Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

«Η ορεινή Φωκίδα πρέπει να σωθεί» ( Αφρ.Παπαθανάση)



Η ορεινή Φωκίδα πρέπει να σωθεί. 


Στη δημόσια διαβούλευση του Υπ. Περιβάλλοντος που υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε  για τα σχέδια διαχείρισης των δικτύων Natura 2000  και των Προεδρικών Διαταγμάτων αυτών, υπάρχει η παρουσίαση και για τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας, στο λινκ:  https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/topic/kefalaio-5-16/

«Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ)», σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπ. Περιβάλλοντος, « αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των προστατευόμενων περιοχών»… «Το έργο προβλέπει την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχους όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της χώρας. Οι ΕΠΜ θα υποδείξουν τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων τους, σε συνάρτηση με τα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους κάθε ομάδας περιοχών και σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Τα Σχέδια Διαχείρισης θα επιτρέψουν τη θέσπιση κανόνων άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις περιοχές της μελέτης. Το έργο της εκπόνησης των ΕΠΜ, ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι μελέτες εδώ αφορούν τις ακόλουθες περιοχές: GR2450001 Όρη Βαρδούσια (ΕΖΔ) GR2450008 Όρος Βαρδούσια (ΖΕΠ), GR2450002 Όρος Γκιώνα (ΕΖΔ), GR2450007 Κορυφές Όρους Γκιώνα, Χαράδρα Ρεκά, Λαζόρεμα και Βαθιά Λάκκα (ΖΕΠ), GR2440004 Εθνικός Δρυμός Οίτης (ΕΖΔ-ΤΚΣ) GR2440007 Εθνικός Δρυμός Οίτης – Κοιλάδα Ασωπού (ΖΕΠ), GR2440003 Φαράγγι Γοργοπόταμου (ΕΖΔ), GR2440006 Όρος Καλλίδρομο (ΕΖΔ), GR2410002 Όρος Παρνασσός (ΖΕΠ), GR2450005 Νοτιοανατολικός Παρνασσός – Εθνικός Δρυμός Παρνασσού – Δάσος Τιθορέας, Σπηλαιοβάραθρο Πολύδροσου (ΕΖΔ-ΤΚΣ), GR2440002 Κοιλάδα και Εκβολές Σπερχειού- Μαλιακός Κόλπος – Μεσοχώρι Σπερχειού(ΕΖΔ-ΤΚΣ), GR2440005 Κάτω Ρους και Εκβολές Σπερχειού (ΖΕΠ), GR2450004 Παραλιακή ζώνη από Ναύπακτο έως Ιτέα – Περιοχή πηγών Χιλιαδού (ΕΖΔ-ΤΚΣ), GR2450009 Ευρύτερη περιοχή Γαλαξειδίου (ΖΕΠ), GR2430001 (ΕΖΔ) – Όρος Τυμφρηστός.

Οι επιστημονικές μελέτες περιοχών που αφορούν τους ορεινούς όγκους Βαρδουσίων, Οίτης, Γκιώνας και Παρνασσού, περιοχές που αφορούν τη Φωκίδα, όπως και αυτές που αφορούν τον Κορινθιακό, παραλιακή ζώνη του Νομού, είναι, αν η Αυτοδιοίκηση και η Πολιτική Ηγεσία τις υιοθετήσει ως βήματα προτάσεων πολιτικής, οδηγός για έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που θα χαρακτηρίσουν και θα επηρεάσουν αναπτυξιακά για χρόνια την περιοχή.

Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση να χάνει, όχι να κερδίζει, αναπτυξιακά, θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Έτσι για τα Χωροταξικά για Αιολικά – ΑΠΕ, η Αυτοδιοίκηση, αν και η γνώμη της και θέση της σημαντική και οφείλει, οι προτάσεις της,  να είναι γνωστές στους πολίτες, επί της ουσίας  είναι στο περιθώριο των κεντρικών αποφάσεων των Υπουργείων. Το αυτό και με το χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών. Ενώ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ρωτήθηκε καν. 

Αυτό, η παράκαμψη της βούλησης της Αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό και το αναπτυξιακό, αρχιτεκτονικό, περιβαλλοντικό μέλλον των κοινωνιών τους, είναι βαθιά συντηρητική πολιτική. 

Στα δικά μας, η Φωκίδα, οι ορεινές της περιοχές πρέπει να διασωθούν και αναπτυχθούν με μεγάλο σεβασμό στη Φύση. Έτσι περιοχές πρέπει να «κλειδώσουν» απέναντι σε φαραωνικά έργα αιολικών, φωτοβολταικών ή και επιφανειακών εξορύξεων. Τα αλπικά των Βαρδουσίων, οι διαδρομές προς Βαθιά Λάκκα και Πυραμίδα, το φαράγγι της Ρεκκάς, ο Επτάστομος, είναι μόνο λίγα από τα εμβληματικά σημεία – περιοχές που πρέπει να διασωθούν. Με βάση τις πληροφορίες που δίνουν οι μελέτες πρέπει η Αυτοδιοίκηση, τα Κόμματα και οι Κινήσεις Πολιτών, να δραστηριοποιηθούν με θέσεις, προτάσεις, επισκέψεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και την Πολιτική Ηγεσία, για τα καθεστώτα προστασίας των περιοχών που μας ενδιαφέρουν. Όχι μόνο γιατί οι επόμενες γενεές έχουν δικαίωμα στο να γνωρίσουν και βιώσουν φυσικό περιβάλλον, αλλά γιατί οι ήπιες παραδοσιακές δραστηριότητες της κτηνοτροφίας πρέπει να επιβιώσουν έναντι μιας περιβαλλοντικής παρέμβασης και ζημιάς από μεγάλες παρεμβάσεις. 


Στη Φωκίδα έχουμε καθυστερήσει πολύ στο να αποφασίσουμε και να δρομολογήσουμε το τι θέλουμε για τις ορεινές περιοχές. Θέλουμε ή όχι χωριά μας να έχουν αρχιτεκτονικό έλεγχο; Χρειάζεται να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δεκαετίας για το πώς θα στηρίξουμε τις μικρές μονάδες, πως θα βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους, πως θα βοηθήσουμε τους νέους επιστήμονες να μείνουν επαρχία και ορεινά, πως θα χτίσουμε υποδομές. Αυτά είναι σε διαρκή καθυστέρηση, όχι γιατί δεν υπάρχει θέληση και συμφωνία της κοινωνίας, αλλά γιατί δεν υπάρχει η πολιτική αντίληψη και θέληση για αυτό. 

Τώρα, πέρα από περιοχές που πρέπει να κλειδώσουν ως «Απάτητα Βουνά» για να προλάβουμε άμεσες παρεμβάσεις, πρέπει κυρίως η Αυτοδιοίκηση να προτείνει στην κοινωνία και στην πολιτική ηγεσία, με βάση τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, να μιλήσουν και να ενισχύσουν το επιστημονικό έργο,  για την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 στη Φωκίδα, και αντίστοιχους όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων.


Το αντίστοιχό, οι αντίστοιχες κινήσεις αφορούν και την παραλιακή ζώνη και διαβάσαμε ότι ήδη Βουλευτής και Δήμαρχος έθεσαν θέματα στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού για το χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών, που όμως δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την προστασία του Κορινθιακού, καθώς χρειαζόμαστε μέτρα για την προστασία των χειμάρρων που στέλνουν σκουπίδια στη θάλασσα ή και την αναβάθμιση των βιολογικών πέριξ του Κορινθιακού και το σύστημα, ηλεκτρονικό και φυσικό, που παρακολουθεί την περιβαλλοντική συμμόρφωση επιχειρήσεων. 

Ας δράσουμε με σύνεση και σχεδιασμό για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών. 

Η ορεινή Φωκίδα πρέπει να σωθεί. 


2 σχόλια:

  1. Αν η ορεινή Φωκίδα δεν καταλάβει ότι δεν είναι ένας καταραμένος τόπος στο πουθενά και στο τίποτα αλλά είναι τμήμα μιάς συνολικής ενότητας που έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με πολλούς άλλους τόπους που ευημερούν και όλοι θα θέλανε να είναι κάτοικοί τους, θα πεθάνει σύντομα οριστικά και αμετάκλητα.
    Αν η ορεινή Φωκίδα δεν στηρίξει την μοναδική της ελπίδα να βγεί απο την αφάνεια και μοναδική ελπίδα να δει ξένους επισκέπτες με λεφτά στην τσέπη για να φάνε να πιούνε να κοιμηθούνε και να αγοράσουν με πολύ σημαντικό κέρδος για τους τοπικούς παραγωγούς τα τοπικά προϊόντα , δεν την σώζει τίποτα.
    Αυτή η ελπίδα λέγεται θάλασσα και παράλια Φωκίδας ως "αιχμή του δόρατος" του συνολικού πακέτου μέσα στο οποίο ανήκει και η ορεινή Φωκίδα.
    Δεν υπάρχει καμία περιοχή της Ελλάδας χωρίς παραλία και θάλασσα στο "πακέτο" που να πάει καλά. Όλες οι περιοχές χωρίς παραλία και θάλασσα , έχουν πεθάνει ή πεθαίνουν.
    Δεν υπάρχει καμία παραλιακή περιοχή στην Ελλάδα που στο "πακέτο" της να μην περιλαμβάνεται και να μην συμμετέχει στην ανάπτυξη και την ευημερία η "ενδοχώρα" που πάντα ήθελαν , θέλουν και θα θέλουν να εξερευνήσουν οι επισκέπτες του τοπικού "πακέτου".
    Έλεος, λυπηθείτε την στοιχειώδη σοβαρότητα της συζήτησης επιμένοντας να διαχωρίζετε την ορεινή Φωκίδα απο την παραλία της επειδή κάποιοι βγάζουν καλά λεφτά έχοντας ξεπουλήσει ύπουλα την παραλία σε δύο τρία ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν την Φωκίδα μπάστε σκύλοι αλέστε για τις μπίζνες τους. Ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τί συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Τι ζητάει η παγκόσμια αγορά απο την Ελλάδα. Ανοίξτε τα τα ρημάδια και δείτε την πραγματικότητα που καταλαβαίνει και ένα παιδί μόλις αρχίσει να κάνει λογικές σκέψεις κοιτώντας χωρίς τσίμπλες στα μάτια.
    Μισή ώρα απο την θάλασσα είναι παραλιακή ζώνη! 8 λεπτά απέχει η Άμφισσα απο την παραλία της. Για τα δεδομένα των ξένων, η Άμφισσα είναι παραλιακή πόλη!!! Και το Σερνικάκι, και η Τριταία και ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Αγιώργης και η Αηθυμιά και η Βουνιχώρα και η Ντοπόλια. Κοιμάσε και ξυπνάς με δροσιά και με την μία είσαι στην θάλασσα και στην παραλία.
    Ένας τόπος, ένας προορισμός, που όλα αυτά τα χωριά είναι δέκα λεπτά απο την παραλία και πολλά άλλα το πολύ 40 λεπτά. Δηλαδή δίπλα σύμφωνα με τα δεδομένα αυτών που ελπίζουμε να επισκεφτούν τον τόπο, όπου στην καθημερινότητά τους πάνε για δουλειά κάθε μέρα μία και μιάμιση ώρα με το αμάξι και το απόγευμα πάλι πίσω !!!! Δεν το ξέρετε οτι είναι έτσι; Ρωτήστε να μάθετε. Μπείτε σε ένα ρημάδι μεταφορικό μέσο και τραβάτε να δείτε τι γίνεται εκεί να ανοίξουν τα μάτια σας. Να φύγουν οι τσίμπλες!!!!
    Αν κάνουμε απλά στην μπάντα αυτούς που δεν θέλουν δικό τους γάιδαρο ή ο δικός τους γάιδαρος να είναι ο καλύτερος αλλά να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα. Γιατί τελικά , για όσους εξακολουθούν να καταλαβαίνουν , ψοφάμε τελικά όλοι μαζί διότι οι κομπλεξικοί με τον γάιδαρο του γείτονα κάνουν κουμάντο τόσα χρόνια. Και όσοι απο αυτούς είχαν γάιδαρο, τον ψόφησαν με αυτά που έχουν κάνει και το κόλλημα κόλλημα. Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα. ΕΛΕΟΣ !!!! Και παραπονιέστε και κλαίγεστε κιόλας .
    Ας νοικιάζουν κάποιοι τα ρημάδια τα παραλιακά σπίτια με εκατό την μέρα αν νοικιάζουν και τα δικά μου στο χωριό με ογδόντα ή εξήντα. Μέχρι στιγμής έχουμε καταντήσει να μην νοικιάζει κανείς τίποτα και ή να τα παίρνουν οι τράπεζες, ή να τα εγκαταλείπουμε και να φεύουμε μετανάστες και να προσπαθούμε να τα πουλήσουμε και να μην τα παίρνει κανείς!!!!
    Δεν υπάρχει κάτι δυνατότερο απο την πραγματικότητα που ζούμε για να καταλάβουμε ποιά είναι η μοναδικοί μας ελπίδα.
    Απο το σημείο είμαστε και μετά, με όλη την Ελλάδα να μπορεί να επιβιώνει και να είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με εμάς, εμείς σαν τους ψωριάρηδες μόνοι, η περίπτωση όποιου εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει χρίζεται ιατρικής φροντίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως, το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Γαλαξειδίου που θα έπρεπε να θέλουν όλοι και να πιέζουν να αξιοποιηθεί, το προορίζουν για πλήρη καταστροφή αφού σχεδιάζουν να κάνουν βελτίωση της εθνικής οδού αφήνοντάς την πάλι πάνω στην παραλία, με την χωροθέτηση που είχε από τότε που πρωτοκατασκευάστηκε (1970). Θα είναι ευχαριστημένοι να βλέπουν και να ακούν το πλήθος των φορτηγών που θα περνά πάνω στο κύμα, νομίζοντας ότι αυτό είναι ανάπτυξη? Άλλωστε φαίνεται καθαρά αλλά διατυπώνεται και στην σχετική μελέτη, ότι η βελτίωση της εθνικής οδού σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει την διαμπερή βαριά κυκλοφορία και με την συγκεκριμένη χάραξη δεν προσφέρει αξία σε αρκετές περιοχές, αλλά αντιθέτως τις υποβαθμίζει. Τα σοβαρά οδικά έργα που σίγουρα τα χρειάζεται η Φωκίδα, πρέπει να σχεδιάζονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες και τελικά να αποτελούν πλεονέκτημα για το νομό και όχι καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή