβερνήσεων, τις κρατικές επιδοτήσεις και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου που πληρώνει ο λαός μας. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, δίχως Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα, εξαιτίας των “αναπτυξιακών” νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τους κανονισμούς και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.     

Για τους λόγους αυτούς και συμφωνώντας με την ανακοίνωση του ΣΠΟΑΚ, ζητάμε:

Να μην προχωρήσει καμία επέκταση και εγκατάσταση νέων μονάδων στις ακτές μας. Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ να αποσύρουν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να θεσπίσουν αυστηρό κανονισμό και ελέγχους για την ολοκληρωμένη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις περιοχές των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας.

Επικροτούμε την αρνητική γνωμοδότηση στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και την τεράστια επέκταση των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας. Επισημαίνουμε ωστόσο την ανάγκη ώστε ο αγώνας να είναι μαζικός και μαχητικός, να μην σταματήσει όταν το θέμα φτάσει στην αποκεντρωμένη και τις άλλες κρατικές δομές που ελέγχει η κυβέρνηση, αλλά να ενταθεί.

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ


25 Ιουνίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου