Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία-Βρετανία: Έργα σε Τουρκία, Ιράκ, ενόψει νέας εμπορικής συμφωνίας



Το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας έφτασε τα 26,2 δισεκατομμύρια στερλίνες στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2023, καθιστώντας την Τουρκία τον 17ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Τουρκία, σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες, αυξήθηκαν κατά 57% σε τρέχουσες τιμές για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι Βρετανοί ετοιμάζουν μια αναθεώρηση της εμπορικής τους συμφωνίας με την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τους κοινούς εμπορικούς δεσμούς. Η νέα συμφωνία  θα περιλαμβάνει:

  • Έναρξη εγγύησης δανείου 1 δισεκατομμυρίου στερλινών από το UK Export Finance για την κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας 140 χιλιομέτρων στην Τουρκία,
  • Υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης για συνεργασία με τρίτες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν κοινά έργα ΗΒ-Τουρκίας, όπως η πρόσφατη συμφωνία για την ανάπτυξη 350 χιλιομέτρων αποχετευτικού δικτύου στο Ιράκ,
  • Ανάδειξη της Τουρκίας ως χώρας προτεραιότητας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ταμείου Επιστημονικής Συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ISPF) – ανοίγοντας το δρόμο για τους καλύτερους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας να συνεργαστούν και να υποβάλουν προσφορά για ένα παγκόσμιο ταμείο ύψους 337 εκατομμυρίων λιρών, και
  • Ολοκλήρωση της αναθεώρησης και επικαιροποίησης του κεφαλαίου Τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο της υφιστάμενης FTA μόνο για προϊόντα Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας, η οποία θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του εμπορίου αγαθών, για παράδειγμα για αυτοκίνητα και χημικά, συμβάλλοντας στη μείωση ή εξάλειψη ρυθμιστικών εμποδίων.

Για τους παραπάνω λόγους επισκέπτεται την Τουρκία η Βρετανίδα υπουργός εμπορίου Kemi Badenoch. Η επίσκεψη της Βρετανίδας υπουργού στην Κωνσταντινούπολη έρχεται σε συνέχεια της παραγγελίας της Turkish Airlines για 220 αεροσκάφη Airbus, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου, αξίας δισεκατομμυρίων λιρών που θα υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κωνσταντινούπολη, η υπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της, Υπουργό Εμπορίου Ömer Bolat, για να συζητήσουν πώς να τονωθεί το βρετανο-τουρκικό εμπόριο ενόψει της έναρξης συνομιλιών για μια αναβαθμισμένη εμπορική συμφωνία που θα καλύπτει και ψηφιακές υπηρεσίες.

Θα επισκεφθεί επίσης την Turkish Airlines, η οποία μόλις ανέθεσε συμβόλαιο στην Airbus για 220 αεροπλάνα, τα φτερά των οποίων θα σχεδιαστούν στο Μπρίστολ και θα κατασκευαστούν στη Βόρεια Ουαλία, με τη Rolls Royce να προμηθεύει κινητήρες, κατασκευασμένους στο Derby.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου