Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ «Ε.Ο.Σ ΑΜΦΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ 21-24/6/2024


1η Ημέρα - Παρασκευή 21/6: Αναχώρηση στη 13.30 μ.μ. από την Παιδική Χαρά, με ενδιάμεση στάση φτάνουμε στην Καψιά Αρκαδίας που βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής. Μια από τις πιο περίεργες εκκλησίες στον κόσμο. Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.
Άφιξη  στο Ορειβατικό Καταφύγιο Μαινάλου. Φαγητό  και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα - Σάββατο 22/6: Πρωινό και αναχώρηση για την κορυφή Οστρακίνα.
• Υψόμετρο: 1981m
• Ώρες πορείας: 2.30
• Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Επιστροφή γεύμα και αναχώρηση για περιήγηση στα χωριά Βυτίνα - Λαγκάδια- Δημητσάνα.
Πρώτη στάση Λαγκάδια. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 966 μέτρων, το χωριό αναπτύσσεται γύρω από τον δρόμο Τρίπολης – Πύργου. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε το Μνημείο του Λαγκαδινού κτίστη που τιμά την ιστορία και την τέχνη των μαστόρων του χωριού. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι και το Γυμνάσιο του χωριού, κτισμένο το 1868, το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Επόμενος σταθμός Δημητσάνα, μισή ώρα από τη Βυτίνα. Σε υψόμετρο 946 μέτρων, με υπέροχη θέα στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου, η Δημητσάνα, που από το 1978 έχει ανακηρυχθεί επίσημα Παραδοσιακός Οικισμός, είναι το περήφανο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας. Αξιοθέατο-Εμπειρία αποτελεί σε πρώτο χρόνο η Ακρόπολη της αρχαίας Τεύθιδος, στην ψηλότερη κορυφή του χωριού. Σήμερα δεν σώζονται παραπάνω από κάποια ερείπια του παλιού τείχους, η θέα ωστόσο είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Η Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, εκεί όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 35.000 βιβλία. Το θρυλικό ρολόι της Αγίας Κυριακής, ένα δώρο των παλιών κατοίκων του χωριού που μετανάστευσαν στην Αμερική.
Συνεχίζουμε για Βυτίνα. Κάθε μικρή και μεγάλη περιπλάνηση στο μέρος έχει για αφετηρία την κεντρική πλατεία του χωριού. Πάνω στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το πιο γνωστό, μάλλον, αξιοθέατο του χωριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, χτισμένος το 1846 με γκρίζο μάρμαρο και με εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, αποτελεί τοπόσημο της Βυτίνας. Επίσης στην κεντρική πλατεία, το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μία ηθογραφική αποκάλυψη, αφού φιλοξενεί πολλά ιστορικά εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στο μεγάλο χωριό της Αρκαδίας.

3η Ημέρα - Κυριακή 23/6: Πρωινό και αναχώρηση για Δημητσάνα και την πεζοπορική διαδρομή Δημητσάνα - Φαράγγι Λούσιου ποταμού - Μονή Φιλοσόφου - Μονή Προδρόμου - Αρχαία Γόρτυνα.
• Ώρες πορείας: 4-5
• Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
• Συν. μήκος: 8,76 km
• Υψομ διαφορά: +259 m / -885
Το φαράγγι του Λούσιου αποτελεί μια υπέροχη πεζοπορική εμπειρία που συνδυάζει πλούσια χλωρίδα, πολιτιστικά στοιχεία (πέτρινα μοναστήρια πάνω στους βράχους) και έντονο υδάτινο στοιχείο. Περνάει μέσα από Μονές όπως την Μονή Φιλοσόφου, την Παλιά Μονή Φιλοσόφου - "κρυφό σχολιό", Νερόμυλους την Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και καταλήγει στο εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι Κόκκορη.
Μεσημεριανό γεύμα στην Καρύταινα.
 Η Καρύταινα είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που θα μας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες. Το Φράγκικο κάστρο, βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο.
Συνεχίζουμε για τα χωριά Ελληνικό - Στεμνίτσα.

4η Ημέρα - Κυριακή 24/6: Πρωινό ετοιμάζουμε τα πράγματα μας και αναχώρηση για το χωριό Λεβίδι.
• Χιλιόμετρα : 6km
• Ώρες πορείας: 3h περίπου
• Βαθμός δυσκολίας : Εύκολο
Μεσημεριανό γεύμα στο Λεβίδι.
Αγαπημένος προορισμός στην ορεινή Αρκαδία, τριγυρισμένος από καταπράσινες πλαγιές, με ταβέρνες που φημίζεται για το καλό φαγητό.
Το απόγευμα αναχώρηση για την Άμφισσα.
Όλες οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν στο Ορεινό  Καταφύγιο Μαινάλου.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6974824456 έως 30 Μαΐου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου